Deze knobbeltjes wijzen niét op borstkanker

Vrouwen die een knobbeltje vinden in hun borst, hoe klein ook, denken maar aan één ding: kanker. Dat is een begrijpelijke reactie, want borstkanker is de meest voorkomende vorm van kanker. Toch heeft maar 10 procent van de vrouwen die een knobbeltje ontdekken ook echt kanker. Maar hoe zit het dan met de overige 90 procent?
Volgens de Britse chirurg Simon Marsh zijn er, naast kanker, nog een heleboel andere oorzaken van knobbeltjes, in allerlei vormen en groottes. Gelukkig is de technologie er veel op vooruitgegaan: met een kernbiopsie is het een pak makkelijker om uit te maken of een knobbeltje gevaarlijk of onschuldig is.Als je een knobbeltje ontdekt, moet je uiteraard altijd een dokter raadplegen als het niet verdwijnt binnen de twee tot vier weken (de lengte van een normale menstruele cyclus). “Kankerknobbeltjes zijn meestal hard en grillig en doen meestal geen pijn”, weet dr. Marsh. Hoe andere knobbeltjes er precies uitzien, vertelt dr. Marsh hieronder.

1. Ovalen knobbeltje dat kan bewegen onder de huid

– Mogelijke oorzaak: fibroadenoom

Dit kan vrouwen van elke leeftijd treffen, maar komt het vaakst voor bij twintigers en dertiger. Fibroadenomen vormen zich wanneer gezonde kliercellen en het bindweefsel van de borsten samenklitten. Zo’n knobbeltje, meestal 1 tot 2 centimeter breed, kan lichtjes bewogen worden. Ze kunnen overal in de borst voorkomen, maar we zien ze het vaakst in het bovenste, buitenste deel.

– Behandeling: fibroadenomen verhogen het risico op kanker niet, dus kunnen ze veilig met rust gelaten worden. In sommige gevallen worden ze wel chirurgisch verwijderd, omdat ze pijn beginnen te doen of omdat de vrouwen het lelijk vinden.

2. Harde knobbel die ontstaat na blauwe plekken

– Mogelijke oorzaak: vetnecrose (gehard vet)
Deze knobbeltjes kunnen erg hard en stevig zijn, net als bij kanker. “Maar dit knobbeltje is het gevolg van een harde klap in het borstgebied, bijvoorbeeld na een auto-ongeluk”, aldus dr. Marsh.

Als de zwelling van de blauwe plek afneemt, wordt het vetweefsel harder en vormt het een knobbeltje van zo’n 2 tot 3 centimeter groot. Dat kan erg pijnlijk zijn.

– Behandeling: Omdat een vetnecrose op kanker kan lijken op een mammogram, wordt er meestal een kernbiopsie genomen. Eens de diagnose gesteld is, kan het knobbeltje met rust gelaten worden, omdat het vanzelf weggaat. Dat kan wel een aantal jaren duren.

3. Pijnlijk, sponzig knobbeltje dat ineens opduikt

– Mogelijke oorzaak: een borstcyste
Dit zijn ‘zakjes’ vol vocht en kunnen ineens opduiken, vooral bij vrouwen tussen 40 en 60 jaar. Ze kunnen lichtjes bewegen onder de huid en zacht aanvoelen. Ze kunnen ook overal op de borst opduiken en de huid errond kan er soms wat rood uitzien.

Een licht andere versie, de galactocoele, kan ontstaan bij mama’s die borstvoeding geven. In dit geval zit de cyste vol melk.

Bij vrouwen boven de 70 komen cystes minder vaak voor. Als dat wel zo is, wordt het vocht opgestuurd voor onderzoek, omdat een cyste in deze leeftijdsgroep kan wijzen op kanker.

– Behandeling: Het vocht kan met een dunne naald afgetapt worden door een dokter. “Maar sommige vrouwen laten dat liever niet doen”, weet dr. Marsh. “Een derde van de cystes wordt vanzelf kleiner, een derde blijft even groot en een derde blijft groeien.”

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/1706021/2013/09/17/Deze-knobbeltjes-wijzen-niet-op-borstkanker.dhtml

Toch moet ieder knobbeltje opgevolgd worden. Want het kan goedaardig zijn, maar kan na een tijd omslagen. En het klopt nooit het ergste denken bij het eerste wat je voelt als je de borsten controleert, maar bij onzekerheid altijd een arts raadplegen en in het slechtste geval liever een gynaecoloog zodat je snel voor jezelf zekerheid hebt.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

 

AUM MANI PADME HUM

Advertentie