De sleutels tot een heerlijk ontspannend bad

Watertherapie gaat terug tot duizenden jaren voor Christus, zelfs de oude Egyptenaren wisten al dat het lichaam onderdompelen in water ontspannend en therapeutisch werkt én de perfecte aanvulling is op een gezonde levensstijl. De diepe spierrelaxatie verbonden aan een lekker warm bad is vergelijkbaar met de positieve effecten van een massage. Of je nu een atleet bent of een zittende job hebt, een bad is goed voor iedereen.

Maar hoe crëeer je nu het perfecte bad? De volgende keer dat je na een stressy dag ontspanning zoekt, laat dan je badkuip vollopen en pas deze tips toe voor de ultieme ontspanning.

* Badolie / badzout

Ga voor een lekker geurende badolie: bloemen als lavendel, jasmijn, iris en roos worden geassocieerd met relaxatie en kunnen je helpen om sneller in een ontspannen staat weg te zinken. Je giet de olie best pas in het water op het moment dat de badkuip halfvol is. Op deze manier zal alles zich egaal verspreiden.

Last van gespannen spieren? Dan is een badzout misschien nog doeltreffender omdat het bekend staat als externe spierontspanner. Zeker bij overgevoelige, pijnlijke of gezwollen spieren kan badzout helpen de last te verzachten. Bovendien helpt het de huid te zuiveren en stimuleert het de circulatie, wat eveneens spanning kan temperen en het lichaam doet herleven.

* Ideale temperatuur

Een warm bad is het beste om je lichaam te ontspannen, maar wat is nu eigenlijk de perfecte temperatuur? Ideaal gezien zou het water tussen 33 en 34 graden Celsius moeten zijn. Testen doe je het beste met je pols en niet met je hand, omdat je zo een beter gevoel krijgt hoe het water zal aanvoelen eens je helemaal ondergedompeld bent.

* Kaarsen

Felle badkamerlampen vertellen je niet meteen dat het tijd is voor een verdiende relaxatie… Kies daarom bewust voor kaarslicht. Zet een paar kaarsjes hier en daar in de ruimte en op de badrand en geniet.

* Muziek

Om helemaal zen te worden in bad kan ook muziek een steentje bijdragen. Het genre is uiteraard afhankelijk van wat voor jou ontspannend is, maar muziek kan als geen ander je stemming verzachten en je meenemen naar andere oorden.

* Oogjes toe

Van andere oorden gesproken… Sluit je ogen als je in bad ligt om een diepe relaxatie te verkrijgen en durf te visualiseren. Ga mentaal naar je eigen private Nirvana. Ben je zelf niet zo goed in staat je ogen lang gesloten te houden, aarzel dan niet hulpmiddeltjes te gebruiken: schijfjes komkommer, ijscompresjes of een verduisterend maskertje. Watjes gedrenkt in koude kamillethee zijn trouwens ook een winnaar want ze dragen alleen maar bij aan de ontspanning.

* Extra verwennerij

Nu je toch gaat voor ontspanning, is een bad eigenlijk de ideale gelegenheid om er nog een schepje bovenop te doen. Een relaxerend gezichtsmasker en een voedende crème op je haar zijn maar 2 van de vele dingen die je kan toevoegen aan een badsessie. Voor het gezichtsmasker is het belangrijk dat je een kommetje met fris water en een lekker zacht washandje voorziet, aangezien je dergelijke behandelingen doorgaans maar 7 tot 10 mag laten inwerken.

Bovendien kan je het washandje en het koude water ook gebruiken om op je voorhoofd of in je nek te leggen voor de perfecte verfrissing tijdens het warme bad. Nog een manier om jezelf extra te verwennen is een bodyscrub te gebruiken. Je lichaam voorzichtig masseren met een spons vol lichaamsscrub kan een stressy hoofd vol ratelende gedachten kalmeren terwijl de droogheid van je huid omgeruild wordt voor een gehydrateerde soepelheid.

* Badjas / handdoeken

Ook wanneer je de aangename warmte van je bad verlaat, is het belangrijk dat alles in het teken blijft staan van ontspanning. Daarom is het noodzakelijk dat je een comfortabele badjas ter beschikking hebt of toch minstens hemels zachte, fluffy handdoeken die je een warm gevoel geven.

* Nazinderende relaxatie

Geniet na je heerlijke badsessie zeker nog wat na met een lekkere tas thee en een goed boek of nog wat muziek. Wil je het extra gezellig maken? Stop dan een handdoek of een kersenpitkussentje in de microgolf en laat je nek genieten.

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/315/Wellnessweetjes/article/detail/1374182/2012/01/06/De-sleutels-tot-een-heerlijk-ontspannend-bad.dhtml

Het kan zo goed doen al eens een bad te nemen of als men het niet heeft naar de sauna te gaan. Als men weet dat het heel relaxend werkt maar dat heel veel moeheid uit het lichaam getrokken kan worden is het overheerlijk je in het bad onder te dompelen. Dit met een goed geurtje en fijne muziek op brengt je toch even van de wereld. Je kan het bijna vergelijken als meditatie maar dan in water. We mogen ook niet vergeten dat het een weldoende therapie is zoals floating. Daar men eigenlijk in een gesloten cocon zit. En waar water met heel veel zeezout op een temperatuur van 38graden dat de spieren doet ontspannen. Nu in een bad krijg je hetzelfde effect als men de rust er echt weet te vinden.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM