Luister naar oma en opa: grijzer is echt wijzer

Volgens een nieuwe studie nemen volwassenen ouder dan 60 verstandigere beslissingen dan tieners en twintigers. Die laatste zijn vooral op zoek naar onmiddellijk plezier, maar verliezen de gevolgen op lange termijn uit het oog. Het kan dus zeker geen kwaad om te luisteren naar de wijze raad van je (groot)ouders!

Het gaat om een onderzoek van de University of Texas at Austin en de Texas A&M University. Zij wijzen erop dat hun bevindingen in tegenspraak zijn met de negatieve stereotiepen die aan ouder worden verbonden zijn. Integendeel, de mentale gezondheid gaat er volgens hen zelfs op vooruit naarmate je ouder wordt.

Beslissingen
Dat werd duidelijk in een experiment, waarbij 52 oudere volwassenen (67 tot 82 jaar) en 51 jongere tegenhangers (20 tot 26 jaar) gevraagd werden om een aantal taken uit te voeren waarbij ze beslissingen moesten nemen.

Bij de taken waarbij men enkel rekening moest houden met de voordelen in het heden, scoorden de jongvolwassen duidelijk het best. Wanneer er echter rekening moest gehouden worden met de gevolgen op lange termijn, deden de oudere deelnemers het veel beter.

Brein
Volgens de wetenschappers geven deze resultaten inzicht in de manier waarop we onze hersenen anders gaan gebruiken naarmate we ouder worden. Jongere mensen gebruiken vooral het deel van het brein dat geassocieerd wordt met onmiddellijke beloning.

Aangezien dit deel op latere leeftijd kleiner wordt, denken de wetenschappers dat oudere mensen dit compenseren door het gebruik van hun prefrontale cortex. Dit hersengebied heeft dan weer de controle over onze rationele en weloverwogen gedachtes.

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/10/Seks-en-Relaties/article/detail/1323450/2011/09/23/Luister-naar-oma-en-opa-grijzer-is-echt-wijzer.dhtml

De levenservaring is meer maar of ze wijzer zijn daar zou ik mijn hand niet voor in het vuur durven steken. Een kind kan perfect iets goeds aanbrengen waar soms ouderen nog niet willen naar luisteren. Ze hebben dan al snel een antwoord: want denk je wel je bent nog te jong en ervaring heb je niet.
Hier zou ik het respecteren dat iedereen van iedereen kan leren en zo is er geen wijsheid maar een gelijke.
Wel kan je een mening hebben als oudere en je kan of mag het aangeven, maar iedereen moet leren. Net zoals de ouderen ooit hebben moeten leren.
Ik zelf heb het altijd moeilijk als iemand zegt dat hij/zij wijzer is, of zelfs zeggen ik ben ouder ik weet het beter.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM