Zelfvertrouwen.

Het woord zelf, doen om vertrouwen te voelen in iets, dat is zelfvertrouwen hebben.
Veel heeft dan ook te maken met eigenwaarde. Toch heeft het ook heel veel te maken met de opvoeding dat we in dit woord niet mogen vergeten. Als men dominant of gemanipuleerd is opgevoeld kan het zijn dat er heel weinig zelfvertrouwen is, net als dat men in de opvoeding alles uit je handen neem.
Dat maakt dat je eigenlijk sterk moet voelen wil je zelfvertrouwen hebben. In zelfvertrouwen zit een belangrijke schakel de lichaamstaal. Zo laat je iets zien of overkomen. Wat ook in het woord verborgen zit is het woord trouw, als je trouw aan jezelf bent en in situaties gelijk welke zal je ook dat aanvoelen als een goed gevoel en zal je zelfvertrouwen ook meer naar boven komen.
Daarom kan je het woord verdelen
ZELF
VERTROUWEN
TROUW
ROUW, ROUWEN
Als men dan bekijkt het eerste woord is dat gelijk aan je eigen leven, “zelf je leven leiden”, eens je leven in eigen handen hebt kan je “eigen leven vertrouwen” en zal je merken dat “je trouw bent aan jezelf en situaties zelfs aan je intuïtie”. Maar als je geen zelfvertrouwen hebt zal je naar jezelf toe rouwen of met jezelf in rouw zijn.
Heel belangrijk in heel het woord is zelfrespect kennen. Dat is soms heel moeilijk omdat te hebben, en kan men in een negatief beeld komen te staan met jezelf. Zelfrespect heeft met geluk te maken, en geluk moet jezelf in je leven opbouwen en leren hebben.
Wanneer men minder zelfvertrouwen hebt zal de houding dit heel snel aangeven. Je staat dan niet standvastig op de grond en je laat je eigenlijk leiden. Hoe sterker je overkomt met je houding hoe meer de ander zal voelen dat er zelfvertrouwen is. Hoe meer je dan ook de ander op zijn gemak kan stellen, van met mij is er niet te sollen. Wanneer zelfvertrouwen niet aanwezig is of bijna niet kan de ander ook gaan manipuleren of domineren want men voelt angst. Wil men dit niet laten gebeuren zal men met zichzelf bezig moet gaan.
Zo is het van belang om:
Geen twijfels van jezelf te hebben.
Geen laag zelfbeeld te hebben.
Weten wie je bent.
Deze drie zijn eigenlijk de belangrijkste factors om je zelfvertrouwen niet omlaag te halen of te laten halen.
Een voorbeeld erop is.
Als men jezelf gaat vergelijken met anderen of met wat de media en boekjes je laten zien en aanvoelen.
Doordat kan er al snel gezegd worden “was ik maar zo”, “kon ik dat maar” of “had ik maar beter ergens mijn best in gedaan”.
Mocht je deze gedachten gaan delen met mensen kan er snel op ingespeeld worden en nog negatiever naar je gepraat worden. Zodat men denkt niemand te zijn op deze wereld.
Een ander positief voorbeeld ervan is.
Als men iets ziet of hoort en je vanuit jezelf kan zeggen, wel dat is spijtig maar ik zie mezelf dat niet zo doen. Hier zie en voel je het zelfvertrouwen hard en men zal niet snel je op een ander spoor kunnen brengen.
Daarom is het van belang wil men een goed zelfvertrouwen opbouwen dat men bewust is van:
Eigen capaciteiten
Eigen grenzen en deze ook de accepteren.
Jezelf kan verdedigen maar op een positieve manier.
Dan ga je merken dat je ook gelukkig voelt en het zelfbeeld ook naar boven komt.
Spiritueel of op psychologisch vlak kan men zeggen hoe hoger het zelfvertrouwen is hoe sterk je voelt als je iets doet iets onderneemt of moet praten. Ook in meditatie heb je zelfvertrouwen nodig, dit begint al met voor jezelf even een plekje te zoeken om tot rust te komen. Eens dat gevonden te hebben om losse kleding aan te trekken en te gaan zitten of liggen, gewoon even alles laten en aan jezelf denken. En je merkt het woord al zelf het zelf doen ondernemen aangeven mocht het nodig zijn om even me rust gelaten te worden. Dan komt het om vertrouwen te krijgen in wat je doet. Ook hier merk je dan ook dat je met jezelf bezig bent en dat dit toch iets is dat je dagelijks nodig hebt. Eens het vertrouwd voelt kan je naar jezelf trouw zijn om door te zetten, iedere dag dat te doen waar je goed in of bij voelt. Je merkt dan al snel op bij alles in ons leven is zelfvertrouwen nodig. En bestaat dan ook uit assertief zijn en opkomen voor jezelf.
Mensen het is dan ook nuttig om in iedere situatie of probleem je zelfvertrouwen hoog te houden. Zo kan je het nodige ondernemen maar ook het nodige doen op het moment dat het nodig is.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM