Overlijden van Venerabele Lama Karta

 


De Lama’s, de leden van de beheerraden van onze centra en de residenten van het Instituut Yeunten Ling hebben de droevige plicht u het overlijden van de Venerabele Lama Karta Rinpoche te melden, die zaterdag 23 februari 2013 om 10 uur ‘s ochtends in alle sereniteit is heengegaan.

Gedurende een kwarteeuw heeft Lama Karta op een wijze en hartelijke manier leiding gegeven aan de instituten van onze mandala. Hij heeft een immense bijdrage geleverd tot de integratie en de erkenning van het boeddhisme in onze samenleving.

Onderstaand geven we enige informatie over de activiteiten die voor de nabije toekomst voorzien zijn.

Zoals de traditie het voorschrijft, is het lichaam van Lama tot drie uur na zijn overlijden volledig met rust gelaten. De noodzakelijke poedja’s en de praktijk van de Powa werden uitgevoerd door de Venerabele Lama Deunsang uit Montchardon in Frankrijk, en door de Venerabele Lama Tashi Nyima uit Yeunten Ling. Volgens de Lama’s zijn de ceremonies en de Powapraktijk in de beste omstandigheden verlopen. Zaterdagavond werd in intieme kring en onder leiding van Lama Tashi Nyima en de nobele sangha de praktijk ‘Aanroeping van de Lama van verre’ gedaan in de kamer van Lama Karta Rinpoche. Er heerste een serene en devotionele sfeer.

Gedurende de drie dagen die op Lama’s overlijden volgen, zal het lichaam van Lama in zijn kamer opgebaard worden.

Vanaf woensdag 27 februari tot zondag 3 maart tussen 10 u. en 16 u. krijgt iedereen de gelegenheid om aan de Venerabele Lama Karta Rinpoche een laatste eer te bewijzen in de grote tempel van Yeunten Ling. Tijdens deze periode zullen er Amitabha rituelen worden uitgevoerd door de aanwezige Lama’s.

De ceremonies voorafgaand aan de crematie van Lama’s lichaam vinden plaats in het begin van de eerste week van de maand maart. Meer details hierover zullen later worden meegedeeld.

Vanaf vrijdag 1 maart en de zeven volgende vrijdagen wordt er ‘s avonds om 20 u. een ritueel gehouden. Iedereen is er welkom.

De Sangye Menla retraite die was voorzien tijdens het weekend van 1 tot 3 maart word vervangen door de Amitabha praktijk. Wie aan deze intensieve praktijk wenst deel te nemen wordt verzocht zich van te voren in te schrijven.

Wij blijven onze meester voor altijd erkentelijk voor alles wat hij elk van ons gegeven heeft.

Van woensdag 27 februari tot zondag 3 maart Rituelen voor Lama Karta, met de Lama’s van Yeunten Ling en de bezoekende Lama’s


Tijdens deze praktijk opgedragen aan Venerabele Lama Karta krijgt iedereen de gelegenheid om een laatste eer te bewijzen in de grote tempel.
De rituelen worden geleid door de Lama’s van het centrum en de Lama’s uit verschillende landen van Europa. U krijgt de gelegenheid een katag aan te bieden.

Deze periode wordt verdeeld in twee sessies:

  • Van woensdag 27 februari tot vrijdag 1 maart: ritueel van Karling Shitro, met tsok (offergaven)
  • Zaterdag 2 en zondag 3 maart: Amitabha ritueel

Tijdsschema:

  • rituelen: van 10u tot 12u en van 15u tot 17u
  • dagelijkse poedja’s: 7u en 18u

Deze beoefeningen zijn voor iedereen toegangelijk zelfs als u slechts een dag kun deelnemen. De teksten liggen ter beschikking in de tempel.

Bijdrage: Als u inschrijft, wordt de bijdrage automatisch berekend volgens de gewone tarieven voor maaltijden en logement.

BRON: http://www.tibetaans-instituut.org/cms/index.php?page=home

Laten we met zijn alle deze herdenking vieren in stilte. Zelf kan ik er ook niet heen gaan maar zal het in stilte beleven.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM