LEVEN NA SEKSUEEL MISBRUIK

Afbeeldingsresultaat voor seksueel misbruik

Slachtoffers van seksueel geweld lopen altijd een vreselijk trauma op. Vaak blijven de sporen nog jaren of zelfs decennia na de feiten voortleven. Toch is het mogelijk om er bovenop te raken en weer een tevreden leven te leiden, ook op seksueel vlak. 

Wat is een seksueel trauma?

Het is een daad die de denk- en gevoelswereld van de slachtoffers ingrijpend verandert. Vaak zeggen ze: «Niets zal nog ooit zijn zoals voorheen. Er is ‘voor’ en er is ‘na’». Ze houden er spanningen aan over en angsten die plots naar boven kunnen komen en het relationele, amoureuze en seksuele leven vergallen.

De gevolgen van seksueel misbruik

Slachtoffers van seksueel misbruik hebben soms altijd terugkerende nachtmerries. Ze kunnen ook flashbacks hebben, (dwang)gedachten of beelden die zich aan hun bewustzijn opdringen en het gebeurde weer oproepen. Vaak ook heractiveren bepaalde situaties de herinnering aan het geweld.

Een voorbeeld: Nadia is ooit aangerand door een man die gekleed was in een overall. «Sindsdien kan ik met niemand meer praten die een overall aanheeft. Er komt dan telkens een oncontroleerbaar gevoel van angst in me op, waardoor ik vlucht.»

Seksuele blokkades komen ook vaak voor bij slachtoffers van seksueel geweld.

Twee misvattingen over seksueel misbruik

Misschien hebt u al wel horen zeggen: «Wie ooit verkracht is geweest, komt het nooit meer te boven». Dat is compleet fout en het is ook bijna misdadig om dit soort ideeën te verspreiden. Een verkrachting te boven komen vraagt natuurlijk tijd, maar het kan!

En de tweede misvatting luidt : «De dader moet door het gerecht berecht en veroordeeld worden, anders zal het slachtoffer er nooit overheen raken». Het is natuurlijk wenselijk dat een seksueel misdrijf gerechtelijk vervolgd wordt. Voor het slachtoffer is het vaak een geruststellende episode. De feiten worden erkend en door de samenleving bestraft. Toch kan een slachtoffer zijn evenwicht ook terugvinden als er geen rechtszaak van komt, en soms is het moment in de rechtbank voor het slachtoffer ook erg zwaar. Tijdens het proces zal de tegenpartij de getuigenis van het slachtoffer in twijfel trekken en kan het slachtoffer misschien het gevoel hebben niet geloofd of gehoord te worden.

Is een therapie aan te bevelen?

Niet alle slachtoffers van seksueel geweld hebben een therapie nodig. Sommige komen het te boven dankzij hun vermogen om emotioneel te helen. Veel hangt natuurlijk af van de ernst van de feiten, van de omstandigheden, de leeftijd van het slachtoffer, enz. Edward werd bijvoorbeeld regelmatig misbruikt door pedofielen die kennissen waren van elkaar. Hij stelt het goed vandaag, zonder therapie. Waarom? Allicht omdat hij in zich de kracht heeft gevonden om hen op zijn dertiende te zeggen: « Als jullie hiermee doorgaan, vertel ik het aan de politie». En het misbruik is op slag gestopt. Kamille werd op haar zevende op straat betast door een man. Ze heeft het meteen aan haar moeder verteld en die heeft haar aan het praten kunnen brengen en heeft de feiten gemeld aan de politie. Nu is ze zelf moeder en ze heeft geen seksuele problemen.

Welke therapie te kiezen?

Ook al is het mogelijk om seksueel misbruik te boven te komen, veel slachtoffers moeten toch in therapie gaan om van hun angsten, de beklemming en de nachtmerries af te raken. Ideaal is om een arts, psychiater of psycholoog te vinden die thuis is in dit soort problematiek of die is opgeleid in psychische trauma’s. Die hulpverleners maken vaak gebruik van EMDR (Eye movement desensitization and reprocessing), een therapie die bij alle soorten trauma’s wordt toegepast. Soms gebruiken ze ook ILC (Integratie van de levenscyclus). Soms zijn het cognitieve gedragstherapeuten. Dit laatste type therapieën werkt veel sneller dan de analytische geïnspireerde therapieën.
Net zo belangrijk is de keuze van de therapeut. Het slachtoffer moet hem of haar volledig kunnen vertrouwen om het verwerkingsproces te kunnen maken.
Daarna heeft het slachtoffer vaak nog een paar maanden nodig om de draad van het leven weer stilaan op te pakken, om zich weer vrijer te voelen en het verleden dat hem zo lang heeft achtervolgd achter zich te laten.

BRON: http://www.e-gezondheid.be/leven-na-seksueel-misbruik/actueel/721

Over welke seksuele handeling het ook gaat het is belangrijk om erover te praten. Door te praten kan je het een plaats geven. En kan je verder in het leven. Alhoewel het soms heel zwaar kan zijn. Zeker als men een relatie wilt opbouwen. Dan kan het soms heel moeilijk zijn om je helemaal open te stellen. Daarom is het ook van belang, dan men het aangeeft in een relatie zodat de partner er rekening mee kan houden en niet denkt dat er iets met hem/haar mis is.
En zo men kan lezen het is soms heel moeilijk om terug een seksueel leven op te bouwen, de angst die erin zit kan heel diep zitten. 

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

 

AUM MANI PADME HUM

Advertenties