Nachtelijk tandenknarsen: wat zijn de oorzaken en hoe wordt het behandeld?
Bruxisme is de medische term voor het nerveus heen en weer schuren van de tanden.
Wat zijn de gevolgen en welke remedies bestaan er voor mensen die met hun tanden knarsen?
Tandenknarsen of bruxisme: wat zijn de gevolgen?
Bruxisme komt vrij veel voor. Meer dan 10% van de bevolking heeft er last van.
Het onvrijwillig schuren of op elkaar klemmen van de tanden veroorzaakt geknars. Dat kan zwaar of minder zwaar zijn en in mindere of meerdere mate hoorbaar zijn voor de omgeving. Bruxisme treedt meestal ‘s nachts op tijdens de slaap, maar het kan ook overdag gebeuren.
Knarsetanden is niet alleen lawaaierig, en vaak storend voor de partner, het gaat ook gepaard met andere min of meer hinderlijke symptomen. Soms worden ze zelfs een heuse handicap:
- Hoofdpijn bij het opstaan,
- Tandpijn,
- Pijn in het gezicht,
- Pijn in de kaak- en slaapgewrichten,
- Slijtage van de tanden,
- Overgevoeligheid van de tanden voor warmte en koude,
- Risico op breuken en loskomen van de tanden,
- Pijnlijke kaakspieren,
- Slechtere houding (hals, nek, rug, enz.).
Wat zijn de oorzaken van bruxisme en wie is er het slachtoffer van?
Stress
Stress, angst en woede zijn factoren die het tandengeknars heel vaak uitlokken.
Ook heel ambitieuze of hyperactieve mensen krijgen vaker last van tandengeknars.
Tandproblemen
Tanden die boven- of onderaan niet in de juiste stand staan of ontbrekende tanden kunnen schuren met de tanden veroorzaken en zo leiden tot tandengeknars.
Maar ook…
Allergieproblemen bij kinderen, oorpijn of een uitkomende tand kunnen bruxisme veroorzaken.
En bepaalde vormen van bruxisme zijn ook erfelijk.
Hoe wordt bruxisme behandeld?
Stress tegengaan
Als het tandengeknars te wijten is aan stress en zorgen, is relaxatie aangewezen. Behalve het bekampen van de dagelijkse stress is het ook aan te raden om meerdere keren per dag een korte sessie gezichtsrelaxatie te houden. Het ontspant de spieren en vermindert het knarsen. De bedoeling is om geleidelijk aan de gewoonte om de tanden op elkaar te klemmen af te leren.
Het kan ook handig zijn om tegelijk een schriftje bij te houden waarin u de momenten noteert die makkelijk tot knarsetanden leiden. Zo kunt u de uitlokkende factoren opsporen en strategieën ontwikkelen om ze te mijden.
Ook een therapie kan nut hebben om van deze slechte reflex af te raken. Denk maar aan biofeedback, cognitieve gedragstherapie, enz.
Ook middelen als acupunctuur en hypnose kunnen helpen.
Tandverzorging
Bij een slechte stand van de tanden of het kaakbeen kan orthodontie het probleem verhelpen.
Als het komt door een ontbrekende tand, kan tandverzorging de remedie zijn.
In sommige gevallen is mond- en kaakchirurgie te overwegen.
Gootjes
Een andere strategie is het dragen van soepele gootjes uit hars (een mondprothese zoals ze worden gedragen door rugbyspelers of bij het bleken van de tanden). De tanden zijn dan van boven tot onderen door de gootjes bedekt en dus beschermd. Ze vangen de spanningen op en voorkomen het heen en weer schuren.
Deze gootjes worden ‘s nachts gedragen, soms ook overdag in een vooraf herkenbare stresserende periode.
Ze worden meestal op maat gemaakt door een prothesemaker en op vraag van de tandarts. Eerst wordt er altijd een afdruk genomen. De gootjes bestaan ook in geprefabriceerd thermoplastisch materiaal dat aan de patiënt kan worden aangepast.
Ze kosten ongeveer 160 euro en worden door de ziekteverzekering terugbetaald na voorafgaandelijk akkoord.
