Rugpijn treft even veel jongeren als 65-plussers

© Thinkstock.

Jongvolwassenen betalen een hoge prijs voor de uren die ze voor hun televisie of laptop doorbrengen. Uit nieuw onderzoek blijkt namelijk dat één op drie 16 tot 24-jarigen aan rugpijn lijdt. Dat percentage ligt zelfs bijna even hoog als bij gepensioneerde 65-plussers.

De gegevens komen uit een studie van het Britse onderzoeksbureau Mintel. Zij stelden vast dat 34 procent van de 16 tot 24-jarigen te maken heeft met rugpijn, in vergelijking met 38 procent van de 65-plussers. Over alle leeftijdsgroepen heen hebben twee op de vijf Britten last van rugproblemen.

Lichaamshouding
“Maar vooral het hoge cijfer bij jongeren is erg alarmerend”, vindt Michelle Strutton van Mintel. “Veel kinderen leiden een sedentaire levensstijl en te veel zitten doet de spieren verzwakken. Dat kan tot rugpijn leiden. Daarnaast dragen ook een gebrek aan lichaamsbeweging en een slechte lichaamshouding bij aan de ontwikkeling van rugproblemen.”
“Steeds meer mensen geven rugpijn dan ook op als reden om ziek thuis te blijven”, aldus nog Strutton.

Dat blijkt ook uit de top vijf van ziektes waarvoor de gemiddelde Brit thuisblijft: verkoudheden en griep, hoofdpijn, keelpijn, hoesten en .. rugpijn. In de toekomst zou rugpijn een nog veel groter probleem worden, gezien het hoge aantal jongeren dat er nu al last van heeft.

Ontevredenheid
Bovendien werd rugpijn recent nog gelinkt aan ontevredenheid op het werk. Australische wetenschappers stelden namelijk vast dat rugpijn een uiting kan zijn van ontevredenheid met je job.

Bij veel rugpatiënten is er geen lichamelijk probleem te vinden, maar is de oorzaak psychologisch. “Mensen met een positieve houding hebben minder kans op rugproblemen. Het is dan ook mogelijk om jezelf terug beter te denken”, aldus professor Markus Melloh.

BRON: http://www.nina.be/nina/nl/10063/Body-mind/article/detail/1475222/2012/07/25/Rugpijn-treft-even-veel-jongeren-als-65-plussers.dhtml

Een verkeerde houding even een verkeerde beweging wie kent het niet om nadien last en pijn te voelen in de rug. Nu heel wat klachten komen voor op het werk en dan voornamelijk met zittend werk en mensen die langdurig recht moeten staan. Ook mensen die voor het werk in een houding moeten staan of zitten dat een bolle rug geeft is niet goed voor de rug. Toch kan je voor jezelf na enkele tijd wat oefeningen doen om geen rugklachten te krijgen. Op rugpijn staat eigenlijk geen ouderdom en misschien zoals in de tekst is het in meerdere maten psychologisch te bekijken.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM