Borstkanker door langdurig gebruik calciumantagonisten

Oudere vrouwen die tien jaar of langer calciumantagonisten hebben gebruikt, lopen een hoger risico op borstkanker dan vrouwen die andere klassen antihypertensiva hebben gebruikt of nooit medicatie gebruikten tegen hoge bloeddruk. Dat blijkt uit onderzoek dat vorige week is gepubliceerd in JAMA Internal Medicine.

De onderzoekers vergeleken bijna 2000 vrouwen tussen 55 en 74 jaar met een of andere vorm van borstkanker met ruim 800 vrouwen zonder kanker. De onderzoekers ontdekten dat vrouwen die minstens 10 jaar lang calciumantagonisten hadden gebruikt vergeleken met alle andere vrouwen in de studie een verhoogd risico hebben op het ontwikkelen van borstkanker.

BRON: http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=14685

Voor deze die het woord CALCIUMANTAGONISTEN en ANTIHYPERTENSIVA niet kent.

Een calciumantagonist is een receptorantagonist die de calciumkanaaltjes in het celmembraan van spiercellen blokkeert, waardoor transport van calciumionen bemoeilijkt wordt. Deze middelen worden daarom ook wel calciumkanaalblokkeerders genoemd.
Het effect is dat de spieren zich minder sterk samentrekken. Deze middelen vertragen dus de contractiekracht van onder andere de hartspier en worden vooral als middel tegenhoge bloeddruk gebruikt. Daarnaast hebben ze op het hart een gering geleidingsvertragend effect.

Onder een antihypertensivum verstaan we een geneesmiddel dat de bloeddruk verlaagt. Door een hoge bloeddruk te verlagen wordt beschadiging van hart, nieren, hersenen, ogen en andere organen voorkomen. De belangrijkste bloeddrukverlagende middelen zijn

BRON: http://nl.wikipedia.org/wiki/Hoofdpagina