Injecties met botox
Knarsetanden kan ook worden aangepakt met botoxinjecties. Die moeten de kaakspieren ontspannen, de druk verminderen en het knarsetanden en de gevolgen verzachten.
Soms zegt mijn vrouw ’s morgens ook eens wat heb je weer aan tandenknarsen geweest. Als ik dat hoor ga ik voor mezelf bekijken wat mij bezig houd. Stress ken ik echt niet maar het kan dan wel zijn dat iets me bezighoud en dat ik dat moet oplossen. En als ik de oorzaak weet werk ik er aan en dan moet ik zeggen gaat het weg.
Bij de meeste mensen gaat het om stress. Het kan zover gaan dat de persoon zijn tanden er helemaal stuk kunnen van gaan. Laat het niet zover komen, en zoek hulp, maar wat je zeker zelf moet bekijken van hoe komt het. Want daar kan je wel iets aan doen.
AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/
AUM MANI PADME HUM
Uit-getanden-knarst!
Dentsend Tandenknars bitjeVeel Nederlanders hebben last van tandenknarsen. Dit zeer hinderlijke fenomeen geeft een schurend en knarsend geluid en gebeurt met name ’s nachts, maar soms ook gedurende de dag. Dentsend, de online tandartsenpraktijk heeft hiervoor de oplossing middels unieke knarsbitjes welke per cliënt volledig op maat worden gemaakt!
Tandenknarsen, met als medische term Bruxisme, is het over elkaar heen schuiven van de tanden en kiezen of ook wel het krachtig op elkaar klemmen van tanden en kiezen. Dit kan problemen veroorzaken bij het aanhouden van deze (vaak onbewuste) gewoonte en bij het ontstaan van klachten. Er is dan sprake van een overmatig gebruik van de kauwspieren.
Individueel ontwikkelde knarsbitjes
Dentsend, de online tandartsenpraktijk, heeft een doelgerichte oplossing tegen het tandenknarsen. In het tandtechnisch laboratorium van Dentsend worden knarsbitjes individueel op maat gemaakt. Deze unieke maatwerk-oplossing zorgt voor een aanzienlijk verminderde gebitsslijtage en is daarmee een effectieve behandelingsmethode.
Tandarts-kwaliteitsbitjes voor een gereduceerd tarief
De op maat ontwikkelde knarsbitjes die Dentsend ontwikkelt, zijn dezelfde bitjes die via de eigen tandarts gemaakt kunnen worden, maar dan tegen een gereduceerd tarief. Het prijsverschil van het knarsbitje via Denstend zit hem o.a. in het feit dat de consument zelf zijn of haar afdruk van het gebit maakt. Er wordt online een bestelling gedaan, waarna men de afdrukset thuis gestuurd krijgt. Na zelf een afdruk te hebben gemaakt, wordt deze terug gestuurd en ontvangt de consument binnen 7 werkdagen een knarsbitje op maat. De lagere prijs komt daarnaast door de unieke online consultmethode van Dentsend. Hierdoor kan Dentsend een knarsbitje voor een gereduceerde prijs aanbieden, zonder echter aan de reguliere kwaliteit van de tandarts in te boeten.
Dentsend is geen concurrent van de tandarts, maar een partner!
Dentsend is er met de tandenknarsbitjes op maat niet op uit om de concurrentie met tandartspraktijken aan te gaan. Het is juist de bedoeling om via de Dentsend-methode samen te werken met de tandarts, om op die manier de niet-medische handelingen uit handen te nemen van de tandartspraktijken. Op die manier kan de tandarts in de reguliere praktijk zijn of haar kennis en kunde optimaal benutten.
Meer informatie?
Voor meer informatie over Dentsend, de unieke online tandartsenpraktijk, is er de website: http://www.dentsend.nl
De link ten aanzien van de knarsbitjes op maat is: http://www.dentsend.nl/laboratorium/knarsbitje-op-maat/
BRON: http://beauty.blog.nl/gezondheidsnieuws/2013/10/28/getanden-knarsd
Vijf tips tegen bruxisme
Bruxisme is de overkoepelende benaming voor tandenknarsen en kaakklemmen. Bij tandenknarsen schuif je je tanden en kiezen stevig over elkaar, bij kaakklemmen klem kiezen op elkaar zonder ze te schuiven. Bruxisme komt bij bijna iedereen weleens voor. Als bruxisme lang aanhoudt, kan het vervelende klachten opleveren aan je gebit, zoals kaakpijn en gebitsslijtage. Meer dan een half miljoen Nederlanders heeft last van gebitsschade door bruxisme.
