Mild voor je maag

Stressknopen, oprispingen of zelfs vlinders in de buik: soms lijkt het wel of je maag en buik een eigen leven leiden. Een overzicht van de voeding die je het best vermijdt als je maagproblemen hebt, de remedies die echt helpen en een bijdrage over je buik als tweede brein.
In onze buik zit maar liefst 7,60 meter darmen en dat enorm lange buizenstelsel zit boordevol zenuwuiteinden, goed voor zo’n honderd miljoen neuronen. Die ‘buikhersenen’ hebben zo hun eigen zenuwcellen en produceren zelf hun neurotransmitters, zoals serotonine en dopamine, en communiceren zo met onze echte hersenen. Het brein in je hoofd zal het brein in je buik niet precies vertellen wat te doen, maar het wel in grote lijnen ‘raad geven’ om iets meer van iets te doen (bv. in actie schieten) of iets minder (bv. piekeren en analyseren).
Als antwoord op die signalen zullen je maag en buik meer beweeglijk worden, met pijn, krampen of diarree tot gevolg. Kijk er ook niet van op als je een opgeblazen buik krijgt als je kind met de fiets naar een fuif is en uren na afspraak nog altijd niet thuis is, dat je naar het toilet moet na een ferme ruzie met je man, of dat je buik tekeergaat net voor een belangrijk evaluatiegesprek of een eerste romantische date. Met andere woorden: omdat onze buik niet spreekt met woorden, zie je de reactie verschijnen in de vorm van zuurbranden, krampen, diarree of constipatie.
Winderigheid & opgeblazen gevoel
Flatulentie is meer dan alleen maar vervelend: die opstapeling van lucht in je buikholte kan op den duur ook heel oncomfortabel en zelfs pijnlijk worden. Buikgas wordt veroorzaakt door het fermenteren van koolhydraten die worden afgebroken door bepaalde bacteriën, een heel normaal deel van het verteringsproces. Maar de vezelrijke groenten die net zo’n essentieel onderdeel vormen van een gezond eetpatroon, kunnen die gasproductie ook serieus doen toenemen. Helemaal stil te zetten valt het natuurlijk niet, maar je kan wel op een paar dingen letten om je innerlijke gasfabriek niet té hard te laten werken en… de kamer helemaal te laten leeglopen.
Hoe aanpakken?
– De beste strategie blijft nog altijd dat fermentatieproces wat te reduceren, met andere woorden: te letten op je voeding.
– Bonen staan ervoor bekend gas op te bouwen. Ze een nachtje laten weken in water helpt wel om al voor een deel van de moeilijk verteerbare koolhydraten af te geraken.
– Ook zuivel kan een probleem vormen. Naar schatting tien procent van de mensen heeft een lactose-intolerantie zonder daar zelf veel erg in te hebben. Mensen met een lactose-intolerantie zijn zelf niet in staat de melksuiker lactose te verteren, waardoor ze buikpijn krijgen. Als je denkt dat je zelf zo’n intolerantie hebt, schrap dan alle zuivel voor een week van je menu en ga na of je buikklachten afnemen. Is dat niet het geval, ga dan naar je dokter. Die zou kunnen voorstellen lactase in te nemen, het enzym dat lactose verteerbaar maakt. Ook lactosevrije producten of met calcium versterkte sojamelk kunnen een goede oplossing zijn.
– Let ook op met zogenaamde ‘low carb’-voeding, eten met minder koolhydraten, dus, en met alles waar het label ‘suikervrij’ op staat. Veel van die voedingsmiddelen worden tegenwoordig immers gezoet met suikeralcoholproducten die niet goed door het lichaam worden opgenomen (dat is overigens ook de reden waarom ze niet dezelfde invloed hebben op je insulinepeil als suiker). Maar als die onverteerde koolhydraten je maag en darmstelsel bereiken, kunnen ze vooral in de darmen reageren op de daar aanwezige natuurlijke bacteriën, met als resultaat: een opgeblazen gevoel, krampen of winderigheid.
– Verder is het opletten met volgende voedingsmiddelen: spruiten, broccoli, bloemkool, ui en radijzen, want ze zorgen allemaal voor extra gasproductie. Tegelijk zijn ze van de voedzaamste dingen die we eten, dus schrap ze niet volledig van je menu. Eet gewoon kleinere porties en eet die traag. Eet ze ook het liefst gekookt, want rauw zijn ze nog moeilijker te verteren.
– Probeer geen fruit samen met groenten of proteïnen in één maaltijd te eten. Al die voedingsstoffen hebben een andere verteringstijd. Als je ze samen gaat eten, vertraagt het verteringsvuur en verhoogt dus de kans op verteringsproblemen.
– Probeer zo weinig mogelijk te kauwen op kauwgom, want zo haal je nog meer lucht je verteringssysteem binnen.
– Omdat de onderliggende oorzaak van winderigheid een tekort aan verteringsenzymen in de maag en de darmen is, is het natuurlijk verstandig net van die enzymen in te nemen. Papaya, bijvoorbeeld, bevat het enzyme papaïne, dat voedsel helpt afbreken en verteren. Ook dagelijks probiotica innemen, die de groei van gezonde darmbacteriën zullen bevorderen, is daarom een goed idee.
– Je kunt ook overwegen tabletten met actieve kool of op simethicone gebaseerde producten te gebruiken (zoals Maalox en Phazyme). Simethicone heeft de eigenschap gasbubbels te doen oplossen, net als die actieve kool.
Homeopatische hulp
Edisan van A.Vogel reguleert de maagzuurproductie en wordt gebruikt bij brandend maagzuur. Het verlicht ook maagpijn in het algemeen en neemt het opgeblazen gevoel weg. Tevens draagt Edisan bij aan het herstel van het maagslijmvlies. Het herstel is zeer snel voelbaar: na twee à drie dagen. (Indien je zwanger bent, moet je wel altijd even overleggen met een deskundige of een arts.)
Gastronol, eveneens van A.Vogel, wordt ingenomen bij incidentele maagpijn en een opgeblazen gevoel. Bij acute klachten is het effect binnen één à twee uur merkbaar.
Nux vomica D4 wordt door homeopathische artsen vooral voorgeschreven aan patiënten van wie de maagpijn vooral psychologische oorzaken heeft (zorgen, jachtig leven…).
Ignatia D6 helpt bij maagpijn als gevolg van nervositeit, je hebt een leeg gevoel in je maag, en je voelt je misselijk en hongerig tegelijk.
Chamomilla D4 wordt vooral voorgeschreven aan onrustige en nerveuze patiënten (vooral kinderen). Ze hebben het gevoel dat hun voedsel als een steen op hun maag drukt. Vaak transpireren ze ook na het eten, vooral in hun gezicht.
Lycopodium D6 helpt als de patiënt last heeft van veel gasvorming en zure oprispingen.
Belladonna D4 werkt krampstillend en remt de afscheiding van maagsap. Als je last hebt van maagkramp, gebruik dan gedurende een uur om de tien minuten vijf druppels.
Brandend maagzuur
Ook bekend als zuurbrand of GERD (gastroesofagaal reflux). Je hebt maagzuur wanneer zuur dat al in de maag aanwezig was, terugkeert naar de slokdarm en daar voor een brandend gevoel zorgt. Soms proef je ook de zure maaginhoud in je keel. Heel wat mensen hebben er weleens last van, maar gek genoeg is de wetenschap er nog niet helemaal over uit wat precies de oorzaak van deze kwaal is. Van stress tot een hernia, van te frequente openingen van de sluitspier tussen slokdarm en maag tot zwaarlijvigheid, van het gebruik van bepaalde geneesmiddelen tot te vet en te gekruid eten, of druk van allerlei aard op je buikstreek: allemaal kunnen ze maagzuur veroorzaken.
Hoe aanpakken?
Wie er van af wil geraken, voert het best eerst wat veranderingen in zijn levensstijl in, die allemaal de druk op je buik zullen verminderen:
– Eet kleine porties in plaats van twee of drie grote maaltijd per dag.
– Let op wat je eet en drinkt. In het algemeen: minder vet en minder gekruid, zo weinig mogelijk alcohol en koolzuurhoudende dranken, en liever ook geen koffie. Liefst ook niet te veel citrusvruchten, ui, look en tomaten. Ga ook na – desnoods met een eetdagboek – wat jou specifiek maagzuur doet krijgen, want die triggers kunnen inderdaad heel persoonlijk zijn.
– Stop met roken.
– Draag geen te knellende kleding.
– Probeer wat kilo’s te verliezen. De extra kilo’s drukken immers vaak op het abdomen (onderbuik), en dat maakt de kans op reflux groter.
– Verlaag je stress (of ga er beter mee om).
– Pas je slaaprituelen aan en slaap indien mogelijk op je linkerzij, want dan loop je het laagste risico op reflux van maagzuur. Probeer je hoofdeinde met wat blokken (een extra hoofdkussen alleen zal niet helpen) te verhogen. Eet ook je laatste maaltijd van de dag ten laatste drie uur voor het slapengaan: neerliggen met een volle maag bevordert de reflux.
– Drink thee na de maaltijd, en dan liefst met mild-voor-je-maagkruiden zoals kamille of gember. Er bestaan ook geneesmiddelen tegen maagzuur.
– Als je er maar af en toe last van hebt, kan je een middel gebruiken dat maagzuur bindt, op basis van algeldraat en magnesium en/of calcium. Je neemt het het best als drank in, een uur na de maaltijd en voor het slapengaan. (Niet voor patiënten met een nierstoornis en voor kinderen jonger dan twaalf jaar).
– Wie regelmatig last heeft, kan een maagzuurremmer (zoals ranitidine of famotidine) gebruiken. Gebruik die niet langer dan twee weken achter elkaar en hou de dosis zo laag mogelijk.
– Eet niet te snel: vertering begint al in mond, en voldoende speeksel heeft een neutraliserend effect op zuur, dus voldoende op je voedsel kauwen maakt het gereed voor je maag. Grote brokken niet gekauwd en onverteerd voedsel in de maag zorgen geheid voor reflux.
– Kauw op ongesuikerde kauwgom: dat zorgt voor voldoende speeksel, en dat helpt je slokdarm het voedsel in de juiste richting te brengen. Vermijd wel pepermuntsmaak, want dat kan het maagzuur net uitlokken. De volgende natuurlijke middeltjes kunnen je maagzuur voorkomen of de symptomen ervan wat verlichten.
– Baking soda (soda-bicarbonaat) neutraliseert het maagzuur. Doe een halve tot één theelepel soda-bicarbonaat in een glas water.
– Aloëverasap, vooral effectief bij chronisch maagzuur.
– Rijstolie (verkrijgbaar in oosterse speciaalzaken) legt als het ware een film rond de maag en de slokdarm.
– Appelciderazijn helpt je beter verteren. Doe er wat van in een glas water, bij het eten.
Wanneer naar de dokter?
Als er sprake is van onderstaande situaties of klachten, raadpleeg dan altijd een dokter of deskundige!
– Maagzweer of ontsteking van het maagslijmvlies.
– Ernstige en aanhoudende pijn/kramp in maag of darmen.
– Bloed in de ontlasting.
– Brandend gevoel in de maag (achter en onder borstbeen).
– Aanhoudende diarree, vooral bij kinderen en ouderen. Als gevolg van het grote vochtverlies bestaat bij hen namelijk een sterker gevaar voor uitdroging.
– Diarree die gepaard gaat met bloed.
– Bloedbraken (overgeven/braaksel met bloed).
– Donkere en/of zwarte ontlasting.
Kruidenhulp
Als je naar de dokter loopt voor elk krampje of pijntje, vergeet je op den duur ook dat er best wat trucjes en middeltjes bestaan die je perfect zelf kan toepassen en innemen. Als je grootmoeder een middeltje kende voor de kwaal, pas het dan toe. Er is echt wel een reden waarom die trucs de tijd hebben overleefd.
Probleem: maagzuur
Oplossing: Moerasspirea (Filipendula ulmaria).
Dosis: Doe eenmaal per dag twee theelepels van dit gedroogd kruid in een kop heet water, laat twintig minuten trekken en drink op.
Verklaring: Moerasspirea werd vroeger vooral gebruikt tegen buikklachten, maar ook tegen nier- en blaasklachten, jicht en reuma. Het werkt ook bloedreinigend. In moerasspirea zit ook een hoge dosis salicylzuur, het bestanddeel van aspirine.
Probleem: winderigheid
Oplossing: Venkel (Foeniculum vulgare).
Dosis: Kauw op wat venkelzaadjes na de maaltijd (zo’n halve theelepel) en zet ook regelmatig venkel of je menu.
Verklaring: Venkelzaadjes bevatten fytonutriënten die buikkrampen verminderen en de hoeveelheid lucht in je verteringssysteem reduceren. De aromatische kracht van venkelzaadjes bezorgt je ook een frisse adem.
Probleem: constipatie
Oplossing: Triphala (Emblica officinalis, Terminalia chebula, en Terminalia belerica).
Dosis: Neem twee tot 4500 mg tabletten net voor het slapengaan.
Verklaring: Triphala (‘drie vruchten’ in het Sanskriet) is een combinatie van drie kruiden die gebruikt worden in de ayurvedische geneeskunde. Ze hebben een reinigend effect op de maag, darmen en lever. Ze reinigen het hele lichaam en werken licht laxerend. Te koop in de meeste natuurvoedingswinkels (bv. van het merk Maharishi Ayurveda).
Maag en darmen we staan er niet bij stil hoe hard deze organen moeten werken. Overgevoeligheid kan dan voor jezelf een probleem zijn. In eerste instantie kan je een arts raadplegen, maar soms kan je met kleine middelen heel wat zelf voorkomen.
AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/
AUM MANI PADME HUM
Zelf werk ik ook heel veel met de Ayurveda. Daarin heb je de drie dosha’s die heel belangrijk zijn voor ons lichaam en organen. Waar dan ook snel naar gezien wordt is de tong die heel wat informatie kan geven, ook van onze maag.
ik heb van kleins af aan al buikpijn. pds en er zijn 2 dingen die mij helpen: GEEN BRUIN BROOD eten. jarenlang wel gedaan want het zou goed zijn. voor mij dus niet, en GEZOND en weinig SUIKER eten. vooral niet snoepen dus. ik blijf gevoelig voor buikpijn maar niet zo erg meer als dat het was.
Sommige mensen hebben nu eenmaal gevoelige darmen. Dan is het uitzoeken van wat het komt. En zoals je schrijft voor de een kan het goed zijn voor de ander een probleem. Bruin brood is goed vezelrijk, maar als de darmen er niet tegen kunnen kan je dit nog wel eten maar dan met olijfolie dan kan het iets beter gaan. Suiker kan je darmwand irriteren. En als je dat voor jezelf weet zoals je schrijft kan je het vermijden.
Last van buikkwaaltjes? Probeer deze supplementen
Heel wat mensen hebben af en toe last van hun maag of darmen. Wie niet meteen naar medicijnen wil grijpen, kan verzachting zoeken door enkele natuurlijke supplementen in te nemen. Ontdek hier enkele klachten en de stoffen die verlichting bieden.
Diarree
Supplement: Probiotica
Probiotica’s bevatten levende bacterieculturen die een positieve invloed hebben op onze darmen en spijsvertering. Die bacteriën lijken erg op degene die al van nature aanwezig zijn in onze darmen en versterken de positieve werking.
Supplement: L-Glutamine
Glutamine is een van de twintig natuurlijk voorkomende aminozuren in ons lichaam en ondersteunt vooral onze darmen. Wie last heeft van diarree, ten gevolge van een operatie, infectie of stress, kan dit supplement innemen. Ook voor mensen die veel ‘slechte’ bacteriën in hun lichaam hebben door het innemen van kankerbestrijdende medicijnen, kan het verlichting bieden.
Constipatie
Supplement: Psyllium
Vanwege het hoge vezelgehalte, zorgt psyllium ervoor dat het overtollige water in de darmen geabsorbeerd wordt. Daardoor wordt de ontlasting omvangrijker waardoor ook de druk in onze darmen toeneemt. Zo krijgen we sneller het gevoel dat we naar het toilet moeten. Het is belangrijk om bij constipatie heel wat water te drinken zodat het lichaam niet uitdroogt.
Maagzuur en zure reflux
Supplement: Zoethout
Zoethout kennen de meeste mensen in de vorm van snoep. Toch heeft dit zoetje goedje ook enkele medische toepassingen. Zo bestrijdt het symptomen van indigestie zoals maagzuur en zure reflux. Dit supplement bevat de stof glycyrrhinezuur, die ongeveer 30 tot 50 keer zo sterk is als suiker. Daarom moet er voorzichtig opgetreden worden bij het gebruik van deze stof. In hoge doseringen kan de consumptie van zoethout resulteren in bijwerkingen als hypertensie, oedeem, hoofdpijn en kortademigheid. De beste manier om brandend maagzuur halt toe te roepen is om even op de stokjes te kauwen.
Opgeblazen gevoel
Supplement: Pepermuntolie
Pepermuntolie zorgt ervoor dat je buik minder opgeblazen aanvoelt. De capsules lossen niet op in de maag waardoor ze pas in de dikke en dunne darm olie vrijgeven. Dit supplement kan ook verlichting bieden bij pijnlijke krampen.
Misselijkheid
Supplement: Kamille
Wie al graag eens een heerlijk kopje kamillethee drinkt, kan al ervaren hebben dat dit misselijkheid en maagklachten aanpakt. Daarnaast is deze soort nog gekend voor enkele andere werkingen zoals het bestrijden van slapeloosheid.
Supplement: Gember
In de Aziatische geneeskunde wordt gember gebruikt om buikpijn te behandelen. In het Westen wordt het gele knolletje vooral gebruikt om misselijkheid en braken aan te pakken. Vooral tegen zwangerschapsmisselijkheid zou het effectief werken. Gember kan je verkrijgen in poeder, capsules of tabletten. Je kunt het ook gewoon snijden en opeten.
BRON: http://www.hln.be/hln/nl/39/Lekker-Eten/article/detail/1875817/2014/05/05/Last-van-buikkwaaltjes-Probeer-deze-supplementen.dhtml