De goede eigenschappen van eucalyptus

De goede eigenschappen van eucalyptus

De eucalyptus  is een grote boom die oorspronkelijk uit Australië komt. De bladeren bevatten veel etherische olie en worden in diverse vormen gebruikt (infusie, tinctuur, drinkbare oplossing, capsules) om luchtwegenproblemen en allerlei anderen aandoeningen te behandelen. Meer dan één goede reden dus om eucalyptus te gebruiken…

Eucalyptus: antisepticum voor de luchtwegen

Eucalyptus wordt gebruikt bij de behandeling van aandoeningen van het ademhalingstelsel. Het werkt rechtstreeks in op de cellen van de bronchiën en vernielt de slijmen, waardoor die loskomen. Het heeft daardoor het effect van een hoestmiddel, en dat laatste wordt nog versterkt door de antiseptische werking van eucalyptus. De stof verhindert namelijk de ontwikkeling van bacteriën en schimmels.

Eucalyptusbladeren stillen dus de hoest, ze lossen slijm op en ze gaan besmetting tegen. Het kan worden gebruikt bij bronchitis,  keelpijn, hoest, verkoudheden, een verstopte neus…

Bij aandoeningen van de bronchiën, bij keelpijn en bij hoest kan eucalyptus gebruikt worden in de vorm van poeder, moedertinctuur of siroop. Het kan ook als zalf, balsem of etherische olie dienen om de borst in te wrijven.

Bij een verkoudheid of een verstopte neus is het inademen van eucalyptusdampen  heel doeltreffend (infusie van bladeren of etherische olie), net als de oplossingen om te verstuiven in de neus (tinctuur).

Eucalyptusbladeren worden ook gebruikt voor thee.

Eucalyptus wordt om zijn bacteriëndodende eigenschappen ook gebruikt bij aandoeningen van de urinewegen (blaasontsteking, colibacillose…). Het helpt ook bij ontstekingen van de maag- en darmslijmvliezen.

 Andere goede eigenschappen van eucalyptus

 Aan eucalyptus worden veel geneeskrachtige eigenschappen toegeschreven. Het zou goed zijn:

  • Tegen opvliegers, winderigheid en hartkloppingen bij vrouwen in de menopauze.
  • Tegen reuma.
  • Tegen migraine.
  • Tegen tijdelijke vermoeidheid.
  • Als ontsmettingsmiddel op schaafwonden, brandwonden en zweren.

Eucalyptus helpt ook om het suikergehalte in het bloed naar omlaag te halen. Dat zou te danken zijn aan de flavonoïden in eucalyptus. Het effect is via experimenten vastgesteld, maar moet nog worden bewezen bij de mens.

Eucalyptus werkt ook ontsmettend en als insecticide

Eucalyptus heeft ontsmettende eigenschappen en kan worden gebruikt om de lucht in huis te verfrissen. Als u enkele eucalyptusblaadjes laat koken, wordt de etherische olie verspreid. U kunt ook gewoon een eucalyptusplant in de woning zetten.

Op de huid aangebracht houdt eucalyptus ook muggen en andere hinderlijke insecten weg. In de haren gewreven houdt eucalyptus luizen weg. Eucalyptus kan ook op de vacht van dieren worden gewreven om vlooien en andere parasieten te verjagen.

Voorzorgsmaatregelen

Etherische olie van eucalyptus is af te raden voor zwangere vrouwen, vrouwen die de borst geven en kleine kinderen.

BRON: http://www.e-gezondheid.be/de-goede-eigenschappen-van-eucalyptus/2/actueel/335

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM