Comfortabel op hakken: zo doe je dat

 

De ene schoen is de andere niet. © thinkstock.

20 procent van de vrouwen  heeft al pijnlijke voeten na amper tien minuten op hakken. Een derde geeft het tijdens een avondje uit gewoon op en schopt uiteindelijk de schoenen uit en danst/wandelt blootsvoets verder, zo bleek vorige week uit een enquête. De nadelen wegen niet voor alle vrouwen op tegen de voordelen, zoals optisch langere (en dus slankere) benen. Moeten hakken gelijkstaan aan helse pijnen? Niet als je deze tips volgt!

1)    Koop niet zonder te passen
Schoenen moeten goed aan je voeten passen. Dat lijkt logisch, maar al te vaak vallen vrouwen voor de schoen of de prijs (en negeren ze dat hij niet zo goed past) of wordt er online geshopt en nooit teruggestuurd.

In schoenen die passen worden je tenen niet geplet maar kan je ze in tegendeel vrij bewegen. Wie toch rondhobbelt in te smalle schoenen moet hopen op een beetje zweet om de tenen in een comfortabeler positie te manoevreren, als dat al lukt. Te smalle of te kleine schoenen geven ook aanleiding tot blaren, en misvorming aan de tenen zoals hamertenen of klauwtenen.

Te grote schoenen (ruimte voor een vinger achter de hiel bijvoorbeeld) verhogen de druk op de tenen.

Let ook op de schoenpunt: een (licht) afgeronde top is comfortabeler dan een punt. Kies je toch voor puntschoenen, laat de punt dan beginnen ná je tenen.

2)    De positie van de hak
Niet de lengte of de dikte van de hak speelt de grootste rol in het comfort van de schoen, maar wel de positie ervan. De hak moet zich recht onder het hielbeen bevinden en niet helemaal achteraan de voet. Een slechte positie van de hak resulteert in evenwichtsproblemen en (je raadt het al) voetpijn.

Sleehakken zijn overigens niet (noodzakelijk) beter of comfortabeler dan naaldhakken. Waarom niet? Omdat ze zeer weinig flexibel zijn en je gemakkelijker je voet omslaat, met enkelblessures tot gevolg.

3)    Kwaliteit kost

Te goedkope schoenen zijn wel lief voor je portemonnee, maar niet voor je voeten (of de mensen die ze maken, maar da’s een andere discussie). Goedkope schoenen zijn vaak gemaakt van plastic, doen je voeten zweten en stinken en zorgen voor blaren omdat plastic (in tegenstelling tot leer) niet uitzet.

Goedkope schoenwinkels duiken overal op en zijn te herkennen aan de penetrante plastic walm die er hangt. Zoals voor alles geldt ook voor schoenen: als het te mooi lijkt om waar te zijn, dan is het dat meestal ook. Zeker online, als dure merken (Louboutin bijvoorbeeld) worden verkocht aan dumpingprijzen.

Wil je de kansen op voetpijn en misvormingen verminderen, investeer dan in je schoenen, ook al betekent dat minder paren schoenen. Maar geef toe: als je schoenen comfortabel zitten en je op hen kan rekenen, heb je minder paren nodig om steeds af te wisselen.

Lees ook

© thinkstock.

4)    Stop de wrijving
Wat met de schoenen die je al hebt en die voor wrijving (en dus blaren en wondjes) blijven zorgen?

Om je hiel te beschermen kan je werken met hielbeschermers in dunne, zachte materialen die je in de schoen kleeft. Voor sandalen met riempjes die afzakken bestaan er aangepaste versies.

5)    Wandelen op kussentjes

Schoenen die een beetje te groot zijn, een te dunne zool hebben of zijn uitgezet kunnen aangevuld worden met ‘kussentjes’, gemaakt van gel of een veerbaar materiaal om de druk op de voeten te verlichten. Kies een niet te dik exemplaar als je niet veel plaats overhebt.

6)    Verzorg je voeten

Na een lange dag op hakken moeten je voeten dringend afkoelen en ontzwellen. Een koud voetbad kan daarvoor zorgen, een verkoelende voetencrème voor het slapengaan houdt de huid soepel.

Hou je teennagels ook kort, zo voorkom je dat ze gaan snijden met wondjes en bloed tot gevolg.

7)    Sexy + orthopedisch
Orthopedische schoenen is niet meer noodzakelijk synoniem voor platte of vormeloze schoenen. Steeds vaker worden ook hakken voorzien van ademende materialen, met ingewerkte kussens of een extra soepel leer om blaren te vermijden. Ook deze zijn meestal iets duurder dan de gemiddelde schoen, maar het extra draagcomfort is dat meestal wel waard.

8)    Oefenen
Hoge hakken dragen wordt gemakkelijker naarmate je het meer doet. Wil je je voeten, enkels en knieën in topconditie houden, doe dan regelmatig versterkende oefeningen. Om de rug te versterken en te ontlasten, is een goede houding onontbeerlijk, net als (een béétje) buikspieren.

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/40/Style/article/detail/1648925/2013/06/10/Comfortabel-op-hakken-zo-doe-je-dat.dhtml

Comfortabel ja misschien voor enkele uren, maar eens kan je pijn gaan voelen en als je dan geen gehoor aan de pijn geeft kan het je duur komen te staan. Het is al leren om erop te lopen, en dan aanvoelen hoe lang je het voor jezelf kan uithouden. En probeer nooit groot te doen, want het kan heel wat problemen aan je voeten, benen, en heupen geven.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM