De meest voorkomende fouten bij het diëten

© thinkstock.

Wanneer je voor een stralende zomer staat, wil je meteen beginnen om de overtollige kilo’s weg te spelen. Iedereen denkt zo zijn eigen trucje te hebben. Maar toch zijn ze niet allemaal even juist. Een overzicht van de 6 grote missers bij het dieetproces.

Fout 1: Alle calorieën zijn gelijk

Het idee dat alle calorieën evenveel doortellen, ongeacht de vorm van eten of drinken waarin zij voorkomen, klopt niet. Bijvoorbeeld een handvol noten en drie chocolade koekjes bevatten allebei 200 calorieën, maar er is een groot verschil hoe deze snacks je eetlust, energie en gezondheid beïnvloeden. Zo vraagt proteïne twee keer zo veel energie als koolhydraten om verwerkt te worden. Het lichaam verbruikt dus twee keer zoveel calorieën om het te verteren. Resultaat: de helft van de calorieën worden opgeslagen als vet.

Tip: Wil je gewicht verliezen, dan vermijd je best voedingsmiddelen met suiker en koolhydraten. Kies voor vezelrijke koolhydraten zoals fruit, groenten en volkoren producten en eiwitten uit vis, bonen, peulvruchten, noten en zaden.

Fout 2: Vet maakt je vet

Fout, fout en nog eens fout! Oké, er zijn vetten die niet zo goed zijn voor lijn, denk maar aan frietjes. Maar natuurlijk zijn er ook gezonde vetten. Olijfolie, avocado, vette vis zoals zalm, noten en zaden zijn gezonde vetten en die spelen een belangrijke rol in ons lichaam. Ze zijn van vitaal belang voor onze hersenen, huid, haar en nagels. Ze helpen ook bij de opname van de vitaminen A, D, E en K. Daarbij zorgt vet voor een beter metabolisme dus ja, als je vet eet, ben je ook terwijl vet aan het verbranden.

Tip: We hebben vet nodig, zeker de gezonde vetten als een vaste waarde in ons dieet. Hierdoor zullen we niet nog meer gewicht bijkomen.

Fout 3: Dieetproducten zijn een gezonde keuze

Dieetproducten of producten met minder calorieën betekenen niet altijd dat ze minder calorieën of minder suikers bevatten. De makers halen het vet uit het eten, maar moeten dit vervangen door iets anders om het goed te laten smaken. Spijtig genoeg betekent ‘iets anders’ als heel veel suiker. Daarbij vet is belangrijk en geeft een verzadigd gevoel. De dieetproducten echter lijden, volgens onderzoek, tot overeten.

Tip: Bekijk altijd even het suikergehalte van het product. Voeding met meer dan 15 gram suiker per 100 gram is gewoon niet goed. Dan is het beter om net een kleinere portie te nemen van het gewone product. Zo ga je veel meer kunnen genieten en geeft het je een meer verzadigd gevoel achteraf.

Fout 4: Crash diëten of vasten werkt

In een heel korte periode zal dit werken, maar na een tijdje zal dit er net voor zorgen dat je niet zo snel meer afvalt. Daarbij zal je niet alleen kilo’s verliezen maar ook je spiermassa. Dit zorgt er dan weer voor dat je metabolisme vertraagt. Wanneer je stopt met dit dieet kom je het dubbele van de verloren kilo’s terug bij.

Tip: Extreem diëten vertraagt je metabolisme waardoor je achteraf veel meer bijkomt. Doe dit dus niet.

Fout 5: Dieetdrankjes helpen je gewicht verliezen

Hoewel de drankjes vaak weinig of zelfs geen suiker bevatten, zullen ze toch niet helpen om gewicht te verliezen. Light-frisdranken bevatten kunstmatige zoetstoffen zoals aspartaan. Volgens een studie uit ‘Journal Obesity’ in 2008, is gebleken dat mensen die regelmatig zo’n frisdranken consumeren, meer kans hebben op gewichtstoename. Deze zoetstoffen kunnen tot 13.000 keer zoeter zijn dan suiker, en deze zoete verlangens zorgen ervoor dat je meer eet.

Tip: Eet of drink geen lightproducten. Kies eerder voor bruiswater met wat vers fruit.

Fout 6: Een glas fruitsap is een goede starter van de dag

Een fles fruitsap van 500 ml bevat ongeveer 50 gram suiker, dat zijn zo’n 12 theelepels. Al het sap wordt geperst uit elke vezel van het fruit, tot dat er een hoog geconcentreerde vorm van fruitsuikers overblijft. Zo’n fles fruitsap bevat het sap van 10 sinaasappelen. Maar zou je door de dag 10 stukken fruit opeten? Nee toch, dat is te veel. En wat doet je lichaam met het teveel aan suikers? Die zet het om naar vet.

Tip: Kies daarom altijd voor een heel stuk fruit in plaats van een glas fruitsap. Nog beter zelfs: kies voor binnenlandse, seizoensgebonden fruit, die bevatten het laagste suikergehalte.

© thinkstock
© thinkstock
© thinkstock
Vrouwen doen al graag iets aan hun lijn hun kilootjes. Dan gaan ze op dieet, maar ze maken soms de ergste fout ze gaan gelijk zo drastisch doen en eten eigenlijk nog de verkeerde producten. Zodat ze geen gram afvallen. Ze gaan op voeding letten maar niet op beweging, ze gaan op suikers letten maar vergeten ieder stukje dat in de mond gaat dat er suiker inzit hoe weinig het ook maar is. Vette gaan ze gebruiken maar soms juist niet die, die ze niet mogen hebben. En zo krijgen dan het probleem geen enkele kilo te verliezen of soms enkele gramme en gelijk komen ze er 3kilo terug bij.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM