Tips voor tijgermama’s en ploetermoeders

Tips voor tijgermama's en ploetermoeders

Je zou het niet zeggen als je de Angelina Jolies van deze wereld vrolijk met hun immer snoezige kroost voorbij ziet huppelen, maar opvoeden is een zware taak. Moeders worden beoordeeld op hun kind, en dat leidt al eens tot excessen. Van tijgermama tot ploetermoeder: soms loopt het uit de hand. Herken je stiekem jezelf? Geen nood: onze relaxtips helpen je uit de brand.

 

TIJGERMAMA

Spartaanse opvoeding loont

Te herkennen aan?

De eeuwig gefocuste arendsblik, waarmee in de gaten gehouden wordt of het kind wel zijn uiterste best doet. Tijgermama’s eisen buitenaardse prestaties van hun kinderen. Geen softe aanpak, maar een spartaanse stijl. Beroemdste voorbeeld is Amy Chua, die geen genoegen neemt met een negen op tien en haar dochters dwingt om urenlang hun pianostukken te oefenen, ook al barsten ze in tranen uit. Hard werk loont, is de redenering: waarom zou China anders zoveel topsporters voortbrengen?

Het kind?

Twee opties: ofwel slaagt de tijgermama en creëert ze een wonderkind waarbij Mozart bleekjes afsteekt. Ofwel blijkt het kind niet over grootse talenten te beschikken, en dan is de kans groot dat het bezwijkt onder de moederlijke druk. In dat geval zal de tijgermama naar alle waarschijnlijkheid de bankrekening van psychologen spekken.

Relaxtip?

Stop het grote vergelijken: die andere moeders doen uiteindelijk ook maar wat.

VELCRO-MAMA

Kleef aan je kind

Te herkennen aan?

De eeuwige verbondenheid met haar kind. Velcro-mama’s zijn nog een graadje erger dan helikoptermoeders, die boven hun kind cirkelen om elke hobbel op zijn pad weg te werken. Velcro-mama’s willen hun kind behoeden voor elke mogelijke valpartij of traantje van verdriet en doen dat door ze zo dicht mogelijk op de huid te kleven.

Het kind?

Woont waarschijnlijk op zijn dertigste nog thuis in ‘hotel mama’, met elke avond een verse maaltijd voor de neus en netjes gestreken kleren op het bed. Wil het zich uiteindelijk aan de velcro-mama ontworstelen (door bijvoorbeeld te willen gaan samenwonen), moet het voorbereid zijn op emotionele chantage en intense huilbuien.

Relaxtip?

Heb vertrouwen: je kind groeit toch wel op, dankzij jou en af en toe ondanks jou. En zorgen maken hoort erbij: maak je pas zorgen als je je geen zorgen maakt.

SLUMMY MUMMY

Ploeteren is een kunst

Te herkennen aan?

De kwijlplek op de schouder op zowat elk t-shirt, de flodderige pyjamabroek waar ze tot ’s middags in rondloopt en de permanent uitgebluste blik. Ploetermoeders nemen het opvoeden doodernstig en zien het als voltijdse dagtaak. Ze nemen ook gretig advies aan uit opvoedboeken en zijn doodsbenauwd dat ze hun kind door een foute opvoeding kansen zullen ontnemen.

Het kind?

Krijgt alles gedaan van de mama, die hem probleemloos van voetbaltraining naar verjaardagsfeestje naar blokfluitles voert. Opgelet echter: ook bij ploetermoeders kan de emmer der vernedering overlopen en dan is het voor het kind tijd om even andere oorden (lees: logeerpartij bij oma en opa) op te zoeken, zodat mama kan ontstressen.

Relaxtip?

Negeer goedbedoelde adviezen die beginnen met ‘als ik jou was’ of ‘als je slim bent’. En onthoud de vuistregel: altijd inconsequent is ook consequent.

BRON: http://www.vandaag.be/lifestyle/96550_tips-voor-tijgermamas-en-ploetermoeders.html

Een kind moet ook kunnen leren, niet alleen op de schouder(s) van de moeder of de ouders. Het moet zich ook vrij kunnen voelen. En toch wetende dat er iemand is om te helpen. Als een moeder of ouders het kind niet los kunnen laten, komt er een moment van stress. Die stress zal zich altijd omzetten naar de zwakke schakel in het gezin in dit geval het kind. Op dat moment zou het kind ruzie krijgen, en eigenlijk niet weten waarom. Juist omdat de moeder even alles teveel vind en het kind ook nog helemaal in het oog wilt houden.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM