Slaapgebrek kan hersenschade veroorzaken

 

© thinkstock.

Slecht nieuws voor mensen die in ploegen werken: een onregelmatig slaappatroon kan je hersenen beschadigen en uitslapen in het weekend verhelpt daar niets aan.

Slaapgebrek kan leiden tot hersenschade, zo blijkt uit een studie die gisteren werd gepubliceerd in The Journal of Neuroscience.

Onherstelbare schade
Algemeen wordt aangenomen dat dutjes overdag en uitslapen in het weekend helpen om je slaaptekort in te halen, maar die strategie herstelt de schade niet die je in je brein aanricht. Dat stelt neurowetenschapper Sigrid Veasey van de universiteit van Pennsylvania.

Veasey en haar collega’s bestudeerden muizen die werden onderworpen aan het slaappatroon van mensen die in een ploegensysteem werken. De onderzoekers stelden vast dat die enorme hersenschade veroorzaakte: de muizen verloren een kwart van de neuronen in dat deel van de hersenen dat zorgt voor alertheid en kennisfuncties, de locus caeruleus of centrale hoofdkern in de hersenstam.

De wetenschappers stelden vast dat muizen die onregelmatig slapen, aanvankelijk meer eiwitten aanmaken die hen energie en bescherming bieden. Maar na verscheidene dagen met onvoldoende slaap viel de aanmaak van die eiwitten stil en gingen cellen sneller afsterven.

Het team wil in een volgende stap de hersenen van overleden ploegwerkers onderzoeken om te zien of die gelijkaardige schade vertonen.

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/1823254/2014/03/19/Slaapgebrek-kan-hersenschade-veroorzaken.dhtml

Dit vind ik nogal ver gezocht. Wat men psychologisch wel weet is dat slaapgebrek je op een moment niet meer helder gaat voelen en fouten gaat maken. Dat dan weer voor problemen kan zorgen. Maar of het nu schade kan aanrichten die gevolgen kunnen hebben op onze hersenen, daar durf ik me niet over uitspreken.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM