Meeste vrouwen terug aan het werk na borstkanker

De overgrote meerderheid van de vrouwen die voor ze borstkanker kregen buitenshuis werkten, gaan na de behandeling opnieuw aan het werk. Dat blijkt uit een Zweedse studie in het Journal of Clinical Oncology. Driekwart van de vrouwen die voor borstkanker waren behandeld, waren na 16 maanden opnieuw aan het werk, wat overeenkomt met het normale tewerkstellingspercentage van Zweedse vrouwen. Van de vrouwen die voor de kankerdiagnose werkten, ging 72 % terug aan het werk zonder enige aanpassing aan hun werkschema, 15% werkte minder en 11% ging niet meer terug werken. Vrouwen die chemotherapie hadden gehad, hadden het moeilijker dan vrouwen die alleen radiotherapie en/of een operatie hadden ondergaan: 25% van de vrouwen die chemotherapie hadden gekregen gingen minder uren werken, tegenover slechts 6% bij de andere vrouwen.
In ons land zou ongeveer een kwart van de vrouwen na een behandeling voor borstkanker na 6 maanden weer aan het werk zijn, en ruim 60% na anderhalf jaar.
BRON: http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=12048
Belangrijk is dat je probeert je sociaal leven terug op te nemen. Voor de een zal het makkelijker gaan als voor de ander. Maar vergeet nooit door dit ga jezelf niet isoleren van de buitenwereld. Het is een factor dat in het genezingsproces goede resultaten boeken kan.
AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/
AUM MANI PADME HUM
Terug aan het werk na borstkanker
Het Pink Ribbon Fonds, dat wordt beheerd door de Koning Boudewijnstichting, beoogt de bestrijding van borstkanker in de meest ruime betekenis, zowel via sensibilisering en voorlichting als door het steunen van initiatieven die het welzijn en de levenskwaliteit van vrouwen met borstkanker willen verbeteren.
Jaarlijks lanceert het Fonds een projectoproep voor wetenschappelijk onderzoek rond een specifiek aspect.
Thema van de projectoproep in 2013 was ‘Borstkanker en werk’ waarmee het Fonds mikte op de ondersteuning van een of meer projecten die de impact van borstkanker op het beroepsleven van vrouwen onderzochten en/of die de re-integratie van (ex)-patiëntes op de arbeidsmarkt stimuleerden.
Dat thema is bijzonder belangrijk op het sociale en maatschappelijke vlak: in ons land wordt een vrouw op acht (de laatste statistieken situeren België op een onrustwekkende eerste plaats in Europa) geconfronteerd met borstkanker en erg vaak gaat het om vrouwen die actief zijn op de arbeidsmarkt.
Het tijdelijke of definitieve jobverlies wegens borstkanker is niet alleen een bron van financiële moeilijkheden, maar heeft eveneens een sterke impact op het sociale leven en het welzijn van de patiënte en haar gezin.
Daarom wilde het Pink Ribbon Fonds een project steunen dat de impact van borstkanker op het beroepsleven van vrouwen op een wetenschappelijke manier bestudeert en dat tevens vaststelt welke factoren het behoud van een job en de professionele re-integratie van (ex)patiëntes bevorderen.
In het project van de dienst Santé au Travail et Education pour la Santé van de ULg worden de patiëntes verdeeld in vier groepen: zij die na de diagnose tijdelijk stoppen met werken en het werk na de behandeling hervatten; zij die blijven werken, maar dan in een aangepast kader (minder arbeidsuren bv.); zij die blijven werken zoals gewoonlijk; zij die helemaal stoppen met werken en het statuut krijgen van «persoon met een handicap».
Er zullen diepte-interviews worden gerealiseerd met minstens honderd vrouwen om te bepalen hoe de borstkanker hun werk heeft beïnvloed, hoe ze ertoe gekomen zijn om te kiezen voor een bepaald werkregime, hoe en of ze toegang hadden tot informatie, of ze een evenwicht konden vinden tussen de eisen van de behandeling en de arbeidsmodaliteiten, welke relatie ze hadden met de betrokken personen zoals de raadgevend arts, de arbeidsgeneesheren, hun werkgever, hun collega’s…
Het onderzoek zal tevens de aandacht vestigen op de factoren die de professionele re-integratie bevorderen, en ook op de factoren die deze afremmen en belemmeren.
De resultaten zullen worden voorgelegd aan een multidisciplinaire groep experts waarin alle betrokken diensten en sectoren vertegenwoordigd zijn: oncologische centra, verzekeringsorganismen, dienst arbeidspreventie en -bescherming, sector uitkeringen van het RIZIV… Het is de bedoeling om deze resultaten te vertalen in aanbevelingen en goede praktijken.
Er wordt ook een website gemaakt waar vrouwen met borstkanker snel, begrijpelijke en gestructureerde informatie kunnen vinden over alle vragen rond hun job.
BRON: http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=15481
Terugkeer naar werk na borstkanker kan beter
Elk jaar krijgen meer dan negenduizend Belgische vrouwen borstkanker. Een aanzienlijk deel van hen is beroepsactief, en is in staat om na herstel terug te keren naar de werkvloer. Maar dat is in ons land makkelijker gezegd dan gedaan, zo blijkt uit onderzoek aan de KU Leuven.
Uit diepte-interviews met 22 vrouwen die in 2006 een chirurgische ingreep ondergingen vanwege borstkanker, blijkt dat werknemers hun arbeidsongeschiktheid op heel verschillende manieren beleven. Voor sommigen was het als een ontwrichting, die hun leven onherstelbaar getekend had. Voor anderen ging het om een – weliswaar moeilijke – ‘episode’, die ze achter zich konden laten nu ze hersteld waren. En ten slotte waren er vrouwen die betekenis verleenden aan het gebeurde en bewust stilstonden bij hun ‘nieuwe’ leven. Uit de interviews bleek ook dat zich mentaal voorbereiden op werkhervatting gepaard ging met veel emoties en grote onzekerheid.
Iets meer dan de helft van de geïnterviewde vrouwen had het werk ook daadwerkelijk hervat, na een afwezigheid van gemiddeld twee jaar. Zij bleken erg gemotiveerd en voelden zich in staat om te werken. Maar tegelijk had de ziekte zo’n impact gehad dat ze zich ook kwetsbaar voelden. De behoefte aan begrip en erkenning voor die kwetsbaarheid door de werkgever bleek groot. Vanwege de verschillende manieren waarop vrouwen hun ziekte beleven, vergt de ondersteuning van werknemers met borstkanker een benadering ‘op maat’.
Sommige van de ondervraagde vrouwen hadden wat dat betreft heel goede ervaringen, anderen veel minder.
Werkgevers moeten het belang van de werknemer afwegen tegenover dat van de collega’s en de organisatie, en blijken moeite te hebben met het verzoenen van een persoonlijke aanpak met hun professionele rol.
Werkhervatting na kanker is een complex en moeilijk te sturen proces, en een aantal zaken zijn niet goed geregeld in België. Zo hoef je als werknemer officieel pas één dag vooraf te laten weten dat je weer kan komen werken. Van een goede voorbereiding is dan natuurlijk geen sprake. Ook weten werkgevers en werknemers niet altijd hoe het systeem van progressieve werkhervatting – waarbij je nog tijdens het ziekteverlof al af en toe iets overneemt – in de praktijk precies werkt. Bovendien is het uiteindelijk de werkgever die beslist of – en hoe – de werknemer mag terugkeren.
De studie pleit dan ook voor bedrijfsmatige maatregelen die zowel werkgever als werknemer houvast kunnen bieden bij de re-integratie van werknemers met borstkanker, en voor wetgeving die arbeidsparticipatie stimuleert. De huidige wetgeving is vooral gericht op inkomensbescherming en minder op stimuleren van werkhervatting.
Omdat oncologen en bedrijfs- en verzekeringsartsen wel degelijk het belang inzien van een goede re-integratie, gaan ze creatief om met de wetgeving. Zo kan een adviserend arts besluiten iemand pas arbeidsgeschikt te verklaren als hij van de bedrijfsarts begrepen heeft dat de terugkeer goed begeleid zal worden. Maar zo verloopt het niet altijd. Tijdens de vaak lange periode van afwezigheid is er enkel overleg tussen de partijen die betrokken zijn bij de werkhervatting van de werknemer als ze daarvoor zelf het initiatief nemen. Een ‘verbindende’ professional zou een goed idee zijn.
BRON: http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=15154
Het is soms heel moeilijk om terug aan de slag te kunnen gaan. Meestal val je in ziekte wet en vanuit daar dat de werkgever het ontslagbewijs maakt. Dit door langdurige ziekte. Erg want dan wil je werken of terug werken en het sociale terug opnemen en dan kan het niet.
AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/
AUM MANI PADME HUM