Ouders zetten gênante foto’s op Facebook om dochter te straffen

De ‘beschamende’ foto van het koppel uit Wisconsin.

De stijgende populariteit van sociale media hebben onze maatschappij aanzienlijk veranderd: dit treft ons werk, vriendschappen en zelfs onze manier van opvoeden. Een Amerikaanse moeder en vader gebruikten Facebook om hun dochter op een creatieve manier aan de virtuele schandpaal te nagelen.

In plaats van hun dochter op een traditionele manier te straffen, gebruikte het koppel uit het Amerikaanse Wisconsin de smartphone van het meisje om grappige foto’s van zichzelf op haar Facebookprofiel te zetten. Haar broer laadde de foto’s, op eentje trekken ze bijvoorbeeld gekke gezichten, ook op met het onderschrift: “Mijn ouders namen de gsm van mijn zus in beslag en postten 10 van deze foto’s Facebook.”

De reacties op de straf van de ouders zijn gemengd. Sommigen vinden het geniaal, anderen uitten hun sympathie. Rohinton leeft bijvoorbeeld mee met het tienermeisje: “Ik herinner me hoe het was om tiener te zijn. Moest ik dit hebben meegemaakt, dan zou dit de verschrikkelijste ervaring van mijn leven zijn.”

Voorgangers
De moeder en de vader zijn niet de eersten om hun kind op deze manier te straffen. Tommy Jones, bijvoorbeeld, ontdekte dat zijn dochter grof sprak over hem op Facebook en vernietigde haar laptop. Het filmpje van deze actie ging viraal, maar hij kreeg ook heel wat slechte reacties op het internet. Blogster Kirby zegt dat Facebook een plek is waar mensen met elkaar contact kunnen houden: “Het is geen plek waar je je kind kunt vernederen.”

Meer kwaad dan goed
Deze publieke straf haalde heel wat Amerikaanse media, hierdoor discussiëren experts of virtuele straffen aanvaardbaar, efficiënt zijn of dat het meer kwaad dan goed doen. Opvoedingsexpert Alfie Kohn zegt dat deze actie contraproductief kan zijn. “Het is beter samen met je kinderen te praten over hun daden. “Als je je kind straft, kun je dit beter op een manier doen die rechtstreeks verband houdt met de reden waarom ze gestraft krijgen. Je kunt nooit het gedrag van je kind veranderen door het tegen te werken, dit kan de relatie tussen dochter en kind voorgoed scheden.”  Velen oordelen echter dat deze foto’s grappig zijn en niet vernietigend werken.

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/12/Kinderen/article/detail/1526707/2012/10/31/Ouders-zetten-genante-foto-s-op-Facebook-om-dochter-te-straffen.dhtml

Is dit een straf die je oplegt aan je kinderen of is het meer een vorm als ouder kind van pesten (vernederen). Want door zoiets door heel de wereld te laten gaan straf je het kind niet, maar pest (verneder) je eigenlijk hen. En dat kunnen zware gevolgen hebben. Ook door zo een straf te geven, praat je niet met het kind zodat het eigenlijk niet weet wat deze verkeerd gedaan heeft. Maar ga je gelijk op hun gevoelens spelen, dat meer met zich meebrengt dan alleen dat op het internet gezet is.
Denk twee keer na als ouder om zoiets te doen.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM