Migrainepatiënt beseft vaak niet hij aandoening heeft

 

© Thinkstock.

Twintig procent van de Belgen krijgt ooit in zijn leven te kampen met migraine en meer dan veertig procent van de patiënten doet geen beroep op een arts. Dat melden de Belgian Headache Society, apothekersverenigingen Ophaco en APB en Novartis Costumer Health vandaag . De verenigingen organiseren van 27 mei tot en met 1 juni de ‘Week van de Migraine’ in de Belgische apotheken om patiënten beter te informeren over de aandoening.

Er bestaan diverse soorten primaire hoofdpijnen, die allemaal verschillende kenmerken hebben. Daarbij komt dat migraine gepaard kan gaan met verschillende uitlokkende factoren, zoals een slecht eetpatroon, slaapstoornissen en hormonale factoren.

Niet naar dokter
“Migraine is soms moeilijk vast te stellen vanwege het complexe ziektebeeld en het voorkomen van diverse mengvormen met andere hoofdpijnen”, zegt dr. Bart Vandersmissen, voorzitter van de Belgian Headache Society. “De diagnose wordt ook vaak niet gesteld omdat veel patiënten met hoofdpijn dit niet bespreken met hun arts en zichzelf dikwijls proberen te behandelen met pijnstillende middelen.”

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 19 procent van de Belgische patiënten die een pijnstiller tegen hoofdpijn gebruikt, niet beseft dat hij aan migraine lijdt. De apotheker speelt dan ook een belangrijke rol, aangezien die patiënten met hoofdpijn-gerelateerde vragen kan bijstaan met raad of doorverwijzen naar een arts. Tijdens de ‘Week van de Migraine’ krijgen apothekers dan ook de juiste instrumenten om patiënten te adviseren. Zo zullen in de apotheek informatiebrochures, een migrainetest en een migrainedagboek ter beschikking staan.

Rol van apotheker
“De apotheker kan het eerste aanspreekpunt zijn voor patiënten die zich afvragen of ze nu migraine hebben, dan wel aan een andere vorm van hoofdpijn lijden. Om een gepast antwoord te vinden op die vraag kan de apotheker samen met de patiënt de migrainetest doorlopen”, legt Marc-Henri Cornély uit, de algemeen secretaris van de Vereniging der Coöperatieve apotheken van België (Ophaco). De apotheker beschikt ook over een checklist die hem toelaat te kunnen oordelen wanneer hij de patiënt moet doorverwijzen naar de arts. Daarnaast kan hij de patiënt informatiefolders en een migrainedagboek overhandigen, waarin hij gedurende enkele maanden het verloop van zijn hoofdpijn- en migraineaanvallen kan noteren.

Vrouwenziekte
In Vlaanderen en Brussel worden door de ziekte jaarlijks 1.150.000 ziektedagen opgenomen. Migraine is de tweede grootste chronische ziekte bij vrouwen tussen 15 en 64 jaar. Aanvallen worden uitgelokt door verschillende factoren, zoals stress, voedingspatronen en hormonale spanningen en de ziekte kan een grote impact hebben op de levenskwaliteit en het dagelijks functioneren van de patiënt. “Een veranderde aanpak, waarvan een verhoogde kennis van migraine en een actievere adviesrol van de apotheker deel uitmaken, kan een positieve invloed hebben op het fysieke, mentale en sociale welzijn van de patiënt en bijgevolg ook op familie, werk en maatschappij”, besluiten de organisatoren van de ‘Week van de Migraine’.

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/33/Fit-Gezond/article/detail/1638383/2013/05/23/Migrainepatient-beseft-vaak-niet-hij-aandoening-heeft.dhtml

Als het zo eens bij eenmaal blijft oke. Maar als het meermaals voorkomt dan is het toch gewenst om een arts te raadplegen. Toch zijn er mensen die onder behandeling zijn maar geen resultaat boeken. En voor hen is het heel zwaar. Omdat men op een moment jezelf als gek gaat verklaren en zo dan maar met die pijnlijke dagen blijft rondlopen.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM