Seks, parfum of stress: dit veroorzaakt je hoofdpijn

© Thinkstock.

 

Hoofdpijn, het is een algemene term voor een heleboel vormen van pijn die zich situeren in je hoofd. Het is dan ook niet altijd makkelijk om te weten met welke vorm je te maken hebt. Wij identificeren de meest voorkomende types én vertellen hoe je die het best behandelt.

1. Tweezijdige drukkende pijn

– Symptomen: dagelijkse pijn aan beide kanten van het hoofd, dat aanvoelt alsof het samengedrukt wordt.

– Mogelijke oorzaak: deze hoofdpijn wordt veroorzaakt als je stopt met het regelmatig innemen van pijnstillers, wat ontwenningssymptomen uitlokt. Meer dan twee aspirines per week verhogen je risico. “Dat komt omdat de pijnreceptoren, die geblokkeerd worden door regelmatig medicijnen te nemen, overgevoelig worden aan pijnstimuli”, aldus dr. Andy Dowson.

– Behandeling: Als de hoofdpijn zeer ernstig is, dan kan je dokter lichte antidepressiva of anti-epilepsiemedicijnen voorschijnen. “Die zijn niet verslavend en kan je afbouwen”, legt Dowson uit.

2. Drukkende pijn op de schedel

– Symptomen: pijn die samengaat met het gevoel dat er boven op je hoofd of aan de zijkanten geduwd wordt.

– Mogelijke oorzaak: stress- en spanningshoofdpijn komen erg vaak voor, met 50 tot 70 procent van de bevolking die er elke maand last van heeft. De precieze oorzaak is nog onduidelijk, maar een slechte houding speelt zeker een rol.

– Behandeling: Frisse lucht of een pijnstiller kunnen op korte termijn verlichting brengen. Daarnaast kunnen een relaxerende massage of een heet bad de spanning wegnemen. Ook van yoga is bewezen dat het de chronische pijn met 71 procent kan verminderen.
3. Ontploffend hoofd

– Symptomen: een kloppende pijn aan de voorkant van je hoofd, gevoel van druk, waterige, rode ogen en koorts.

– Mogelijke oorzaak: geblokkeerde of ontstoken sinussen achter de ogen, neus en kaken. Je sinussen kunnen zwellen door infecties van bacteriën of een virus, waardoor het slijm geblokkeerd wordt. De pijn wordt erger als het gebied ontstoken raakt.

– Behandeling: De meeste sinushoofdpijnen gaan vanzelf over na een paar dagen. Gewone pijnstillers helpen om de ontsteking te remmen. Als de symptomen langer dan 10 dagen aanhouden, dan kan je dokter antibiotica voorschrijven.
4. Licht in het hoofd

– Symptomen: Pijn en lichtheid in het hoofd, soms samen met misselijkheid en nervositeit.

– Mogelijke oorzaak: Koffieliefhebbers en coladrinkers kunnen last hebben van ontwenningshoofdpijn als ze hun consumptie beperken. Men denkt dat cafeïne helpt met het verwijden van bloedvaten in het brein. Als het cafeïnegehalte ineens daalt, kan het lichaam dat niet compenseren.

– Behandeling: Neem niet meer dan 300 milligram cafeïne per dag op. Dat komt overeen met drie koppen koffie, vier tassen thee of 6 blikjes cola.

5. Hoofdpijn achter de ogen

– Symptomen: constante, doffe pijn achter de oogholtes

– Mogelijke oorzaak: vermoeide ogen kunnen een slopende hoofdpijn veroorzaken. Eén van de hoofdoorzaken is de nood aan een bril, net als lange tijd kijken naar een scherm. “Het is belangrijk om een vroege diagnose te krijgen, want soms kan die hoofdpijn het resultaat zijn van ernstigere aandoeningen zoals glaucoma of kanker”, zegt dr. Clyde Alexander.

– Behandeling: “Als je tijdens het werk lang naar een scherm moet kijken, neem dan elke 20 minuten een korte pauze. Op die manier kunnen de spieren in je ogen ontspannen”, raadt dr. Alexander aan.

6. Verlammende hoofdpijn

– Symptomen: ernstige pijn, vergezeld van overgevoeligheid aan licht

– Mogelijke oorzaak: migraine raakt ongeveer 15 procent van de bevolking. “Sommige mensen hebben een aanleg voor migraine, wat uitgelokt wordt door factoren zoals voeding, temperatuursschommelingen en zelfs kunstlicht”, aldus dr. Dowson. De pijn kan uren en zelfs dagen duren als ze onbehandeld blijft.

– Behandeling: Neerliggen in een stille, donkere kamer kan de zenuwcellen kalmerken. Bij sommige mensen helpt medicatie, op voorwaarde dat die genomen worden bij de eerste symptomen.

