10 dingen die kinderen liever doen dan buiten spelen

In vergelijking met hun ouders en grootouders zijn hedendaagse kinderen echte huismusjes geworden. Per week spenderen ze amper 5,5 uur buitenshuis en in het weekend 4,5. Ze hebben tegenwoordig dan ook een waslijst aan indooractiviteiten die ze een pak liever doen dan buiten ravotten, waaronder tv-kijken, spelletjes spelen en jawel, zelfs hun huiswerk maken.

Uit een studie bij meer dan 2.000 Britse ouders, die opgroeiden in de jaren 70 en 80, blijkt dat ze dagelijks minstens twee uur buiten speelden. In het weekend kon dit zelfs oplopen tot negen uur, hoe goed of slecht de weersomstandigheden ook waren. Dit staat in schril contrast met de hedendaagse kinderen die tijdens een weekdag amper een uurtje buitenkomen, tegenover 5 uren in het weekend.

Van de ondervraagde ouders wenste 44 procent dat hun kinderen vaker buiten zouden spelen. 58 procent dacht zelfs dat hun kroost veel minder vaak buitenkwam dan hun leeftijdsgenoten. Bovendien maakte 54 procent zich zorgen dat hun kinderen niet vaak genoeg in de buitenlucht zijn. Geen wonder dus dat de ouders bij de keuze van de school rekening houden met de tijd die de leerlingen buiten de klaslokalen spenderen.

Tv en computer
Wie even logisch nadenkt, beseft meteen welke zaken de grote boosdoeners zijn. Zo zei 43 procent van de ondervraagde Britten dat hun kinderen liever televisie kijken dan buiten te ravotten met vriendjes. 42 procent gaf aan dat ze liever computerspelletjes spelen. Daarnaast surfen ze vaak op het internet of luisteren ze naar muziek. Wat het hele gebeuren een beetje onrustwekkend maakt, is dat één op de tien ouders aangaf dat hun kinderen zelfs liever huiswerk maken dan naar buiten te gaan.

Weer
Ook het weer durft wel eens roet in het eten te gooien. Verschillende ouders gaven immers aan dat hun kroost alleen buiten wil spelen als de zon schijnt. Een verschijnsel dat zich in hun eigen kindertijd niet voordeed. Bijna één op de drie ouders zei immers dat zij destijds juist genoten van een beetje frisse lucht, wind of regen.

“Het is alarmerend om te zien hoe weinig kinderen buiten spelen. Het is nochtans belangrijk voor hun gezondheid en om te communiceren met vriendjes”, aldus Sam Hohnson, woordvoerder van studie-uitvoerder JCB Kids. “Kinderen hebben veel afleiding om binnen te blijven, maar als ouder moeten we hun avontuurlijke geest en creativiteit toch aanmoedigen”, gaat hij verder.

Dit is de top tien van indooractiviteiten die kinderen verkiezen boven buiten te spelen:

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/365/Buiten-spelen/article/detail/1613448/2013/04/12/10-dingen-die-kinderen-liever-doen-dan-buiten-spelen.dhtml

Waar is de tijd dat we met zijn alle spelletjes buiten deden. Regen of zon dan waren we met zijn alle buiten. Als je nu ziet wat erop nummer een en twee staat. Dan zie je perfect dat ook bij kinderen sociaal contact veel minder is, dan alleen in de school.
Natuurlijk vroeger kan men nog op straat spelen in parken en noem maar op. Er was dan minder verkeer en bij de ouders was er minder angst voor agressie. Ook de ouders stonden ook meer buiten en spraken meer met elkaar. Je had het gevoel nog van een gemeenschap of van een dorp. En daar ontstond ook nog wel eens ruzie hoor. Maar dan verbaal.

Waar is de tijd toch gebleven, alhoewel we nu moeten leven en mee moeten gaan. Maar ik hou dan toch nog wel van die tijden van vroeger.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM

Wat kinderen liever doen dan buiten spelen:
1. Tv-kijken
2. Computerspelletjes spelen
3. Spelletjes spelen
4. Met speelgoed spelen
5. Boeken lezen
6. Surfen op het internet
7. Muziek beluisteren
8. Magazines lezen
9. Huiswerk maken
10. Klusjes doen