Wat je ogen vertellen over je gezondheid

Model, Ogen, Portret, Huid, Schoonheid Meisje

De romantische zielen onder ons mogen dan wel geloven dat onze ogen een spiegel van onze ziel zijn, maar medische experts beweren dat ze ook meer vertellen over onze gezondheid.

Door de ogen te bestuderen, kunnen dokters de eerste tekenen van lichte en levensbedreigende gezondheidsaandoeningen vaststellen. Oogartsen kunnen medische aandoeningen opsporen en behandelen door naar het netvlies, het lichtgevoelige vlies achter in het oog, te kijken. De aandoeningen zijn niet altijd beperkt tot oogziekten zoals cataract en glaucoom, maar zijn ook verbonden aan ziekten zoals diabetes, hart- en vaatziekten en leveraandoeningen.

Oogtest
De eerste tekenen kunnen worden opgemerkt nog voor de symptomen verschijnen. Daarom is het belangrijk regelmatig de ogen te laten testen. “Wat je het beste kan doen om je ogen – en gezondheid – te beschermen is regelmatig je ogen laten controleren. Dit komt omdat de meeste oogziekten enkel zichtbaar zijn met gespecialiseerde apparatuur die bij de achterkant van het oog kan”, zegt specialist Larry Benjamin. Wat vertellen onze ogen dan juist?

Pupillen met verschillende vorm
De pupillen staan meestal symmetrisch, hebben dezelfde vorm en reageren op dezelfde manier wanneer ze worden blootgesteld aan zonlicht. Als de ene pupil groter of kleiner is dan de andere, kan er een onderliggend medisch probleem zijn. Volgens experts kan een verschil in grootte betekenen dat een persoon meer kans heeft op een hartaanval of hersentumor.

Droge ogen
Als je ogen altijd droog en overgevoelig aan licht zijn, kan dat wijzen op een aandoening van het immuunsysteem, het syndroom van Sjögren, waarbij de slijmvliezen van de mond en ogen te weinig vocht produceren. De aandoening treft vooral vrouwen ouder dan 40 met auto-immuunziekten, zoals reumatoïde artritis of lupus.

Troebele ogen
Wanneer je zicht belemmerd wordt door een vertroebelde ooglens kan het zijn dat je lijdt aan cataract. Deze aandoening komt vooral voor bij oudere mensen. Bij jongere mensen wordt het meestal veroorzaakt als bijwerking van diabetes, tumoren en bepaalde medicijnen.

Jeukende ogen
Hoewel er veel dingen zijn die jeuk kunnen veroorzaken rond de ogen, zijn de meest voorkomende oorzaken allergische reacties. Het oog, en het gebied eromheen, is delicaat en gevoelig en kwetsbaarder voor infecties en allergieën. Pollen in de lucht, stof en de vacht van bepaalde dieren kunnen allergische reacties opwekken. Als je oog en oogleden gezwollen zijn en pijnlijk aanvoelen, kan dit een teken zijn dat je te weinig slaapt.

Tranende ogen
Tranende ogen kunnen wijzen op een infectie. Wanneer het oogvocht plakkerig is heb je waarschijnlijk een bacteriële infectie opgelopen.

Bloeddoorlopen ogen
Als je ogen er pijnlijk uitzien door gesprongen bloedvaten, kan dit een teken zijn dat je een hoge bloeddruk hebt.

Voeding aanpassen
Naast een regelmatige controle bij de oogarts, zijn er ook enkele voedingstips die je kunnen helpen om je zicht en gezondheid te verbeteren. Studies tonen aan dat het eten van voedingsmiddelen die rijk zijn aan anti-oxidanten, groene bladgroenten zoals spinazie en boerenkool, het risico op een verminderd gezichtsvermogen beperken. Ook voedingsmiddelen met veel luteïne en zeaxanthine – zoals broccoli, maïs, erwten, rapen en courgette – verminderen het risico op cataract. Bosbessen maken je ogen minder snel moe. Het is ook aan te raden veel fruit te eten. Vooral abrikozen kunnen een goed zicht bevorderen.

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/143/Oogproblemen/article/detail/1410977/2012/03/19/Wat-je-ogen-vertellen-over-je-gezondheid.dhtml

Ogen het laat onze ziel zien. Maar mensen die het kunnen, kunnen meer in de ogen zien zoals ziekte en dergelijke. Zelf als ik naar een ayuveda dokter gaan dan zal deze ook gelijk naar mijn ogen kijken. En daar kan deze al heel wat uithalen. Daarom is het toch belangrijk om zoals aan heel het lichaam ook aan deze aandacht te besteden, en niet alleen om er eens oogschaduw of iets anders aan te doen. Nee maar om zelf al eens dieper in je eigen ogen te kijken, zo kan je op een moment ook voor jezelf leren hoe je ogen erbij staan door bepaalde situaties of ziekte.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM

Advertentie