Een halve seconde: zo snel vormen we eerste indruk

© thinkstock.

 

“Hallo”, meer hebben we eigenlijk niet nodig om te beslissen of we iemand betrouwbaar of al dan niet dominant vinden. Psychologen aan de universiteit van Glasgow en Princeton ontdekten bovendien dat we de persoon in kwestie niet eens hoeven te zien om ons oordeel op amper aan halve seconde te vellen.

Je hebt dus met andere woorden maar bitterweinig tijd om een goede eerste indruk te maken, zelfs aan de telefoon. Tijdens de studie kregen de deelnemers opnames te horen van uiteenlopende stemmen die het woordje “Hallo” zeiden. Ze krijgen de opdracht om op basis daarvan punten te geven op 10 verschillende karaktertrekjes, waaronder betrouwbaarheid, dominantie, aantrekkelijkheid en een warme persoonlijkheid.

Eerste indruk
Opvallend genoeg bleken de resultaten van de verschillende proefpersonen zeer gelijkend te zijn per stem. Het oordeel werd bovendien telkens geveld binnen de 300 à 500 milliseconden. De klank van je stem schept dus onmiddellijk een indruk. De belangrijkste eigenschappen bleken betrouwbaarheid en dominantie te zijn, “twee eigenschappen die in de evolutie van de mens trouwens altijd fundamenteel zijn geweest voor het overleven”, stellen de onderzoekers.

Stemgeluid
Het achterliggende doel van de studie is de optimalisatie van onder meer hoorboeken met educatieve doeleinden en stemgestuurde systemen. Verder is het voor psychologen uiteraard ook fascinerend om meer te weten te komen over hoe we automatisch wildvreemden beoordelen puur opbasis van hun stemgeluid. Denk maar aan treinconducteurs door de intercom, helpdeskmedewerkers en bellers in callcenters.

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/11/Psychologie/article/detail/1811040/2014/03/14/Een-halve-seconde-zo-snel-vormen-we-eerste-indruk.dhtml

Men spreekt hier van een halve seconde ik heb geleerd 1minuut en dan is het ook of het gewoon het bekijken is of dat men ook een aanraking doet. Zoals een hand geven, of omhelzen. Lichaamstaal spreekt op zo een moment dan het woord van dag of halo. Ook dat speelt eigenlijk een belangrijke rol mee, want soms krijgt men een gevoel maar dan komen er woorden en dan is het nog even slikken. Sommige mensen hebben een zware stem of harde stem andere een zachte of sensuele stem. Nu meestal voel je dat ook al aan met het eerst zicht dat je krijgt van iemand. Of die handdruk. Dan nog kan het altijd anders verlopen, daarom leerde ik aan van mijn eerste indruk hou ik vast maar het kan altijd anders lopen na tijd dat ik de persoon of mensen anders leer kennen of mee praat.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM