Slapen met de vijand: hoe je allergisch kan zijn aan je bed

© Thinkstock.

 

Uit onderzoek van Allergy UK blijkt dat de slaapkamer de ruimte bij uitstek is voor allergieën. Ruim 77 procent van alle mensen met een binnenhuisallergie ziet af in de slaapkamer en voor 41 procent is het overduidelijk dat de symptomen alleen maar erger worden eens ze hun bed induiken.

We delen de lakens met gemiddeld 2 miljoen van deze allergieopwekkertjes
We delen de lakens met gemiddeld 2 miljoen van deze allergieopwekkertjes © Thinkstock

Onder de categorie ‘binnenhuisallergie’ vallen de reacties op huisstofmijt, schimmels en huisdieren. De ‘beestjes’ die de slaapkamer het meeste terroriseren zijn zonder twijfel de stofmijten. Geen grote verrassing als je beseft dat je de lakens deelt met gemiddeld twee miljoen van deze allergieopwekkertjes. Aangezien we ongeveer 52,5 uren per week doorbrengen in onze slaapkamer, slapen mensen met een allergie voor huisstofmijt dus letterlijk met de vijand.

Stofmijten
“Net als mensen hebben stofmijten voedsel, water en warmte nodig. Terwijl we slapen, absorberen deze microscopisch kleine beestjes het vocht uit onze adem en ons zweet, terwijl ze zich voeden met onze dode huidcellen en floreren in onze warme bedden”, verklaart Lindsey McManus van Allergy UK.

Tijdens herfst en winter beginnen miljoenen mensen te snotteren en te niezen. Toch blijven ook heel wat mensen het hele jaar door zitten met verkoudheidachtige symptomen, wat uiteraard kan wijzen op een binnenhuisallergie. Herkenbaar? Ga dan zeker eens langs bij je huisarts om de precieze oorzaak van je allergie te identificeren.

Zuiver je slaapkamer van allergenen:

* Stofmijten zijn ‘allergisch’ aan licht. Laat je bed dus open en bloot doorheen de dag en zorg voor voldoende lichtinval.

* Zorg ook voor een goede ventilatie. Ook al is het koud, frisse lucht is essentieel. Zet je ramen daarom lichtjes open overdag.

* Wie toch op zoek is naar een nieuwe matras, kiest beter ineens voor eentje dat werkt tegen allergenen. Daarnaast kan je uiteraard ook opteren voor beddengoed met een allergiewerende barrière. Zo krijgen de stofmijten geen kans.

* Onderzoek toont aan dat meer dan 83 procent van mensen met een binnenhuisallergie gordijnen hebben hangen in de slaapkamer, een hemels paradijs voor stofmijten. Vervang je gordijnen door rolluiken of was je gordijnen minstens één keer per maand op 60 graden (of meer).

* Dezelfde vlieger gaat op voor tapijten in de slaapkamer. Vervangen is de boodschap of dagelijks reinigen met een stofzuiger voorzien van een HEPA-filter.

* Wat fluffy speelgoed en teddyberen betreft… Berg deze op in een speelgoedkist en stop ze met regelmaat in de wasmachine op 60 graden. Een andere optie is ze een nacht in de diepvriezer te steken om de allergenen te doden en ze vervolgens op de toegestane temperatuur te wassen.

* Tot slot kan je nog een luchtzuiveringssysteem in de slaapkamer hangen om allergenen te vangen.

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/311/Hygiene/article/detail/1533200/2014/03/10/Slapen-met-de-vijand-hoe-je-allergisch-kan-zijn-aan-je-bed.dhtml

In onze matras schuilen heel wat kleine beestjes. Waar we zeker allergische problemen kunnen van krijgen als we er niet bestand te zijn. Daarom is het aangeraden om ook je matras regelmatig te stofzuigen en goed te behandelen. Het keren van je matras is ook zeker een optie om maandelijks te doen. En heb je dan nog problemen praat er over met je arts.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM