Gember is goed voor u!

Afbeeldingsresultaat voor gember

Ah, gember! Zijn pikante, warme en krachtige smaak is alom bekend bij liefhebbers van de exotische keuken. Ook zijn reputatie als afrodisiacum trouwens… al is die wellicht onverdiend. Maar wist u dat gember goed is voor uw gezondheid, en hebt u enig idee hoe u daarvan kunt profiteren?

Gember en zijn gezondheidstroeven

Het best gedocumenteerde weldadige effect van gember is dat hij misselijkheid en braken tegengaat. Wetenschappelijke studies lijken erop te wijzen – ook al zijn ze niet perfect – dat gember deze symptomen kan helpen bestrijden bij zwangerschap of na een operatie. Andere wetenschappelijke studies suggereren dan weer dat gember doeltreffend zou zijn tegen pijn en ontstekingen, maar zijn niet erg overtuigend. Verder wordt er momenteel onderzoek verricht naar de kankerwerende eigenschappen van gember.

Gember: tal van traditionele toepassingen

Maar gember heeft nog meer troeven in huis, en niet alleen voor aanhangers van zachte of alternatieve geneeswijzen. Dit rizoom is namelijk een uiterst belangrijk ingrediënt in de Chinese geneeskunde, waar het gebruikt wordt om yang (warmte, energie) af te geven. Het wordt voorgeschreven tegen verkoudheid, hoest en buikgriep. Bij ons wordt gember traditioneel aangewend als cataplasma (kompres) tegen gewrichtspijn.

Bevat gember nuttige voedingsstoffen?

Gember is zeer rijk aan antioxidanten (de zogenaamde gingerolen, shogaolen en zingeronen). Daar dankt hij het grootste deel van zijn deugden aan, ook zijn eventuele kankerwerende eigenschappen, die momenteel bestudeerd worden. Toch mogen we niet vergeten dat de hoeveelheden gember die we elke dag consumeren, klein zijn, zeer klein zelfs. U mag er dan ook gerust naar hartenlust van eten, maar verwacht er wel geen wonderen van…

Enkele culinaire toepassingen van gember

U wilt profiteren van de weldadige eigenschappen van gember? Aarzel dan niet om er te verwerken in uw gerechten. Op deze site vindt u trouwens een pak recepten op basis van gember. Of zoekt u een specifiekere toepassing, tegen zwangerschapsmisselijkheid of reisziekte bijvoorbeeld? Kies dan voor gembercapsules, die u kunt kopen in de apotheek. Met een kruidenthee profiteert u tegelijk van zijn deugden en zijn warme, pikante smaak: rasp een stukje gember (van ongeveer één centimeter breed) in een kop kokend water, laat een paar minuten trekken en degusteer. De dosis gember hangt af van uw voorkeuren, maar ga wel niet boven twee gram gedroogde gember of tien gram verse gember per dag, anders dreigt uw maag te protesteren. En zoals bij alle natuurlijke remedies moet u ook hier enkele voorzorgen nemen. Gebruikt u gember, vergeet dat dan niet te melden aan uw arts bij uw volgende bezoek. En raadpleeg snel een dokter als de symptomen niet verdwijnen.

BRON: http://www.e-gezondheid.be/gember-is-goed-voor-u/actueel/335

Wat gember in de thee en je hebt een goede dorstlesser. Ook gember koken en is heel goed tegen braken en maagkrampen. Natuurlijk in de keuken is het ook goed te gebruiken en geeft toch een goede smaak aan je saus of vlees en vis.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM