Hyperacusis

Mensen met hyperacusis, ofwel overgevoeligheid voor geluid, hebben hun zogenaamd ‘dynamisch bereik’ verloren. Dit is het vermogen van onze oren om zich snel aan te passen aan wisselende geluidssterkten. Door dit verlies kunnen veranderingen in geluid moeilijk worden verwerkt en worden veel dagelijkse geluiden als pijnlijk luid en onverdraaglijk ervaren.

Symptomen hyperacusis

Voor deze mensen met hyperacusis zijn heel gewone geluiden vaak niet te verdragen. Denk aan een lopende kraan, een wc die doorgetrokken wordt, het gerammel van de afwas en schreeuwende kinderen. Bij sommige mensen doet dit soort geluiden zelfs pijn aan de oren. De aandoening kan bij alle leeftijden voorkomen, is meestal chronisch van aard en gaat vaak gepaard met oorsuizen (tinnitus) en een vorm van gehoorverlies. Overgevoeligheid voor geluid kan voorkomen in combinatie met andere klachten, zoals moeheid, krachteloosheid en hooikoortsachtige klachten. Veel mensen met hyperacusis krijgen klachten van depressieve en psychosociale aard.

Oorzaak overgevoeligheid voor geluid

Over de oorzaken van hyperacusis is nog weinig bekend. De storing zou kunnen worden gezocht in het ‘efferente’ deel van de gehoorzenuw. Dit deel helpt met selectief luisteren door de storende geluiden uit de binnenkomende geluidsprikkels te filteren. Daarnaast heeft dit te maken met een combinatie van elkaar versterkende factoren.
Hyperacusis zou kunnen worden veroorzaakt door:
– gehoorschade door lawaai, bijvoorbeeld op de werkvloer of harde muziek
– hoofdletsel, zoals een whiplash
– ooroperaties
– bijwerkingen van medicijnen
– onvoorzichtig uitspuiten van het oor
– een tumor in het hoofd
– kaakproblemen
– migraine
– ziekte van Lyme (tekenbeet)
– William’s Syndroom (vertraagde ontwikkeling)
– Bell’s Palsy (acute verlamming van de aangezichtszenuw)
– ziekte van Tay-Sachs (vorm van zwakzinnigheid)
– fibromyalgie (chronische spierpijn)

Behandeling hyperacusis

Hyperacusis heeft soms ingrijpende gevolgen voor de dagelijkse omgang met de sociale omgeving. Hoortoestellen met een zogeheten compressie, waarmee extra hard geluid wordt afgezwakt, kunnen een uitkomst zijn voor sommige mensen met hyperacusis. Daarnaast kunnen oordoppen ervoor zorgen dat de hinderlijke en zelfs pijnlijke geluiden worden afgezwakt. De audicien van Beter Horen kan helpen om een zo geschikt mogelijke oplossing te vinden om de gevoeligheid voor geluiden te beperken, zodat u gewenste geluiden beter kunt waarnemen.

Meer weten over leven met hyperacusis?

In de hoorwinkels van Beter Horen staan onze deskundige medewerkers klaar om u meer te vertellen over eventuele oplossingen voor hyperacusis. U kunt ook een gratis gehoortest doen of bijvoorbeeld uitleg krijgen over de vele hoortoestellen, de instelbare mogelijkheden van een hoortoestel en over handige hooraccessoires.
Zelf ken ik iemand die er mee geconfronteerd wordt. Dat zeker niet prettig is en soms heel moeilijk op momenten. Daarom wil ik het ook delen met anderen, die misschien het niet weten dat ze het hebben maar door het hier te lezen een link kunnen plaatsen, van he maar dat is wel wat ik ook heb ik kan geen achtergrond geluiden scheiden van de persoon die met me praat. Zo kunnen dan heel wat puzzeltjes in elkaar vallen voor jezelf.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

 

AUM MANI PADME HUM