Sterven van verdriet is mogelijk

De dag na het overlijden van een geliefde loopt een mens 21 keer meer kans om een hartaanval te krijgen. Dat schrijft AD.nl. Gedurende de eerste week na het verlies is het risico op een hartaanval 6 keer hoger dan normaal, zo ontdekten cardiologen van de Harvard Medical School. Met name naasten van de overledene die al risico lopen op een hartaanval, worden gewaarschuwd door de dokters.

De specialisten baseren hun bevindingen op 2.000 gevallen van mensen die een hartaanval kregen en deze overleefden. Ze vroegen de patiënten naar recente en eerdere verliezen, zowel van naasten als mensen die wat verder van hen vandaan stonden.

Het onderzoek is gepubliceerd in de Journal of the American Heart Association. Het is de eerste studie die focust op het risico op een hartaanval in de eerste dagen en weken na het verlies.

Lange termijn
Gedurende de maand die volgt na de dood van een naaste neemt het risico geleidelijk af. Een eerdere studie wees al uit dat partners van de overleden persoon op lange termijn een groter risico lopen om te sterven, vooral door hartfalen en beroertes. Dat wordt het ‘gebroken hart-syndroom’ genoemd.

De stress die een overlijden met zich meebrengt kent directe gevolgen voor de gezondheid. Slapeloosheid, weinig eten en depressie kunnen het immuunsysteem beïnvloeden en onderliggende oorzaken voor medische aandoeningen prikkelen. In de ergste gevallen kiezen achterblijvers voor zelfdoding omdat het verdriet hen teveel wordt. Anderen negeren hun gezondheid en voeding volledig vanwege de immense pijn die ze voelen.

Opletten

Volgens de cardiologen is het belangrijk dat de artsen, achterblijvers en verzorgers zich realiseren dat er een periode aanbreekt waarin de risico’s op gezondheidsproblemen groter zijn.

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/649/Verdriet/article/detail/1376282/2012/01/10/Sterven-van-verdriet-is-mogelijk.dhtml

Het is zo de emoties komen en zijn soms heel moeilijk te verwerken. Het is van groot belang om er over te praten om echt je emoties naar buiten te laten komen. Je als persoon niet gaan opsluiten of andere dingen gaat doen waar je lichaam problemen kan door krijgen.
Een overlijden en verlies het kan allemaal heel snel op het gevoel gaan spelen. Soms zo erg dat de overblijvende met negatieve gedachten kan gaan rondlopen, zijn dagelijkse teken niet meer kan doen tot zelfs in het ergste geval rondlopen met de gedachten aan zelfmoord. Want een veel voorkomende zin is. VOOR WAT MOET MIJ ONS DAT OVERKOMEN, en blijven hangen in die gedachten. Het belangrijkste punt is om je dagelijks leven terug in handen te nemen, soms ook naar een activiteit te gaan zoeken om te doen. Zodat je onder de mensen komt en dat je het nodige verwerken kan. Ook is het van belang om het nodige in de eerste maand uit de woning te halen zodat je van je woning je eigen woning kan maken. Is het echt te moeilijk de verwerking alleen te dragen zoek naar een hulpgroep met lotgenoten, je gaat merken je bent niet alleen.
Op een rouwverwerking staat eigenlijk geen tijd, alleen zou het niet langer mogen duren dan een jaar.
http://www.cdenhartog.com/rouwverwerking.aspx

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM