Walg jij van deze ongevaarlijke dingen?

© thinkstock.

 

Dat walging een biologisch nut heeft, valt niet te betwijfelen. Het beschermt ons onder meer tegen parasieten en ziekte. Toch zijn we vaak net dat tikkeltje té zeer op onze hoede. Ben jij als de dood voor een vlieg of een haar in je bord? Hang je liever ongemakkelijk boven een publieke toilet dan de wc-bril te raken? Professor Valerie Curtis, a.k.a de ‘disgustologist’, verklaart hoe groot de kloof is tussen wat we goor vinden en wat effectief schadelijk is voor ons.

© thinkstock
© thinkstock
© thinkstock

“Walging is een deel van ons dagelijks leven. Het bepaalt mee hoe we tegenover hygiëne staan, hoe dicht we bij mensen komen, wie we gaan kussen, naast wie we willen zitten en met wie we vrijen”, verklaart Curtis, professor aan de London School of Hygiene and Tropical Medicine.

Walgelijk
Veel van de dingen die onze maag doen keren, zijn echter perfect onschadelijk. “De kloof tussen wat we goor vinden en wat effectief gevaarlijk is, is veel groter dan we ons kunnen voorstellen”, klinkt het. Niet dat wat volgt je per se spontaan op andere gedachten zal brengen, maar je kan ten minste met een gerust hart gaan slapen als er toch eens een vlieg in je slokdarm belandt.

Insecten
De gedachte van insecten naar binnen te spelen, geeft je misschien rillingen, maar het feit is dat een vlieg eten niet alleen onschadelijk is, maar bovendien zelfs gezond zou zijn. Insecten zijn een goede bron van proteïnen. In een wereld van overbevolking en slinkende middelen voor veeteelt, behoren ze zelfs tot de meest ecologische en sociaal verantwoordelijke opties.

Toiletvrees
We kunnen niet ontkennen dat publieke toiletten bacteriën bevatten die je potentieel ziek kunnen maken, maar de realiteit is dat ze zelden echt de kans krijgen.

Wie op een wc-bril gaat zitten, maakt (normaal gezien) enkel contact met de huid van het achterwerk, wat ondoordringbaar is voor de meeste bacteriën. Die vieze beestjes waar jij zo voor vreest, hebben nood aan contact met slijmvliezen om een infectie te veroorzaken.

Ook de mythe dat je SOA’s zou kunnen oplopen via een toiletbril, mag je voor eens en voor altijd overboord gooien. Deze virussen kunnen niet overleven zonder menselijke drager. De enige regel die je moet koesteren, is goed je handen wassen na elke sanitaire stop. Niet dat het contact met je achterwerk zo gevaarlijk is, maar de bacteriën op klinken, deurslotjes en de doorspoelknop vinden wel snel hun weg naar gevoelige slijmvliezen in ogen, neus en mond. Ideaal gezien moet je telkens minstens 15 tot 20 seconden schrobben.

Dipfestijn
Een nacho in de dipsaus doppen, een hapje nemen en nog eens dippen, voor sommige mensen is dit reden genoeg om op feestjes zo ver mogelijk verwijderd te blijven van de tafel met snacks. De gedachte dat het speeksel van anderen keer op keer vermengd wordt met de saus, doet blijkbaar magen keren.

De mannen van Mythbusters hebben het “gevaar” van dubbel dippen onderzocht voor Discovery Channel. Uit hun conclusie blijkt dat er een verwaarloosbare hoeveelheid microben wordt overgedragen wanneer mensen meerdere keren doppen met één nacho, stukje wortel of cocktailworstje.

Haar in de boter
Akkoord, het geeft je een ongemakkelijk gevoel wanneer er plots een haar van ongekende origine opduikt in je eten. Het goede nieuws is dat menselijke haren, opgebouwd uit de proteïne keratine, zelden tot nooit dienst doen als drager van ziektekiemen. Zelfs als er toch een besmet haar in de boter zou zitten, bijvoorbeeld met stafylokokken, is die hoeveelheid zo verwaarloosbaar klein dat je maag en/of darmen er geen ongemak van zouden mogen ervaren.

Smakelijk!

© thinkstock
We maken het allemaal wel eens mee dat we ergens echt onze neus voor optrekken. Dat we ervan walgen. Voor de ene kan dat van een vlieg of een haar zijn voor de anders kan dat het overgeven zijn van een kind of persoon. Of de stoelgang in de pamper van je kind.
Toch houd het ons ook alert, maar men mag het niet te ver laten komen. Want als de walging overmeesterd dan zit de kans erin dat je niet naar het wc gaat op een vreemde plaats of gaat douche of dat je zo je eten gaat controleren in een restaurant dat het koud is als je het moet gaan opeten.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM