Economische crisis drijft mensen naar psychiatrie

 

Sinds de economische crisis in 2008 de kop opstak, zijn heel wat mensen als gevolg daarvan in de psychiatrie beland. Dat is op een persconferentie in het psychiatrisch centrum Asster in Sint-Truiden gezegd.

“Recent onderzoek toont een verband aan tussen de economische recessie en het toenemende zelfmoordpercentage”, weet Marc Hebbrecht, psychiater en beleidsarts van Asster. “Als de werkloosheid stijgt met 1 procent, zal het zelfmoordpercentage voor mensen onder de 65 jaar toenemen met 0,79 procent. Het aantal depressies en alcoholgebruik zal eveneens stijgen. Vooral mannen en arbeiders zijn hier gevoelig voor.”
 
Bankbedienden
De oorzaak is de verschuiving richting armoede, die vooral de sociaal zwakkeren opzadelt met defaitisme, zelfmoordneigingen en hen naar alcohol en drugs doet grijpen. “Toch merken we dat ook hoger opgeleiden de impact van de crisis voelen”, aldus nog dokter Hebbrecht. “Zo hebben we een aantal bankbedienden moeten behandelen die door de klanten als ‘de kwaaie hond’ werden beschouwd tijdens de bankencrisis en die de verwensingen mentaal niet aankonden.”
 
Stigma
De psychiaters merkten op dat in landen waar een goed sociaal vangnet bestaat, waar de werklozen adequaat worden begeleid en waar de geestelijke gezondheidszorg toegankelijk is, de negatieve weerslag van een economische crisis beter wordt verteerd. “Vandaar het enorme belang van investeringen in de uitbouw van onze dienstverlening”, zei algemeen directeur Jaak Poncelet. “Als we bovendien het stigma van ‘gekken’ dat op psychiatrische patiënten drukt, kunnen verminderen, zullen de gevolgen van de crisis minder hard aankomen.”

BRON: http://www.hln.be/hln/nl/3424/economische-crisis/article/detail/1409861/2012/03/16/Economische-crisis-drijft-mensen-naar-psychiatrie.dhtml

Je merkt het gewoon rond je heen de crisis is voor niemand niet goed. Zeker niet dat je in een probleem komt die op een moment niet meer te overzien is en waar je geestelijk van onderuit gehaald wordt. Mensen weten het dan niet meer gaan hulp zoeken en krijgen in de meeste gevallen medicatie. Maar de oorzaak de bron wordt niet aangepakt zodat ze eigenlijk niet echt geholpen worden maar op een moment nog dieper kunnen gaan. Dit met de ergste gevolgen. Het is niet nieuw dat er zoveel gezinsmoorden gebeuren het is niet nieuw dat zelfmoord meer leesbaar wordt. Maar wordt er echt iets aan gedaan. Nee eigenlijk niet want we mensen moeten maar goed vinden wat er aan de top geschreven gezegd en goed gekeurd wordt. De mens is een druppel maar de druppel kan nergens meer naar toe. De druppel verzuipt in het grote water.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM