Regen en andere verrassende oorzaken van migraine

© Thinkstock.

Zo’n 20 procent van de Belgen krijgt ooit in zijn leven te kampen met migraine, een kloppende hoofdpijn die vaak gepaard gaat met misselijkheid en gevoeligheid voor licht en geluid. Wat precies de oorzaak van zo’n aanval is blijft onduidelijk, maar er zijn wel een aantal factoren die de kans erop verhogen. Sommige zijn gekend (stress, hormonen), maar andere mogelijke schuldigen kennen we nog niet. Daarom zetten we een aantal verrassende factoren op een rijtje.

© thinkstock.

Want dat is een belangrijke stap voor migrainepatiënten: identificeren welke factoren een aanval kunnen uitlokken. Het kan gaan om voeding, situaties of activiteiten. Als je weet wat jouw persoonlijke factoren zijn, krijg je toch wat meer controle over de aandoening.

1. Uitslapen
Het is wellicht geen verrassing dat een tekort aan slaap migraine kan uitlokken, maar ook te veel slapen op je vrije dagen kan hetzelfde effect hebben. “Het migrainebrein wil alles zo normaal en betrouwbaar mogelijk, met een vaste routine”, legt dr. Dawn Buse uit. En dat geldt dus ook voor je slaapschema. “Een migrainepatiënt moet elke dag op hetzelfde uur opstaan, zelfs op zaterdag en zondag”, luidt het advies. Bijkomend voordeel: je slaapt ook beter.

2. Ontspanning na stress
Stress is voor veel mensen een belangrijke schuldige, maar dat geldt ook voor de periode van ontspanning vlak erna. Je lichaam reageert op stress door het aanmaken van verschillende stoffen, waarvan het gehalte weer daalt als we kalmeren. Die verandering kan de oorzaak zijn van de zogenoemde weekendmigraine, die begint op de eerste dag van je vrije periode.

3. Regen
“Hoewel er nog geen wetenschappelijk bewijs is voor een link tussen migraine en het weer, rapporteren patiënten wel meer migraines op regenachtige dagen”, beweert dr. Silberstein. Uiteraard kan je zelf geen invloed uitoefenen op het weer, maar je kan wel andere factoren vermijden op regendagen.

4. Oestrogeenschommelingen
Schommelingen in het oestrogeengehalte ontstaan door je menstruatie, als je stopt met de pil, tijdens je zwangerschap, vlak na de geboorte en tijdens de menopauze. En ook dat kan migraine uitlokken. Bovendien kunnen die schommelingen je ook vatbaarder maken voor andere factoren.

Als jij migraine krijgt tussen je ovulatie en menstruatie, is het een goed idee om met je dokter te praten over andere anticonceptiemiddelen.

5. Voeding
De wetenschap is het nog niet eens over de voedingsmiddelen die migraine uitlokken, maar volgens dr. Buse zijn er wel een paar zekerheden. Zo kunnen voedingsmiddelen met tyramine (rode wijn, oude kazen, verwerkt vlees, …) en tannines (rode wijn, thee, koffie, appelsap) een aanval uitlokken. Ook bepaalde voedingsadditieven zoals aspartaam en nitrieten kunnen tot hoofdpijn leiden. Bij mensen met coeliakie of een allergie, kunnen ook gluten migraine veroorzaken.

Door een dagboek bij te houden kan je nagaan welke voedingsmiddelen voor jou gevaarlijk zijn. Vraag wel advies aan je dokter alvorens je beslist om extreme veranderingen door te voeren in je dieet.

6. Je collega’s parfum
Een sterke geur is niet alleen vervelend, maar kan bij sommige migrainepatiënten ook een aanval uitlokken. Zintuiglijke prikkels zoals fel licht (de zon, computerscherm, cinemascherm), sterke geuren (parfum, sigarettenrook) en geluiden kunnen allemaal schuldig zijn.

Aan sommige prikkels kan je niet veel doen. Maar als licht een probleem is, draag je best altijd een zonnebril. Als geuren problematisch zijn, kan je aan je collega’s en vrienden vragen om niet te veel parfum te gebruiken.

7. (Geen) koffie drinken
Koffie werkt op twee manieren: te veel cafeïne kan een aanval uitlokken, maar bij zware drinkers kan een tekort ook leiden tot migraine. Dat kan ook een oorzaak zijn van je weekendmigraine, als je op kantoor sloten koffie drinkt, maar thuis niet.

Om dit te vermijden, raadt dr. Buse aan om je dagelijkse hoeveelheid cafeïne te beperken tot 200 milligram (of één kopje koffie). Drink je op dit moment meer? Verminder dan geleidelijk aan om ontwenningshoofdpijn te vermijden.

8. Alcohol
Je lichaam metaboliseert alcohol in acetaat, wat kan leiden tot migraine. Om problemen de dag nadien te vermijden, raadt dr. Silberstein aan om met mate te drinken en te eten bij je drankjes.

Elk alcoholisch drankje kan migraine uitlokken, maar volgens dr. Buse is de kans groter bij rode wijn en bij donkere likeuren zoals tequila en whisky. Daar is echter nog geen wetenschappelijk bewijs voor.

9. Seks
“Fysieke inspanning, inclusief seks, kunnen hoofdpijn uitlokken”, weet dr. Buse. Hoe dat precies komt, is nog niet helemaal duidelijk, maar waarschijnlijk heeft het ook te maken met een chemische verandering in het brein. “Het is ook mogelijk dat de aanval al lichtjes begonnen is, waardoor je zenuwsysteem gevoeliger is”, denkt Buse.

10. Lunch overslaan
Zoals we al zeiden: routine is een must voor migrainepatiënten. Een maaltijd overslaan of vasten kan daarom leiden tot een aanval. “We weten niet precies hoe dat komt, maar het kan te maken hebben met lage glucosegehaltes”, aldus dr. Silberstein. Hoe dan ook is het belangrijk om zo regelmatig mogelijk te eten om migraine te voorkomen.

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/1655215/2014/03/21/Regen-en-andere-verrassende-oorzaken-van-migraine.dhtml

Zoals je kan lezen is het niet alleen voeding, weersverandering en alle andere kunnen ook aanvallen uitlokken. Het is dan ook belangrijk om hier rekening mee te houden, mocht je een migraine dagboek bijhouden. Vrouwen die echt geconfronteerd worden kunnen er dan ook baad bij hebben, en wat ik niet bij voeding lees bepaalde E-nummers kunnen ook problemen geven.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM