Helft Belgische ouders blijft in de buurt als kind online gaat

De helft van de Belgische ouders zegt in de buurt te blijven wanneer zijn kind online gaat. Dat blijkt uit een Europees onderzoek naar het internetgebruik bij kinderen.

Acht op de tien ouders hanteren huisregels rond persoonlijke informatie die zijn kind op het net mag zetten.

Ook volgens het onderzoek, waarvan de resultaten morgen worden toegelicht tijdens een studiedag maar vandaag al bekendgemaakt zijn door Vlaams mediaminister Ingrid Lieten, geeft 64 procent van de ouders aan dat ze praten met hun kinderen over hun internetgebruik. Ongeveer één op de tien komt op geen enkele manier tussen in het internetgebruik van zijn kind.

Praat erover
Het Europese EU Kids Online-onderzoek toont aan dat ouders best actief betrokken zijn, bijvoorbeeld door over het internetgebruik te praten of in de buurt van hun kinderen te blijven als ze online zijn. Positieve ouderlijke betrokkenheid zorgt ervoor dat kinderen minder negatieve internetervaringen hebben en tegelijk de voordelen van het internet blijven ontdekken.

Het Belgische onderzoeksteam werd gecoördineerd door professor Leen d’Haenens van de KU Leuven. Een actieve betrokkenheid bij het internetgebruik van de kinderen, zegt ze, “zorgt ervoor dat online risico’s beperkt worden terwijl de voordelen van het internet benut blijven. De resultaten wijzen bovendien uit dat de meeste kinderen positief zijn over de tussenkomsten van hun ouders en dat de meeste ouders vertrouwen hebben in de vaardigheden van hun kinderen.”

Minister Lieten vult aan dat ook de ouders ondersteund moeten worden. “We moeten hierbij oog hebben voor sociaal-economische verschillen. Hoger opgeleide ouders blijken hun kinderen vaker aan te zetten om het internet zelf te leren kennen en verkennen. Dat doen ze beduidend vaker dan jongeren met lager opgeleide ouders. Deze verschillen moeten worden weggewerkt.”

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/12/Kinderen/article/detail/1391166/2012/02/07/Helft-Belgische-ouders-blijft-in-de-buurt-als-kind-online-gaat.dhtml

Weten wat je kind doet op internet is belangrijk. Maar het echt gaan controleren kan een heel negatief beeld geven. Zodat het kind na toch meer opzoek zou kunnen gaan. Het is als ouder dan belangrijker om de pc zo in te stellen dat het kind op bepaalde site kan komen.
Het zou het zelfde zijn als je partner achter je komt staan en alles gaat bekijken wat gedaan wordt. Dan ga je op een moment zo te werk dat als nog dingen gaat doen die niet gezien kunnen worden.
Ergens moet je vertrouwen leggen, en dat vertrouwen kan je bereiken door te praten met het kind. Dan pas zal het respect kennen en de nodige vragen stellen of zelfs om hulp vragen als het nodig is.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM