Uniek Belgisch apparaat tegen migraine goedgekeurd in VS

© thinkstock.

 

De Amerikaanse Food and Drug Administration (FDA) heeft gisteren het eerste apparaat dat migraine moet voorkomen goedgekeurd. Het Cefaly-apparaat is van Belgische makelij. Dat meldt persagentschap Reuters.

Het apparaat, dat met een band op het voorhoofd gedragen wordt, stuurt elektrische stroom naar de huid en het onderliggend weefsel langs een zelfklevende elektrode. Zo wordt de nervus trigeminus (drielingzenuw), die vaak in verband wordt gebracht met migraine, gestimuleerd.

Voorschrift
Het apparaat, gemaakt door het Belgische bedrijf CEFALY Technology sprl., mag enkel op voorschrift gebruikt worden door mensen ouder dan 18, en dat maar een keer per dag gedurende 20 minuten.

“Dit kan patiënten helpen die de huidige migrainemedicatie niet verdragen”, aldus Christy Foreman, voorzitter van het Office of Device Evaluation van het FDA-Center for Devices and Radiological Health.

Intensiteit
Het Cefaly-apparaat werd in ons land getest op 67 mensen die meer dan twee keer per maand last hebben van een zware migraineaanval. Ze mochten drie maanden voor de test geen medicatie meer innemen. Daarnaast was er ook een groepje van patiënten die een placeboapparaat kreeg. Het onderzoek had een positief resultaat: patiënten met een echt Cefaly-apparaat hadden “beduidend minder” dagen last van hevige hoofdpijn. Hoewel het Cefaly-apparaat de frequentie van de migraine naar beneden hielp, bleef de intensiteit van de migraineaanvallen onveranderd.

De goedkeuring kwam er uiteindelijk na een tweede studie bij 2.300 Cefaly-gebruikers in België en Frankrijk. Zo’n 53 procent van de gebruikers zei tevreden te zijn van het apparaat en gaf aan er eentje te kopen als het apparaat op de markt kwam.

10 procent
Volgens het Amerikaanse Nationale Gezondheidsinstituut heeft zo’n 10 procent van de wereldbevolking last van migraine. De hevige koppijn, gekenmerkt door misselijkheid en gevoeligheid voor geluid en licht, komt drie keer zo vaak voor bij vrouwen dan bij mannen.

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/9/Gezondheid/article/detail/1809906/2014/03/12/Uniek-Belgisch-apparaat-tegen-migraine-goedgekeurd-in-VS.dhtml

Hoop dat het een doorbraak mag zijn voor deze die kampen met hevige migraine aanvallen. Want als je het zo maar eens ervaart kan je er nog mee leven. Maar als het je leven gaat leiden en echt migraine hebt dat bijna niet weg te denken is gaat er ook heel wat sociaal stuk. Je kan veel minder aan en sociaal ga je ook isoleren en afzonderen.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM