Van uitstel komt… stress

Hoe vaak gebeurt het dat je jezelf een deadline geeft? Een (vervelende) taak (of meerdere) die echt af moeten? En hoe vaak is dat ook echt op tijd af, of ben je er zelfs maar aan begonnen? Het gezegde luidt: ‘Van uitstel komt afstel’ maar in de praktijk is dat anders: van uitstel komt… veel stress! Hoe doe je dat, uitstellen (en dus ook stress) vermijden? 8 tips van Gretchen Rubin.

1)    Steek jezelf in de gevangenis
Veel mensen hebben een tikje stress of tijdsdruk nodig om ook werkelijk te beginnen, maar te veel stress of tijdsdruk veroorzaakt het omgekeerde: je kan je niet concentreren, niet beginnen, vergeet vanalles, knoeit, moet opnieuw beginnen, verliest veel tijd, jaagt jezelf nog meer op… als het klaar geraakt, ben je meestal niet blij met het resultaat, maar even vaak moet je uitstel vragen of bekennen dat het niet is afgeraakt. Pijnlijk, toch?

De oplossing? Steek jezelf in de gevangenis. Symbolisch, natuurlijk, waarbij bedoeld wordt dat je jezelf niet opjaagt. “In de gevangenis heb je alle tijd van de wereld. Er is geen reden om je te haasten of maar half werk te leveren. Je doet één ding, concentreert je en doet het traag en goed, zodat je niets vergeet”, tipt Rubin.

2)    Vraag om hulp
Het wordt gezien als onvolwassen en onprofessioneel, het is een beetje toegeven dat je het niet alleen kan en dat je dus niet zo ‘goed’ bent als je wil doen voorkomen. Maar als je niet kan beginnen, als je kop noch staart ziet aan een probleem, waarom het dan niet gewoon aan iemand vragen? Hun onafhankelijke blik doet jou het licht zien en in een mum van tijd ben je vertrokken. Dank u wie?

3)    Stop met opzoeken
Het is een nobel streven om elke beslissing grondig te laten voorafgaan door onderzoek, schema’s en reviews. Maar te veel informatie kan je ook verlammen, omdat de verschillen eigenlijk niet zo groot zijn en de ene keuze dus niet veel beter of slechter is dan een andere. Hiervoor zijn twee opties: kies enkele belangrijke parameters, verklein de groep en kies dan gewoon op basis van favoriet of vraag aan iemand wiens opinie je belangrijk vindt wat hij of zij zou doen. En doe dat dan gewoon!

4)    Leve de babystapjes

Willen we niet gewoon te snel te veel? Sta jezelf toe dat je elke dag een stapje neemt. En de volgende dag nog een en dan nog een… het is verbazingwekkend hoe motiverend het werkt om jezelf te zien vooruitgaan en voor je het weet, is het taakje afgerond.

5)    15 minuten lijden
Een kwartier lijkt niet veel, maar tegelijk kan je op een kwartier heel wat gedaan krijgen. Als je elke dag één kwartier iets doet waar geen eind aan lijkt te komen, zoals je digitale vakantiefoto’s sorteren, gaat het toch goed vooruit.

6)    Begin ermee
Letterlijk het tegenovergestelde van uitstellen dus: doe alles waar je tegen opziet éérst. Breng de dag ervoor alles in gereedheid, zodat je ’s ochtends geen reden hebt om er weer niet aan te beginnen. Denk er zelfs niet over na of je komt in de verleiding tot uitstellen. Het is geen kwestie van willen of niet, het is een kwestie van gewoon doén. Bijkomende tip: dit helpt ook om jezelf aan het sporten te krijgen! Leg de afspraak vast, neem alle sportspullen mee en denk er niet meer over na. Just do it, zegt Nike en gelijk hebben ze.

7)    Laat je niet onderbreken
Je kent het wel: dan ben je net begonnen, en dan komt iemand je storen. Herbeginnen is dan dubbel zo moeilijk. Leg je gsm af, steek oortjes in om babbelende collega’s buiten te sluiten en sluit alle sociale netwerksites.

8)    Werk

‘Werkjes’ of ‘werken’ kan ook gezien worden als een ‘verderfelijke’ of ‘kwaadaardige’ vorm van uitstel. Nog rap de keukentafel opruimen als je eigenlijk al te laat bent, bijvoorbeeld, of werken om de thuissituatie niet onder ogen te moeten komen. Maak jezelf niets wijs: weet waarom je werkt en waarom je doet wat je doet en kiest wat je kiest.

Eén lange schakel
Maar wat als je hele leven (of carrière) lijkt te bestaan uit een aaneenschakeling van vervelende, frustrerende en irritante taken, zodanig dat je je van het ene naar het andere sleept, zonder fut of fun?

Vraag aan jezelf: waarom is dit voor mij zo moeilijk? Kan ik deze taken echt niet vermijden? Het is misschien een teken dat je iets compléét anders moet doen met je leven. Verandering is ook niet gemakkelijk, en vaak beangstigend en ook iets wat we uitstellen. Maar het is tegelijk wel iets dat weer vreugde, uitdaging en geluk in je leven kan brengen.

Energie geven
Een taak die vandaag zwaar op je schouders weegt, kan je morgen, als het achter de rug is, ook een ton energie geven. Steeds langere to do-lijstjes meesleuren daarentegen, slorpen alle energie op. Voldoende redenen om niet langer uit te stellen, maar gewoon te doen. Succes!

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/640/Stress/article/detail/1333212/2011/10/13/Van-uitstel-komt-stress.dhtml

Als je gaat werken met een deadline ga je op een moment onder stress komen te staan. Als je die voor jezelf niet positief kan houden kan het wel eens zijn dat de stress de negatieve kant gaat nemen en je nooit je deadline voor iets gaat halen.
Het is soms belangrijker om met je gevoel te werken en tegen jezelf te zeggen, oke ik ga ervoor maar als het niet volledig is zal ik het ook zo laten.
Nu soms kan er een mogelijkheid zijn dat ze echt dingen van je verlangen. Ga er dan zo positief mogelijk mee om. Wat niet gaat gaat niet en dat moet je altijd voor ogen houden wil je gezond blijven in moeilijk situaties.
Vergeet nooit we zijn geen mensen die werken op een automaat we hebben ook onze grenzen.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM