Een halve seconde: zo snel vormen we eerste indruk

“Hallo”, meer hebben we eigenlijk niet nodig om te beslissen of we iemand betrouwbaar of al dan niet dominant vinden. Psychologen aan de universiteit van Glasgow en Princeton ontdekten bovendien dat we de persoon in kwestie niet eens hoeven te zien om ons oordeel op amper aan halve seconde te vellen.
Je hebt dus met andere woorden maar bitterweinig tijd om een goede eerste indruk te maken, zelfs aan de telefoon. Tijdens de studie kregen de deelnemers opnames te horen van uiteenlopende stemmen die het woordje “Hallo” zeiden. Ze krijgen de opdracht om op basis daarvan punten te geven op 10 verschillende karaktertrekjes, waaronder betrouwbaarheid, dominantie, aantrekkelijkheid en een warme persoonlijkheid.
Eerste indruk
Opvallend genoeg bleken de resultaten van de verschillende proefpersonen zeer gelijkend te zijn per stem. Het oordeel werd bovendien telkens geveld binnen de 300 à 500 milliseconden. De klank van je stem schept dus onmiddellijk een indruk. De belangrijkste eigenschappen bleken betrouwbaarheid en dominantie te zijn, “twee eigenschappen die in de evolutie van de mens trouwens altijd fundamenteel zijn geweest voor het overleven”, stellen de onderzoekers.
Stemgeluid
Het achterliggende doel van de studie is de optimalisatie van onder meer hoorboeken met educatieve doeleinden en stemgestuurde systemen. Verder is het voor psychologen uiteraard ook fascinerend om meer te weten te komen over hoe we automatisch wildvreemden beoordelen puur opbasis van hun stemgeluid. Denk maar aan treinconducteurs door de intercom, helpdeskmedewerkers en bellers in callcenters.
Men spreekt hier van een halve seconde ik heb geleerd 1minuut en dan is het ook of het gewoon het bekijken is of dat men ook een aanraking doet. Zoals een hand geven, of omhelzen. Lichaamstaal spreekt op zo een moment dan het woord van dag of halo. Ook dat speelt eigenlijk een belangrijke rol mee, want soms krijgt men een gevoel maar dan komen er woorden en dan is het nog even slikken. Sommige mensen hebben een zware stem of harde stem andere een zachte of sensuele stem. Nu meestal voel je dat ook al aan met het eerst zicht dat je krijgt van iemand. Of die handdruk. Dan nog kan het altijd anders verlopen, daarom leerde ik aan van mijn eerste indruk hou ik vast maar het kan altijd anders lopen na tijd dat ik de persoon of mensen anders leer kennen of mee praat.
AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/
AUM MANI PADME HUM
De eerste indruk: is jouw gezicht betrouwbaar?
Opgelet dames en heren: de eerste indruk die je maakt, is wel degelijk belangrijk. Nieuw onderzoek heeft uitgewezen dat we maar een fractie van een seconde nodig hebben om te bepalen of iemand betrouwbaar is of niet. En het hangt allemaal af van je wenkbrauwen en jukbeenderen.
33 milliseconden, oftewel drie honderdste van een seconde. Dat is de exacte tijd die ons brein nodig heeft om te bepalen of we iemand vertrouwen of niet. We hebben zelfs als besloten of we iemand betrouwbaar vinden voor we goed en wel beseffen dat er iemand voor ons staat.
Die resultaten vloeiden voort uit een recent New Yorks onderzoek, waarbij 37 vrijwilligers foto’s van gezichten voorgeschoteld kregen, terwijl hun brein onder de loep werd genomen. Wat bleek: mensen met hoge jukbeenderen en hoge wenkbrauwen werden veel betrouwbaarder eerlijker gevonden dan mensen met lagere gezichtstrekken. Ook een glimlach gaf een degelijke en positieve eerste indruk.
Natuurlijk heeft die indruk weinig te maken met de echte deugdzaamheid van een persoon, maar de wetenschappers benadrukken dat de eerste blik bepalend is. Mensen zijn immers niet erg geneigd om hun beeld van iemand bij te stellen.
Niet gezegend met hoge jukbeenderen of wenkbrauwen? Niet getreurd: met een pincet, wenkbrauwpotlood, wat strategisch geplaatste bronzer en een stralende glimlach kom je al een heel eind. Een goede eerste indruk is dan zowat gegarandeerd.
BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/11/Psychologie/article/detail/1981724/2014/08/06/De-eerste-indruk-is-jouw-gezicht-betrouwbaar-.dhtml
Vijf fouten die je kan maken bij een eerste indruk
Bewaar artikel
1
Door: redactie
25/08/16 – 10u00 Bron: Psychology Today © thinkstock.
Of je nu binnenkort aan een nieuwe job begint, vrienden wil maken op kot of voor het eerst bij de schoonfamilie gaat eten: je krijgt nooit een tweede kans om een eerste indruk te maken, zegt het cliché. Hoe dreigend die woorden ook klinken, zolang je deze 5 fouten bij een eerste indruk mijdt, komt dat wel goed.
1. Overdrijven
Heel erg je best doen om een legendarische indruk achter te laten, werkt vaak als een rode lap op een stier. Te hard afwijken van het gemiddelde kan een afknapper zijn voor de persoon op wie je probeert indruk te maken. Hanteer de regel ‘gewoon is al gek genoeg’ en overdrijf niet door té sympathiek te willen lijken.
2. Meteen je levensverhaal vertellen
Begin niet onmiddellijk met al jouw persoonlijke informatie op tafel te gooien. Je kent de anderen nog niet en als je voortdurend over jezelf praat zonder iets te weten te komen over hen, zou dat tot gênante en oncomfortabele situaties kunnen leiden.
3. Stiltes opvullen
Teveel praten in een poging stiltes op te vullen kan voor je gesprekspartner heel vervelend zijn. Omgekeerd vind je het zelf waarschijnlijk ook vermoeiend om aldoor te luisteren naar iemand die geen ademruimte laat in een gesprek. Stiltes zijn niet noodzakelijk gênant, laat ze dus gerust vallen af en toe.
4. Ervan uitgaan dat de ander hetzelfde denkt
Zeker als het op politiek aankomt, is het gevaarlijk om te veronderstellen dat je gesprekspartner er dezelfde ideeën op nahoudt. Omdat iemand uit dezelfde stad komt, wil dat nog niet zeggen dat hij net als jij links of rechts denkt. Kijk daarom de kat uit de boom voor je over heikele thema’s begint.
5. Te nieuwsgierig zijn
Interesse tonen in je gesprekspartner is een must, maar je hoeft je nieuwsgierige neus niet meteen gedetailleerd in andermans zaken te stoppen. Wacht met delicate, persoonlijke vragen tot je de ander wat beter kent. Niks zo pijnlijk als vragen of iemand zwanger is, terwijl die eigenlijk met overgewicht kampt. Een eerste indruk heeft alles met tact te maken.
BRON: http://www.hln.be/hln/nl/37/Psycho/article/detail/2838853/2016/08/25/Vijf-fouten-die-je-kan-maken-bij-een-eerste-indruk.dhtml
De eerste indruk is eigenlijk de belangrijkste. Dat begint al met hoe je iemand benaderd een hand geeft of in iemands comfortzone komt. Ook in een gesprek kan zoiets iemand naar beneden halen en dat maakt dat je toch op bepaalde puntjes kan letten of voor jezelf kan veranderen.
Aum Shanthi