Hersenen reageren anders bij chronische slapeloosheid

Mensen met chronische slapeloosheid vertonen meer dan plasticiteit en activiteit in hersengebieden die beweging aansturen dan mensen die goed slapen.

Foto:  Thinkstock

Tot die conclusie komen onderzoekers van de John Hopkins University School of Medicine.

Plasticiteit duidt op veranderingen in de organisatie van de hersenen als gevolg van ontwikkeling, leren of ervaring.

“Slapeloosheid is geen aandoening die zich alleen ’s nachts openbaart”, legt onderzoeker Rachel E. Salas uit. “Het is 24-uurs hersenaandoening: een lichtknopje die altijd aan staat. Ons onderzoek laat zien welke veranderingen in de hersenen hiermee in verband staan.”

Salas beschrijft samen met haar collega’s de resultaten van hun onderzoek in het tijdschrift Sleep. De belangrijkste bevinding was dat de motorische cortex bij mensen met chronische insomnia vatbaarder is voor verandering dan bij mensen die goed slapen.

Informatieverwerking

Er was in dit hersengebied ook sprake van meer hersenactiviteit. Deze ontdekking bevestigt de opvatting dat mensen met slapeloosheid in een constante staat van verhoogde informatieverwerking zijn.

Bij het onderzoek waren 28 volwassenen betrokken. 18 van hen hadden al meer dan een jaar last van slapeloosheid. De andere tien zagen zich zelf als goede slaper.

Volgens Salas is het onduidelijk waarom de mensen met insomnia meer plasticiteit hebben. Daarnaast weten ze ook niet of deze toename de oorzaak is van de slapeloosheid. De wetenschappers hopen dat hun onderzoek deuren opent naar betere diagnose en behandeling van deze slaapaandoening.

BRON: http://www.nu.nl/gezondheid/3716606/hersenen-reageren-anders-bij-chronische-slapeloosheid.html

Chronische slapeloosheid kan nare gevolgen hebben. Niet alleen op de hersenen maar ook op het lichaam. Daarom is het toch van belang om hier niet mee blijven rond te lopen, en een arts te raadplegen. Zodat je over het probleem kan praten dat meestal een gevoel is van een situatie of van zware stress – depressie.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM