Facebook censureert foto kankerpatiënte omdat ‘maar’ één borst is geamputeerd

Facebook veranderde enkele maanden geleden zijn fotobeleid voor foto’s van vrouwen die een borstamputatie ondergingen. De mediagigant erkende onder de druk van een petitie van meer dan 20.000 kankerpatiënten dat deze foto’s een sensibiliserende rol kunnen spelen en een steun kunnen beteken voor andere borstkankerpatiënten. Facebook laat wel nog steeds geen foto’s toe waar er nog één volledige borst te zien is, vooral de zichtbaarheid van een tepel zou een probleem zijn.

In Spanje heeft Facebook nog maar eens laten zien hoe onflexibel zijn beleid is, door een foto te verwijderen van een model die tijdens haar strijd tegen borstkanker één borst had moeten laten wegnemen. De foto kaderde bovendien in een campagne om vrouwen met de ziekte een hart onder de riem te steken. Spaans fotograaf Benya Acame plaatste de foto van het model die een mastectomie had ondergaan op de sociaalnetwerksite en schreef erbij “schoonheid zit niet langs de buitenkant, maar is een kwaliteit die je van binnen uitstraalt”.

Sensibiliseren, niet prikkelen
De censuurregels van Facebook zijn dus op zijn minst vreemd te noemen, vooral omdat deze foto’s de bedoeling hebben om borstkanker onder de aandacht te brengen en helemaal  niet om te prikkelen. Ook fotograaf Acame begrijpt de censuur van Facebook niet: “het was een zeer artistieke en smaakvolle foto in zwart-wit. Het was zelfs niet in me opgekomen dat Facebook de foto zou verwijderen”.

(Door: Lore Vanaudenhove)

© Facebook
Deze foto’s van the SCAR project mogen dus wel. © The SCAR project
BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/82/Borstkanker/article/detail/1789354/2014/02/07/Facebook-censureert-foto-kankerpatiente-omdat-maar-een-borst-is-geamputeerd.dhtml
Langs alle wegen mag er aandacht aan geven worden. Zodat vrouwen weten dat ze er nooit alleen voorstaan en dat er zijn die toch respect tonen voor het lichaam. Ongeacht met wel snede ze het leven moeten trotseren. Het is zeker niet makkelijk zoals ik al schreef. Maar neem het zoals het haar uitvalt door de chemo en dan een pruik gekocht wordt. Op een moment is de vrouw zo sterk dat ze soms vanuit haar zelfs zegt en nu is het genoeg ze moeten me maar zien zoals ik ben. En kijk dat is net als op deze foto’s, op een moment kan je het niet meer wegsteken. Dan heb je geen kleding aan, en moet je echt over je angsten heen om jezelf te zien maar ook te laten bekijken.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

 

AUM MANI PADME HUM