Als je wekelijks last hebt van migraine en de medicatie werkt niet, dan kunnen dokters lichte antidepressiva voorschrijven. Verder zou ook sporten (drie keer per week 40 minuten) een positief effect hebben.

7. Hoofdpijn bij het buigen

– Symptomen: pijn bij het buigen of draaien van je hoofd

– Mogelijke oorzaak: niet genoeg drinken om het niveau van vocht en elektrolyten, zoals natrium, chloride en kalium, op peil te houden. Dat leidt tot dehydratie, waardoor de bloedvaten versmallen. Daardoor stroomt er minder bloed en zuurstof naar het brein.

– Behandeling: “Wacht niet tot je dorst hebt om te drinken. Zorg ervoor dat je zes tot acht glazen vloeistof per dag opneemt”, zegt Kathryn Freeland.

8. Maandelijkse hoofdpijn

– Symptomen: kloppende pijn die één keer per maand voorkomt

– Mogelijke oorzaak: Vrouwen hebben vaak hoofdpijn rond en tijdens de menstruatie, als hun oestrogeengehalte erg laag is. Die pijn kan gepaard gaan met misselijkheid, braken en gevoeligheid voor licht en geluid. Ook vrouwen in de menopauze krijgen er vaker last van, omdat hun oestrogeengehalte ineenstuikt.

“Er is wetenschappelijk bewijs dat veranderingen in het oestrogeengehalte de bloedvaten in het brein gevoeliger maken, waardoor ze krampen uitlokken”, aldus gynaecoloog Mike Bowen.

– Behandeling: Gewone pijnstillers kunnen helpen, maar ook natuurlijke middeltjes, zoals moederkruid en hoefblad, kunnen verlichting bieden. “Een andere oplossing is de ijszak, die je elk uur gedurende 10 à 15 minuten op de pijnlijke plek houdt”, zegt neuroloog Robert Kaniecki.

9. Orgasmehoofdpijn

– Symptomen: kloppende of stekende pijn binnen enkele seconden na het orgasme

– Mogelijke oorzaak: De oorzaak is niet volledig duidelijk, maar wellicht heeft het iets te maken met de veranderde chemische samenstelling in het bloed na het vrijkomen van een proteïne. “De eerste keer dat het gebeurt, kan het voelen alsof er een bloedvat barst en kan je zelfs in het ziekenhuis terechtkomen”, zegt dr. Dowson.

Bij mannen gebeurt het vaker dan bij vrouwen, wat mogelijk te maken heeft met de mannelijke hormonen. De pijn kan enkele minuten tot uren duren.

– Behandeling: een dagelijkse (lage) dosis aspirine kan helpen, maar daarvoor moet je de dokter consulteren. Ook anti-epilepsiemedicijnen kunnen soelaas brengen.

10. Parfumhoofdpijn

– Symptomen: kloppende pijn na gebruik van parfum of luchtverfrisser

– Mogelijke oorzaak: vele geuren bevatten chemicaliën die hoofdpijn (of zelfs migraine) kunnen uitlokken bij gevoelige mensen. “Het gaat meestal om benzylalcohol en anisylalcohol, maar ook natuurlijke ingrediënten, zoals kruidnagel of kaneelolie, kunnen hoofdpijn veroorzaken”, zegt dr. Dowson.

– Behandeling: kies voor geurvrije schoonheidsproducten

11. Clusterhoofdpijn

– Symptomen: ondraaglijke pijn die begint rond de ogen en zich verspreidt naar de slapen en wangen. Duurt tussen 30 minuten en 4 uur.

– Mogelijke oorzaak: clusterhoofdpijn, ook bekend als ‘zelfmoordhoofdpijn’ of ‘wekkerhoofdpijn’. Deze hoofdpijn komt in clusters van bijvoorbeeld een maand en begint elke dag op hetzelfde moment. Je ogen kunnen rood worden en tranen, terwijl het ooglid naar beneden valt.

Er wordt gedacht dat de aanval uitgelokt wordt door een afwijking in de hypothalamus, het gedeelte van het brein dat het vrijkomen van hormonen en chemicaliën reguleert. Mannen worden er vaker door getroffen dan vrouwen.

– Behandeling: Je dokter kan een preventief medicijn voorschrijven, zoals sumatriptan. Dat wordt geïnjecteerd en helpt de bloedvaten krimpen.

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/111/Hoofdpijn/article/detail/1485802/2012/08/14/Seks-parfum-of-stress-dit-veroorzaakt-je-hoofdpijn.dhtml

Bepaalde situaties kunnen hoofdpijn veroorzaken. En soms komt het ook gewoon spontaan.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM

Advertenties