Klachten door bruxisme
Als je soms tandenknarst of je kaken klemt is dit in principe geen reden voor behandeling. Pas als er (pijn)klachten ontstaan door bruxisme moet je actie ondernemen. Je ervaart bijvoorbeeld pijn aan je kaak, hoofd, mond, oren, nek en schouders.
Tandenknarsen in slaap
Tandenknarsen komt tijdens het slapen veel voor, waardoor je een slechte nachtrust kunt hebben en overdag vermoeid kan zijn. Als je (vaak) wakker wordt met hoofd- en kaakpijn is dit mogelijk het gevolg van tandenknarsen.
Tip één: bewustwording
Probeer te achterhalen wat de oorzaak is van jouw bruxisme. Vaak heeft het met spanning te maken (zie tip twee). Bewustwording betekent een gerichtere aanpak. Ben je zenuwachtig, gespannen of heb je een drukke periode? Let dan op je mond en kaak. Span je deze onbewust aan? Zet je je kiezen onbewust stevig op elkaar? Houd eventueel een dagboek bij om te achterhalen wat de oorzaak is.
Tip twee: ontspanning
Bruxisme ontstaat vaak door stress. Zonder dat je het door hebt druk je je tanden en kiezen op elkaar als je gespannen bent. Je kaken staan ook vaak onder spanning, zelfs wanneer je geen stress ervaart. Probeer alles in en rondom je mond maar eens in één keer los te laten/te ontspannen. Open hierbij je mond. Voel je het verschil?
Helaas heb je ’s nachts geen invloed op een ontspannen mond en kaak. Doe daarom voor het slapengaan ontspanningsoefeningen. Deze oefeningen hoef je niet alleen op het gebied rondom je mond te richten. Wanneer je hele lichaam ontspant, zorgt dit voor meer rust tijdens het slapen, waardoor je minder last zult hebben van bruxisme. Voorbeelden van ontspanningsoefeningen zijn:
Mondoefening: druk je tong tegen de voorkant van je gehemelte. Doe vervolgens je mond (langzaam) open en dicht
Ademhalingsoefening: ga liggen, leg je handen op je buik en richt je aandacht op de buikademhaling. Hierbij voel je je buik op en neer gaan. Laat de in- en uitademing even lang duren, bijvoorbeeld drie seconden in en drie seconden uit
Spierontspanningsoefening: bij deze oefening let je op het verschil tussen spanning en ontspanning. Span een bepaalde spiergroep aan (bijvoorbeeld van je linkerbeen), houd dit ongeveer vijf seconden vast en laat dan je spieren los. Herhaal dit een paar keer en doe dit vervolgens ook voor andere spiergroepen (rechterbeen, linkerarm en rechterarm)
Heb je overdag last van bruxisme? Pas dan bovenstaande oefeningen gedurende de dag toe. Schakel een fysiotherapeut in voor begeleiding, meer oefeningen en adviezen bij bruxisme.
Tip drie: knarsbitje
Met een knarsbitje los je het probleem niet op, maar verminder je wel de klachten. Door zo’n knarsbitje raken je tanden elkaar niet meer aan, waardoor het bescherming biedt tegen gebitsslijtage. Verder zorgt het voor een afname van spieractiviteit, zodat de kauwspieren tot rust komen. Neem voor een knarsbitje contact op met je tandarts.
Tip vier: massage
Masseren is ook een ontspanningsmethode. Zet je vingertoppen op je wang vlakbij je oren en maak ronddraaiende bewegen. Door de kaakspieren los te masseren neem je én een gedeelte van de spanning weg én je vermindert klachten zoals hoofdpijn.
