Onderbroken slaap slecht voor geheugen.

 

 
 

Een onderbroken nachtrust is slecht voor het geheugen, althans bij muizen. Dat blijkt uit een Amerikaanse studie gepubliceerd in het vakblad Proceedings of the National Academy of Science (PNAS). De onderzoekers van Stanford University in Californie ontdekten dat muizen moeite hadden om bekende voorwerpen te herkennen wanneer zij in hun slaap gestoord werden. De muizen sliepen niet korter dan normaal. De muizen waren genetisch gemanipuleerd zodat bepaalde zenuwcellen met behulp van licht konden worden bestuurd en de slaap van de muizen kon worden verstoord, zonder dat de tijd die de dieren slapend doorbrachten en de opbouw van de slaap verstoord werd.

Na de slaapperiode werden ze in een doos geplaatst met daarin twee objecten. Het ene object hadden ze al eens gezien, het andere was nieuw. De muizen die rustig geslapen hadden, bekeken het nieuwe object uitgebreid, maar besteedden geen aandacht aan het object dat ze al kenden. De muizen die regelmatig in hun slaap gestoord waren, hadden evenveel interesse in beide objecten. Het leek alsof ze het bekende object niet meer herkenden. Dat wijst erop dat hun verstoorde slaap ook iets met hun geheugen had gedaan.

De bevindingen kunnen helpen om geheugenproblemen in verband met aandoeningen als de ziekte van Alzheimer en slaapapneu te verklaren, zo stellen de onderzoekers. Ze wijzen erop dat veel geheugenproblemen gepaard gaan met slecht slapen. Zo hebben mensen met Alzheimer vaak moeite om rustig te slapen.

BRON: http://www.gezondheid.be/index.cfm?fuseaction=art&art_id=9678

Het is ook zo dat onderbroken slapen of onrustig slapen met telkens wakker worden slecht kan zijn voor het geheugen. Dit is ergens normaal want als we niet in een vaste slaap geraken zullen we de volgende dag het ook voelen en soms zelfs zo erg dat je dingen kan gaan vergeten.
En vind het terecht dat hier de wetenschap dieper op ingaat want het kan zo een belangrijke factor zijn niet alleen om mensen die aan een ziekte leiden maar ook voor de mensen die iedere dag gewoon het gevoel hebben niets te kunnen onthouden.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM