Opgepast: hierop moet je letten bij een pedicure
De lente is eindelijk begonnen en dan willen we het liefst zo snel mogelijk onze open schoenen aantrekken met een los rokje. Maar aan een nagel is niet veel moois aan, tenzij we die opvrolijken met een likje kleur. Helaas lijkt zo’n pedicure niet altijd zo leuk te zijn en al helemaal niet zo goed voor onze gezondheid. Alvorens we een afspraak maken bij het schoonheidssalon, geven voetexperten de nodige informatie voor mooie en gezonde nagels.
Laat nooit de bubbels opzetten in je voetbad
Als je langs gaat bij de pedicure, mag je nooit je voeten laten weken in de bubbelbadjes. “In deze voetbaden kunnen bacteriën en voetschimmels zitten”, waarschuwt dokter Sutera. Zij schat dat ze ongeveer 10 tot 12 patiënten per week ziet die last hebben van een schimmel of virale infecties, zoals wratten die het gevolg zijn van bubbelvoetbaden.
Stel dat er per ongeluk tijdens de pedicure in je voet wordt gesneden, dan kan er al gemakkelijk een bacterie van een vorige klant overlopen naar jouw voet via zo’n badje. Daarom raadt Sutera aan dat je enkel maar naar salons gaat met voetbaden zonder leidingen. Zo voorkom je besmetting tussen de verschillende klanten. Kijk ook even na of je salon 10 minuten tussen elke klant vrijhoudt voor het schoonmaken van de materialen.
Wil je nog extra voorzichtiger zijn, dan raadt dermatologe Thoombs je aan om je voeten goed af te drogen en zeker tussen de tenen. Het zijn net die kleine plekjes die gevoelig zijn voor schimmels en wratten.
Zorg ervoor dat het salon alle metalen instrumenten laat steriliseren tussen elke nieuwe klant
Wanneer je een schoonheidssalon binnenwandelt, kan je best eens kijken of het materiaal wordt gedesinfecteerd in een weekbadje. Meestal liggen de verzorgingsmaterialen in blauw water dat de microben, die leiden tot infecties, doodt. Natuurlijk is niet elk salon even streng met het onderhoud van deze benodigdheden, dus wees zeker dat de schoonheidsspecialist steriel gerief gebruikt bij jou.
Er zijn zelfs instituten die UV-lampen gebruiken om de instrumenten te ontsmetten. Maar dokter Sutera is niet meteen overtuigd van deze reiniging. “Normaal gezien duurt zo’n proces zes uur vooraleer ze volledig hygiënisch zijn. Zijn ze dan na enkele minuten onder zo’n lampen helemaal gereinigd? Ik vrees dat dat niet voldoende is”, klinkt het.
En dan zijn er nog de instrumenten die nooit meer dan 1 keer mogen worden gebruikt.
Alle niet-metalen materialen mogen enkel en alleen bij jou worden gebruikt. Daarna moeten ze meteen weggegooid worden omdat ze simpelweg niet gesteriliseerd kunnen worden. Sutera raadt al haar patiënten aan om hun eigen nagelvijl en puimsteen mee naar huis te nemen en ze daar te ontsmetten. Er zijn zelfs al salons die elke klant een eigen kistje meegeven met een nagelvijl en andere benodigdheden bij de pedicure. Iedere klant brengt dan telkens zijn eigen materiaal mee naar de pedicure. Maar wees toch alert en zorg ervoor dat de specialist jouw voeten niet in contact brengt met andere gebruikte niet-metalen instrumenten.
Vertel de schoonheidspecialiste precies hoe ze jouw teennagels en nagelriemen moet knippen.
Teennagels moeten recht geknipt worden, doe je dat niet dan kunnen de nagels in de huid groeien. Zorg er dus voor dat de specialiste je nagels niet rond afknipt om een doktersbezoek te vermijden. Heb je al last van een ingegroeide nagel, dan kan je best een pedicure weigeren en een afspraak maken bij een voetkundige.
Een correcte manier om de nagelriemen bij te knippen, is er niet meteen, vertelt Toombs. De nagelriem beschermt de nagelgroei en bestaat uit een vrij dun weefsel. “Als je vreest voor een mogelijke infectie, dan kan je ze best niet knippen, maar houd je ze zacht en soepel.” Wil je toch een mooie nagelriem, dan moet je ze vaak insmeren en kan je ze met een houten stokje zachtjes naar achter duwen.
Ga zeker niet naar de pedicure als je net je benen hebt geschoren of andere aandoeningen hebt.
