Opgelet: slechte zithouding verpest kans op promotie

© Thinkstock.

 

Wie op het werk altijd onderuitgezakt aan zijn bureau zit, heeft veel meer kans om ontslagen te worden dan een collega die mooi rechtop zit. Een goede lichaamshouding is namelijk de sleutel tot succes op werkgebied, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

“Succesvolle zakenmannen- en vrouwen hebben niet veel eigenschappen gemeen, maar één ding is wel duidelijk: ze hebben een zekere energie en positiviteit in hun houding. Dat markeert hen vaak als inspirerende leider, want die energie is besmettelijk. Het motiveert hun werknemers”, legt lichaamstaalexperte Judi James uit.

Verkeerde signalen
Bovendien worden die niet-verbale tekens nog belangrijker in moeilijke tijden, zoals de huidige recessie. “Een dynamisch voorkomen trekt klanten aan en kan zelfs meer energie geven aan je stem tijdens een telefoongesprek.”

En ook ten opzichte van je baas is een goede lichaamshouding essentieel. “In de huidige werkomgeving ligt de focus op persoonlijke impact en voorkomen. Ineengezakt zitten wijst niet op ontspanning en zelfvertrouwen, zoals velen denken. Integendeel zelfs, het zendt verkeerde signalen uit. Je lijkt afwezig, niet geïnteresseerd, verveeld, angstig of zelfs wanhopig”, vertelt James.

Volgens de lichaamstaalexperte kan je het vergelijken met de keuze van je outfit. “Er netjes en goed uitzien wijst op professionaliteit, terwijl je met onverzorgde kleren de indruk geeft dat je geen moeite wil doen. Een ineengezakte houding is daar het equivalent van.”

Productiever
Een goede lichaamshouding is dus erg belangrijk voor een goeie indruk, maar daar blijft het niet bij. “Het maakt je ook productiever”, zegt Louise Shipley van Fellowes, het kantoormeubelbedrijf dat het onderzoek uitvoerde.

“Aangezien werknemers gemiddeld 6,7 uur per dag aan hun computer zitten, kan een verkeerde houding zorgen voor heel wat fysieke problemen, zoals rugpijn en nekpijn. Dat maakt je niet alleen minder productief, maar geeft je ook fysieke lasten”, aldus Shipley.

Wie wil nagaan hoe het gesteld is met zijn lichaamshouding en werkomgeving, kan hier terecht. Daar kan je mogelijke probleemgebieden identificeren en krijg je advies om een zo comfortabel mogelijke werkplek te creëren. Doen!

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/555/Lichaamstaal-op-het-werk/article/detail/1476520/2012/07/27/Opgelet-slechte-zithouding-verpest-kans-op-promotie.dhtml

Niet alleen op de werkvloer kan het je problemen geven, ook op sociaal vlak speelt lichaamshouding en taal een belangrijke rol. Dat maakt dat mensen soms er niet bij stil staat hoe lichaamshouding en taal sneller wordt opgevangen als een gesproken woord. Het kan heel wat verraden maar ook laten zien van de persoon.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM