Zo word je weer georganiseerd

 

Het leven bestaat uit één en al hectiek bij jou. Je bent druk, drukker en drukst en loopt niet in zeven, maar in duizend sloten tegelijk. Een agenda? Nooit van gehoord. Nee, met jouw knappe koppie onthoud je alles. Of nou ja…

Terwijl je dit leest ben je alweer dertig andere dingen aan het doen. De baas kwam net langs met nog wat papierwerk, je eet een broodje filet americain dat lekt op je toetsenbord én je hangt met een klant aan de telefoon. Je bureau is de perfecte weergave van wat er zich in jouw hoofd afspeelt: totale chaos. Met deze tips krijg jij de touwtjes weer stevig in handen en vorm je weer een beetje controle in de chaotische rommel called: your life.

Afbeeldingsresultaat voor ZO WORD JE WEER GEORGANISEERD

Houd een (online) agenda bij
Een agenda, pfff… die kocht je vroeger op de middelbare school alleen maar zodat iedereen er hartjes in kon tekenen. Maar zo’n weekoverzicht dient toch wel voor wat meer dan alleen verhaaltjes schrijven tijdens wiskunde. Het is heel handig en met de komst van onze geweldig hippe smartphones bestaan er ook veel agenda-apps die je kunt downloaden. Supermakkelijk, want zo heb je jouw agenda altijd bij de hand en hoef je niet overal een boekje mee naartoe te sjouwen. Plus, je kunt, waar en wanneer je maar wilt, checken of je nog een plekje vrij hebt voor een afspraak.

Maak geen beloftes die je niet kunt nakomen
“Ja is goed!” De combinatie van woorden die je nooit moet uitspreken als je geen geboren planner bent. Hoezo? Je moet nooit beloftes maken die je niet kunt nakomen, ook al denk je dat het je allemaal wel lukt. Als je continu ja en amen blijft zeggen tegen alles en iedereen, is de structuur uiteindelijk ver te zoeken. Los van het feit dat je iedereen tevreden wilt houden, ben je ook nog eens razend druk. Want op maandag moet je hier naartoe, dinsdag heb je een afspraak daar, en oh ja – dit weekend had je beloofd bij je vriendin langs te gaan. En dan hebben we het nog niet eens over de horror: dubbele afspraken.

Een volgende keer als iemand iets van je vraagt – en ja, ook op je werk – schrijf je het op en vraag je of je er op een later moment op terug kunt komen. Pak je agenda waar je alles netjes in hebt gepland en check of je tijd hebt voor deze afspraak. Houd er dan gelijk rekening mee dat het ook lekker is om wat tijd voor jezelf te hebben. Plan dit dus ook in je (overvolle) schema! Want van een warm voetenbad, een avondje bankhangen of een keer vroeg naar bed, ga je al je afspraken met een glimlach tegemoet en kun je het allemaal veel beter volhouden.

Afbeeldingsresultaat voor ZO WORD JE WEER GEORGANISEERD

Plan niet te ver vooruit
Het gevaar van een agenda, zeker een jaaragenda, is dat je te ver vooruit plant. Wil je eerlijk waar nú al een afspraak, die pas over zes maanden plaatsvindt, vastleggen? Sommige afspraken, de tandarts of een bruiloft, moet je nu eenmaal flink vooruit plannen, maar het is voor bijna iedereen onmogelijk iets toe te zeggen wanneer het nog heel lang gaat duren. Wie weet wat er in de tussentijd kan gebeuren, en misschien moet je het dan wel weer afzeggen. Patsboem, teleurstelling. Dat wil je ook niet.

Handel kleine dingen gelijk af
Even een wasje erin gooien, je moeder bellen of de kattenbak verschonen: het zijn van die dingen die je maar voor je uit blijft schuiven, net zolang totdat het écht een zware last wordt. Nergens voor nodig! Als je dit soort kleine dingen gelijk afhandelt, ben je er zó vanaf en heb je weer tijd voor belangrijke afspraken, en taken zoals een deadline van je werk. Het ruimt ook lekker op in je hoofd, te weten dat je alles hebt kunnen afvinken en je een keer een avond niks te doen hebt. Heerlijk, geen rotgevoel in je achterhoofd omdat je ergens iets nog moet doen…

Afbeeldingsresultaat voor ZO WORD JE WEER GEORGANISEERD

Stap niet in zeven sloten tegelijk
Je kunt jezelf niet in honderd stukjes delen, al zou je dat nog zo graag willen. Omdat je maar op één plek tegelijk kunt zijn, zijn één of twee afspraken per dag meer dan genoeg. Als je ’s ochtends naar de tandarts moet, ’s middags naar de dokter, een eetafspraak hebt met je vriendin en je ’s avonds nog even langs je lover moet, ontplof je. Gegarandeerd. Als je het ene wilt, moet je het andere laten, want het is beter dat je de volle aandacht hebt voor één ding, dan dat je een verdwaalde focus hebt op duizend dingen.Vraag om hulp
Hoe denk je dat de grote bazen het in deze wereld doen? Precies, ze hebben mensen die ze helpen. Van secretaresses tot personal assistents: je kunt niet alles in je eentje klaarspelen. Heel logisch dat jij zo nu en dan ook eens om hulp vraagt. Heb je beloofd iets te zullen doen, maar kom je er toch niet uit? Geef het op tijd door aan diegene en probeer er samen een oplossing voor te vinden. Je hoeft je echt niet te schamen, omdat je het niet (aan)kunt. Mensen hebben er juist begrip voor, want het overkomt de besten. Het is vele malen erger als jij telkens iets belooft, in de stress schiet omdat het niet lukt en je de ander moet teleurstellen met half werk. Daar wordt niemand blij van.

Wil je op een moment alles terug op orde hebben, moet je rond de tafel gaan zitten. Niet gaan plannen voor de toekomt, maar wat kan ik nu veranderen om het beter te hebben. Zoals beschreven staat handel altijd een zaak te gelijk af. Hoe moeilijk dit ook soms al kan zijn omdat het soms verband met het ander houd. Is het aangewezen om het toch een voor een aan te pakken. Heb je het met bepaalde dingen heel moeilijk schrijf ze voor jezelf op. In je gsm kan je perfect je agenda gebruiken en die heb je altijd bij zeker voor een geheugensteuntje. Daarom is het nuttig om de belangrijke zakken voorop te stellen. En lukt het echt niet alleen hulp mag je altijd vragen, je gaat merken door een vraag te stellen moet je niet in stress leven. 

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

 

AUM MANI PADME HUM

Advertenties