Migraine behandelen zonder geneesmiddelen. Wat zijn de oplossingen?

Migraine is een veel voorkomende aandoening, maar het is niet altijd makkelijk om ze onder controle te krijgen.
Pijnstillers kunnen de situatie ook nog verergeren.

Wat zijn de alternatieve behandelingen voor migraine?

Migraine: ga zeker naar de dokter!

Eerst dit: migraine kan heel doeltreffend behandeld worden met een zogenaamde basisbehandeling. De medicatie wordt doorgaans goed verdragen en kan het aantal aanvallen en de ernst ervan verminderen. Aarzel dus niet om naar uw huisarts te stappen als u last hebt van migraine. Deze stap is cruciaal als u er andere wilt zetten.

Als u deze basisbehandeling niet volgt, moet u wel uitkijken. Overdadig gebruik van pijnstillers kan lijden tot chronische hoofdpijn en die is heel moeilijk te behandelen.

Iemand die elke week meer dan één geneesmiddel neemt (pijnstiller of triptan) tegen migraine,  riskeert om chronische hoofdpijn te ontwikkelen.
We bekijken daarom de alternatieve behandelingen van migraine.

Psychotherapie tegen migraine

De naam cognitieve gedragstherapie dekt tal van technieken die proberen in te werken op de hersenactiviteit. Meerdere studies hebben aangetoond dat sommige van deze technieken de pijn bij migraine helpen beheersen:

  • Hypnose en zelfhypnose.
  • Relaxatie, waaronder ook sofrologie, massages, enz.
  • Meditatie (mindfullness).
  • Stressbeheer.
  • Enz.

Als deze technieken elk apart worden beoefend, hebben ze niet meer effect dan de placebo’s. Maar als ze gecombineerd worden met een geneesmiddel, ondervinden de patiënten veel meer effect dan met het geneesmiddel alleen.

Welke andere alternatieve oplossingen bestaan er voor migraine?

Neurostimulatie tegen migraine

Neurostimulatie is een vaak vermelde aanpak tegen migraine. Bij deze techniek wordt er een zwakke elektrische stroom naar de aangetaste zenuwen gestuurd. De elektroden worden gewoon op de huid aangebracht, of eronder. De methode werkt bij 40% van de patiënten, maar is soms moeilijk om aan te brengen.

Acupunctuur en migraine
Acupunctuur heeft effect bij 30% van de patiënten met migraine. Het probleem hier is dat de studies die een vergelijking proberen te maken tussen «echte» acupunctuur en het gewoon “op goed geluk af” inbrengen van naalden in de huid dezelfde resultaten opleveren. Dat is niet bepaald bemoedigend voor aanhangers van de Chinese geneeskunst.

Migraine, homeopathie en etherische oliën
Aromatherapie en homeopathie beloven hulp te brengen bij migraine, maar de doeltreffendheid ervan is nooit bewezen.

Hoe maakt u een zo goed mogelijke keuze?

Enkele tips op basis van de actuele kennis inzake pijnbestrijding bij migraine:

  • Ga om te beginnen naar een arts en laat uw gebruik van pijnstillers en medicatie voor migraine doorlichten. Zo  kan het risico op hoofdpijn door het overdadig of foutief gebruik van pijnstillers uitgeschakeld worden.
  • Probeer inzicht te krijgen in de factoren of omstandigheden die uw migraineaanvallen uitlokken. Misschien kunt u ze zo voor een deel voorkomen.
  • Durf gerust meerdere aanpakken tegelijk uit te proberen voor een optimaal effect. Voor migraine die niet reageert op de basisbehandeling  is er zelden één enkele oplossing. Meestal lukt het wel om de migraine onder controle te krijgen door verschillende technieken te combineren.

BRON: http://www.e-gezondheid.be/migraine-behandelen-zonder-geneesmiddelen-wat-zijn-de-oplossingen/2/actueel/1126

Het is naargelang met welke migraine je te maken hebt. En ja mensen ik schrijf hier graag over omdat ik zelf mensen ken dit echt het dagelijks hebben en niet zoals gewone juist in de periode van de menstruatie. Men kan dan kijken naar de voeding hoe men leeft (geen stress). Maar in de tijd van vandaag is voor heel wat mensen het leven een stress bom. En dat doet er niet goed aan.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM

Advertentie