Tip vijf: vermijd alcohol, roken en drugs
Alcohol, roken en drugs versterken bruxisme. Zo blijkt dat rokers twee keer zo vaak last hebben van bruxisme als niet-rokers. Tandenknars je veel tijdens het slapen? Probeer dan voor het slapengaan roken, alcohol en drugs te vermijden.
Daarnaast lokken bepaalde medicijnen bruxisme uit. Denk je dat het een bijwerking is van jouw medicijn en moet je jouw medicijn gedurende lange tijd innemen? Breng je huisarts dan op de hoogte en zoek samen naar een alternatief.
Bruxisme is ook te verhelpen met medicijnen, therapieën of behandelingen zoals botox. Informeer hierover bij je huisarts.
BRON: http://www.dokterdokter.nl/gezond-leven/algemeen/vijf-tips-tegen-bruxisme/
Tandenknarsen of bruxisme: vervelend en niet onschuldig
Tandenknarsen of bruxisme is een aandoening die grote schade kan veroorzaken aan je gebit. Wat is tandenknarsen precies, wat zijn de oorzaken en wat kun je er tegen doen?
Iedereen knarst wel eens met de tanden. Het wordt pas een probleem als het niet meer ophoudt en er klachten ontstaan zoals pijnlijke kaakspieren, abnormale slijtage van het gebit, enz.
Wat is tandenknarsen?
Tandenknarsen of tandenklemmen (bruxisme) is het beste te omschrijven als het met geweld over elkaar heen schuiven of het met kracht op elkaar klemmen van tanden en kiezen. Het geeft een schurend of knarsend geluid. Het doet zich meestal voor tijdens de slaap, sommige mensen hebben er ook overdag last van. Tandenknarsen komt zowel bij kinderen als bij volwassenen voor. Volgens schattingen zou dit voorkomen bij 14 tot 20 % van de kinderen en bij 6 tot 20 % van de volwassenen. Na de leeftijd van 50 jaar lijkt het aantal verder te dalen. Vrouwen hebben vaker last van klemmen dan mannen.
Veel mensen realiseren zich niet dat ze dit doen, tot iemand ze vertelt dat ze in hun slaap allerlei knarsende geluiden produceren. Bij anderen ontdekt de tandarts tijdens een controle dat de tanden abnormaal verslijten of dat het tandglazuur gebarsten is.
Wanneer u vermoedt dat u aan tandenknarsen lijdt, is het alleszins aan te raden om uw gebit te laten onderzoeken door de tandarts. Het is evenwel niet altijd eenvoudig om door een onderzoek van het gebit uit te maken of er effectief sprake is van bruxisme.
Meer en meer wordt ook een onderzoek in een slaaplaboratorium aangeraden, waarbij de mondbewegingen worden geregistreerd. Bruxisme blijkt vooral op te treden tijdens de zogenaamde ‘trage slaapfasen’ en niet tijdens de zogenaamde droom- of paradoxale fasen.
Oorzaken
Er bestaat meestal geen specifieke oorzaak voor tandenknarsen en -klemmen. Het heeft alleszins niets te maken met de vorm of een slechte plaatsing van de tanden, want het treedt ook op bij perfect in mekaar passende tanden.
Meer en meer is men ervan overtuigd dat nachtelijk bruxisme een slaapstoornis is waarvan de oorzaak moet gezocht worden in bepaalde hersen- of zenuwprocessen.
Andere factoren die een rol kunnen spelen:
• Erfelijke factoren: 40 tot 60 procent van de gevallen zou erfelijk bepaald zijn.
• Stress en bepaalde persoonlijkheidskenmerken spelen een rol, maar deze lijkt veel kleiner te zijn dan vaak wordt aangenomen. Zo werd ooit gesuggereerd dat tandenknarsers perfectionisten zouden zijn of sneller last zouden hebben van agressief of angstig gedrag. Onderzoek heeft echter niets in die richting kunnen bewijzen.
• Roken: bij rokers wordt knarsen tweemaal vaker geconstateerd.
• Overmatig alcoholgebruik.
• Overmatig koffiegebruik.
• Medicijngebruik (o.m. antidepressiva, zoals Prozac).
• Drugsgebruik (zoals amfetamine en cocaïne).