Als je niet tip-top in vorm bent, kan je maar best je pedicureafspraak afzeggen. “Mensen die problemen hebben met hun immuunsysteem zoals diabetespatiënten of HIV-patiënten, ouderen of anderen die problemen hebben met de bloedsomloop, lopen meer risico”, geeft Sutera toe.
Vrouwen die hun benen pas hebben geschoren, zijn kwetsbaarder voor infecties. Tijdens het scheren, maakt het scheermesje kleine scheurtjes in je huid, hierdoor kunnen mogelijke bacteriën sneller de huid indringen. Dit kan leiden tot ernstige infecties, zoals cellulitis. “Je kan zelfs in het ziekenhuis belanden”, waarschuwt Sutera. Ze raadt aan om ten minste twee dagen na het scheren te wachten vooraleer je een afspraak maakt bij de voetenverzorgster.
En ga vooral niet in op een volledige handen- en voetenverzorging.
Sutera hamert erop dat je niet moet ingaan op de mooie kortingen tijdens bepaalde dagen. Dan zijn de salons meestal overbevolkt en wordt er niet altijd gedacht aan het ontsmetten van de instrumenten. Ook in de weekends en in de late namiddag is het vaak over de koppen lopen, probeer daarom een afspraak te maken zo vroeg mogelijk op een weekdag.
Dit zijn een pak regels, maar toch is het beter om ze toe te passen. Zo zal je op termijn zien dat het veel beter is voor je portemonnee en veel beter voor je gezondheid. Daarbij zal je veel meer kunnen genieten van zo’n ontspannen voetenverzorging, in plaats van je zorgen te maken over mogelijk infecties en wratten.
Op dit artikel zijn heel wat negatieve reacties gekomen die ik mijn lezers wil sparen.
Mijn dochter heeft zelf een gespecialiseerde zaak. En voor ze begon zijn ze heel wat zaken afgegaan. Dit alleen om te kijken hoe men werkt en dat ze zich toch aan de voorschriften houden. En spijtig genoeg is dat niet altijd zo.
Mensen die dit werk naar behoren doen weten dat ze een mondmasker moeten dragen, weten dat ze met handschoenen moeten werken en weten dat ze hun martiaal moeten ontsmetten na ieder gebruik.
Nu bij dit artikel is het gewoon om mensen te laten weten dat het soms niet altijd gebeurd naar de regels van het vak. En dan men zo meer problemen kan oplopen dan dat men denkt.
Dus aan al deze die op dit artikel hun ongenoegen hebben geuit. Mensen als je weet met wat je bezig bent dan laat je de persoon die in je stoel zit genieten en gaan ze buiten met mooie voeten en nagels.
Aum Shanthi
Je moet niet appels met peren vergelijken! Vele zijn lid van een brancheorganisatie zoals bv ProVoet. Maar ook een hele groep niet. Dat heb je als het een vrij beroep is!
Daarnaast is de Amerikaanse markt niet de Nederlandse of de Belgische.
Daarom gaat mi de inhoud niet op voor Nederland en Belgie dus moet je dat vergelijk ook niet maken!
Juist moeten we er aandacht aangeven omdat het een vrij beroep is en zelfs vaak thuis gedaan wordt waar geen weet van is.
Mensen komen dan bij de gespecialiseerde terecht met problemen die voordien verholpen konden worden.
Ik heb zelfs in het buitenland rare taferelen zien gebeuren hoor. Dat ook de cliënt er niet bij stil blijft staan.
Zoals jullie organisatie en hier in Antwerpen ook is die weten met wat ze bezig zijn. Daar gaat het artikel zeker niet over. En men zet geen pedicure in een slecht daglicht. Men laat gewoon zien dat men als cliënt gewoon met weten ga naar gespecialiseerde zaken die weten met wat ze bezig zijn.
Aum Shanthi
Waarom geef je dat dan niet aan en gebruik je alleen de informatie vanuit Amerika!
Je zou juist aan moeten geven waar je wel goed terecht kunt!
Als een pedicure werkt volgens de codes van de voetverzorgingsbranche en een branche gecertificeerde opleiding heeft gedaan komen dit soort dingen niet voor.
Hygiënisch werken is een vanzelfsprekend iets voor een goede pedicure.
Bovendien zijn ze vakbekwaam en gaan ze bijv. niet knippen aan nagelriemen.
Dus mijn advies zou zijn: ga naar een vakman/ vrouw.
Dat klopt en juist gaan naar deze die een gecertificeerde opleiding gehad hebben is van belang.
En dat heb ik al meermaals geschreven.
Aum Shanthi