Stress leidt tot verkeerde beslissingen

© Thinkstock.

Moet je een belangrijke beslissing nemen, maar heb je tegelijkertijd last van stress? Dan is het beter dat je de beslissing even uitstelt, want stress beïnvloedt je afwegingsvermogen. Wie gespannen is, heeft namelijk de neiging om alleen op de positieve dingen te focussen.

“Dat is niet meteen iets wat je verwacht”, zegt co-auteur Mara Mather van de University of Southern California. “Stress wordt meestal geassocieerd met negatieve ervaringen, dus zou je denken dat je vooral op de negatieve gevolgen focust.”

Foute beslissing
Maar de wetenschappers stelden vast dat exact het omgekeerde gebeurt. Wanneer ze mensen stress bezorgden, door hen bijvoorbeeld een presentatie te doen geven, gingen zij focussen op de positieve informatie. De negatieve feedback negeerden ze zelfs.

Dat lijkt op het eerste gezicht positief, maar is het zeker niet. Wie een moeilijke beslissing moet maken en tegelijkertijd stress heeft, kan de negatieve gevolgen uit het oog verliezen. Zo zal een gespannen persoon bijvoorbeeld een job aannemen voor het hoge loon, terwijl hij de lange pendeltijd vergeet.

Verslaving
Volgens de onderzoekers zou dit ook verklaren waarom mensen met stress gevoeliger zijn voor verslavingen. Ze denken namelijk alleen aan de goede gevoelens die ze door drugs of sigaretten krijgen, niet aan de negatieve gevolgen voor hun gezondheid. “Ze focussen op de beloning en kunnen daardoor moeilijk weerstaan”, bevestigt Mather aan Science Daily.

Man vs. vrouw
Ten slotte bleek ook dat mannen en vrouwen anders reageren op stress. Als mannen onder stress staan, zijn ze geneigd om meer risico’s te nemen. Gestresseerde rouwen daarentegen worden voorzichtiger.

Mather linkt dat aan eerder onderzoek, waaruit bleek dat mannen en vrouwen in moeilijke tijden anders reageren. Zo zijn mannen bereid om te vechten, terwijl vrouwen steun zoeken in hun relaties.

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/640/Stress/article/detail/1401823/2012/02/29/Stress-leidt-tot-verkeerde-beslissingen.dhtml

Kijk altijd uit als je een belangrijke beslissing moet nemen. Zeker in eerste instantie naar jezelf kijken of je op zo een moment goed voelt en hoe het aanvoelt. Want zoals geschreven sommige mensen kunnen misbruik maken als de andere persoon met een probleem zit. Zeker als het gaat om stress zijn beslissingen nemen niet goed.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM