Aantal zelfmoorden in ggz-instellingen stijgt

Het aantal zelfmoorden in ggz-instellingen is gestegen van 539 in 2007 naar 677 in 2012.Dat blijkt uit cijfers van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Het ministerie publiceerde vrijdag een overzicht van het aantal gemelde zelfmoorden per instelling naar aanleiding van een Wob-verzoek van de VPRO in april van dit jaar.

Volgens GGZ Nederland loopt de stijging van het aantal zelfmoorden binnen de ggz gelijk op met de landelijke trend. Het CBS berekende onlangs dat het aantal zelfmoorden tussen 2008 en 1012 met 30 procent is toegenomen. Een mogelijke verklaring voor de stijging is de economische recessie, aldus een woordvoerder van GGZ Nederland.

Soms doet de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) nader onderzoek naar een zelfmoordgeval. Bijvoorbeeld als er sprake is van tekortkoming van de zorg binnen een instelling. De inspectie kon vrijdag niet zeggen hoe vaak dergelijke gevallen zijn onderzocht.

Volgens de GGZ Nederland-woordvoerster is het heel moeilijk aan te tonen of er een verband is tussen het handelen van een instelling en een suícidegeval van een cliënt.

BRON: http://gezondheid.blog.nl/algemeen/2013/11/08/aantal-zelfmoorden-ggz-instellingen-stijgt