15 dingen die je nog niet wist over je nagels

 

© thinkstock.

 

Afgezien van de occasionele manicure of de zorgen om een gebroken exemplaar, beschouwen we onze nagels als volledig normaal. Nochtans zit er veel meer achter dan je op het eerste gezicht denkt. Wij zetten 15 dingen op een rijtje die je nog niet wist over je nagels.

1. Vingernagels groeien gemiddeld 3,5 millimeter per maand

Dat onze nagels groeien, weten we allemaal, maar toch is het niet zo eenduidig als je denkt. Gemiddeld groeien onze vingernagels dan wel 3,5 millimeter per maand, de nagels van je dominante hand groeien sneller. Je teennagels groeien dan weer een pak trager: gemiddeld 1,6 millimeter per maand.

2. Nagels groeien sneller bij mannen

Uit onderzoek is gebleken dat de nagels van mannen sneller groeien dan die van vrouwen. De enige uitzondering is tijdens de zwangerschap.

3. Witte vlekjes wijzen niét op een tekort aan calcium

“Dat de witte vlekjes wijzen op een tekort aan calcium of zink, is een mythe”, weet dermatologe dr. Jessica Krant. “De waarheid is dat die vlekjes vaak voorkomen en volkomen onschadelijk zijn. Meestal zijn ze het gevolg van een druk die uitgeoefend werd op je nagels, vaak zonder dat je het beseft.”

4. Nagels worden gemaakt uit dezelfde materie als haar

“Zowel nagels als haar bestaan uit keratine, maar ze zijn wel op een andere manier samengesteld”, legt dr. Krant uit. Dat betekent ook dat dezelfde voeding die goed is voor je haar ook voordelen heeft voor je nagels. Een gevarieerd dieet met veel vitamines, antioxidante fruit- en groentesoorten, proteïnes en mineralen is de sleutel tot gezond haar en gezonde nagels.

5. Nagels onderscheiden primaten van andere zoogdieren

Terwijl de meeste zoogdieren klauwen hebben om hen te helpen bij dagelijkse taken, hebben primaten (inclusief mensen) nagels. Volgens wetenschappers zijn de klauwen omgezet in bredere vingertoppen met nagels om te helpen bij de voortbeweging.

6. Nagelbijten heet onychofagie

Het heeft niet alleen een wetenschappelijke naam, nagelbijten is ook de meest voorkomende ‘nerveuze gewoonte’. Ongeveer de helft van de kinderen tussen 10 en 18 jaar bijt op zijn nagels, maar de meeste mensen stoppen ermee tegen de leeftijd van 30 jaar. Nagelbijten is niet echt gevaarlijk, maar wel onhygiënisch.

7. Je nagels moeten ‘ademen’ tussen twee manicures

Om je nagels gezond te houden, laat je ze best niet te vaak lakken. “Geloof het of niet: het harde stuk op de top van je vinger is levend weefsel, waardoor zuurstof moet kunnen. Als dat niet het geval is, is het moeilijker voor je nagels om infecties af te weren. Bovendien zorgt nagellak er ook voor dat je nagels uitdrogen, terwijl de chemicaliën ze minder flexibel en minder sterk maken.”

8. Nagels groeien sneller in de zomer dan in de winter

De verschillende periodes in een jaar kunnen een invloed hebben op de snelheid waarmee je nagels groeien. Ook je leeftijd, genen en een handvol andere factoren hebben een invloed.

9. 10 procent van de dermatologische aandoeningen heeft te maken met je nagels

Ongeveer een helft van die nagelaandoeningen worden veroorzaakt door schimmelinfecties. Andere veelvoorkomende aandoeningen zijn witte vlekjes, verticale lijnen, bacteriële infecties en ingegroeide teennagels. Oudere mensen hebben vaak meer nagelproblemen dan jongere mensen.

10. Stress eist een tol op je nagels

Naast het plukken aan en bijten op je nagels, kan chronische stress ook de groei van je nagels verstoren. “De stress en vermoeidheid wenden de energie van het lichaam en de voedingsstoffen weg van gezond groeiende nagels en haar”, aldus dr. Krant.

11. Er is een reden waarom we niet tegen nagels op een krijtbord kunnen

Alleen al de gedachte aan krassende nagels op een krijtbord zijn genoeg om ons te doen ineenkrimpen. Maar waarom? Volgens onderzoek komt het omdat het geluid een frequentie bereikt die op een natuurlijke manier versterkt wordt door de vorm van ons gehoorkanaal. Verder is het ook mogelijk dat er ook een onderliggende psychologische oorzaak is: als proefpersonen wisten van waar het geluid kwam, hadden ze er veel meer last van.

12. Nagelriemen hebben een doel

Dat is ook de reden waarom heel wat experten aanraden om ze niet te verwijderen voor een esthetisch doel. “De nagelriem is er om het vocht vast te houden en de omgevingsbacteriën uit het lichaam te houden”, bevestigt dr. Krant.

13. De hardheid van je nagels is grotendeels genetisch bepaald

Als je regelmatig last hebt van broze, afbrekende nagels, dan is dat de schuld van je genen. Gelukkig zijn er een aantal trucjes om dat te voorkomen. “Afwassen zonder handschoenen, poetsen, werken met papier, frequente manicures en veelvuldig gebruik van desinfecterende zalfjes zijn de grootste schuldigen”, aldus dr. Krant. Om je handen te beschermen moet je meerdere keren per dag een dikke nagel- en handcrème gebruiken.

14. Je nagels hebben bloed nodig om te overleven

Heb je je ooit al afgevraagd waarom een nagel soms uitvalt na een verwonding? Dat komt omdat je nagelplaat bloed, zuurstof en voedingsstoffen nodig heeft  om normaal te groeien. Een verwonding kan die delicate microscopische verbindingen aantasten, waardoor de nagel niet kan herstellen en soms zelfs uitvalt.

15. Nagels onthullen veel over je gezondheid

Een dermatoloog kan veel vertellen over je gezondheid door alleen maar naar je nagels te kijken. Van een verkleuring van nagelbed (blauwachtig wijst op longziektes) tot zichtbare haarvaten in je nagelriem (auto-immuunziekte): je nagels kunnen ziektes onthullen”, aldus dr. Kranat. “Als je dus iets ongewoons op je nagel ziet, kan je terecht bij je dermatoloog voor hulp.”

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/309/Handverzorging/article/detail/1711112/2013/09/25/15-dingen-die-je-nog-niet-wist-over-je-nagels.dhtml

Nu wat ik denk over het puntje 3 dat het ook wel te maken heeft met supplementen te kort. En dat het niet alleen is omdat men op de nagel een druk heeft gehad.  Maar nogmaals mensen dat denk ik ervan.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM

Advertentie