Gevolgen
Het geluid van de knarsende tanden kan voor uw bedpartner bijna even storend zijn als snurken.
Tandenknarsen en –klemmen, vooral ’s nachts, kan vooral een aantal nadelige gevolgen hebben voor het gebit en de kaken.
• Er kan abnormale slijtage optreden aan de tanden.
• Stukken tandglazuur en/of vullingen kunnen afbreken.
• Bij verzwakte tanden kan de tandkroon of -wortel breken en hevige pijn veroorzaken.
• Tanden kunnen los komen te zitten.
• Bij mensen met tandimplantaten kan het bot rond de schroef vernietigd worden en langzaam verdwijnen of kan de schroef onder invloed van de kracht breken.
• U kunt spierpijn krijgen in de kauwspieren.
• De kauwspieren kunnen dikker worden, waardoor de vorm van het gezicht verandert.
Wat kunnen we eraan doen?
kan niet ‘genezen’ worden, maar men kan proberen om het toch enigszins in bedwang te houden.
Tegelijk moet (blijvende) schade aan tanden en kiezen worden voorkomen. Het is belangrijk dat eventuele schade zo snel mogelijk hersteld wordt. Bij een onregelmatige stand van het gebit kan orthodontische behandeling uitkomst bieden.
Ontspanningstechnieken
Leren omgaan met stress, ontspanningsoefeningen, en tips voor het verkrijgen van een betere nachtrust, kunnen in dit verband een bijdrage leveren, eventueel onder begeleiding van een psycholoog.
Mensen met pijnlijke kaakspieren en -gewrichten ondervinden dikwijls baat van bepaalde massage- en bewegingstechnieken. Eventueel kan daarbij een beroep gedaan worden op een kinesist.
Geneesmiddelen
Tot nu toe bestaan er geen geneesmiddelen tegen bruxisme. Geneesmiddelen tegen de ziekte van Parkinson (L-dopa en bromocriptine) zouden misschien kunnen helpen, maar meer onderzoek is nodig.
Over het gebruik van spierverslappende middelen en antidepressiva, lopen de meningen sterk uit elkaar. Sommige antidepressiva, schijnen het knarsen zelfs nog te doen toenemen.
Beschermplaatje
Als iemand zo hard knarst dat tanden en kiezen beschadigd raken, kan hij of zij ‘s nachts een beschermplaatje dragen. Zo’n beschermplaatje of splint wordt op maat gemaakt en bestaat uit een stevige kunststof die perfect past op de tanden, meestal van de bovenkaak. Ze belet dat de tanden elkaar nog kunnen raken.
Een opbeetplaat vormt geen definitieve oplossing. Wanneer men de plaat niet meer draagt, kan het knarsen terug slijtage geven. Wegens sleet moet de opbeetplaat na een aantal jaren vernieuwd worden.
Bij mensen die overdag last hebben van bruxisme, kan ook een beschermplaatje toegepast worden, dat dan de hele dag moet gedragen worden, behalve tijdens het eten.
Er bestaan tegenwoordig ook verstelbare gebitsbeschermers die niet op maat worden gemaakt en die goedkoper zijn dan op maat gemaakte plaatjes. Of ze even effectief en veilig zijn, is niet bekend.
BruxStop
BruxStop is een apparaatje dat ervoor zou zorgen dat de kauwspieren tijdens de slaap niet meer aangespannen worden. Het bestaat uit een pulsapparaat, verbonden met een sensor die aan de gebitselementen van de bovenkaak wordt bevestigd. Indien de spierspanning langer aanhoudt dan 2,5 seconde en een zodanige kracht vertoont dat gebitsschade kan worden verwacht, geeft het apparaat een minimale elektrische puls af. Door deze puls openen de kaken en zouden de kauwspieren ontspannen.
Over de effecten en eventuele nevenwerkingen (bv. slaapverstoring) van BruxStop zijn geen onafhankelijke onderzoeken bekend. Het apparaat kost bovendien ruim 1200 €.
BRON: http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=6094
Vaak heeft het te maken met stress.
In de dag kan je goed beheersen maar in de nacht krijg je dit probleem.
Aum Shanthi