“Migraine wordt al jarenlang verkeerd aangepakt”

© Thinkstock.

 

De pijn bij migraineaanvallen is mogelijk niet het gevolg van uitgezette bloedvaten in het brein, zoals voorheen altijd werd gedacht. De echte oorzaken zijn mogelijk overactieve pijnsignalen in de hersencellen, dat suggereert nieuw onderzoek althans.

Professor Messoud Ashina aan de universiteit van Kopenhagen: “Veel migrainepatiënten reageren niet op de huidige medicatie. Daarom is er nood dat er nieuwe pillen ontwikkeld worden om deze aanvallen aan te pakken. De wetenschapper bestudeerde hersenscans van 19 vrouwelijke patiënten terwijl ze een aanval kregen. Hij mat de bloedtoevoer in hun brein, zo ontdekte hij dat slechts enkele bloedvaten in de hersenen matig uitzetten bij miegraine. De patiënten kregen vervolgens medicatie, zogenaamde triptanen, die de pijn drastisch verminderde. Deze pillen deden de bloedvaten aan de buitenkant van de hersenen vernauwen, dit zijn echter niet de bloedvaten die uitzetten tijdens de pijnaanval.

Verbreding aders
Dit suggereert dat deze medicatie de pijn niet bestrijdt door het vernauwen van de bloedvaten, maar dat een ander mechanisme verantwoordelijk is. Waarschijnlijk verzacht de medicatie de pijnsignalen van neuronen. Volgens de onderzoeker trekken deze resultaten in twijfel dat de verwijding van bloedvaten de oorzaak van migraine is. “We denken dat de pijnsignalen van neuronen komen, de verbreding van de aders kan een gevolg zijn van de activering van deze neuronen.”

Wat is migraine?
Ongeveer een op de tien Belgen kampt met migraine, vrouwen worden vaker getroffen dan mannen. Een aanval kan tot 72 uur duren en gaat vaak gepaard met misselijkheid, pijn en gevoeligheid voor licht en geluid. Eerdere studies brachten migraine in verband met een verhoogd risico op een beroerte of depressie. Slechts 30 procent van de patiënten hebben baat bij het nemen van triptanen, zij hebben geen pijn meer binnen twee uur nadat ze de pillen hebben ingenomen.

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/132/Migraine/article/detail/1620076/2013/04/23/-quot-Migraine-wordt-al-jarenlang-verkeerd-aangepakt-quot-.dhtml