Meer weten over voetreflexologie

Voetreflexologie bestaat uit het stimuleren, ter hoogte van de voeten, van de zogenaamde reflexzones. Door massage of drukbewegingen, werkt de reflexologie in op het lichaam en de psyche. Naargelang de gestimuleerde zone, kan men een reactie uitlokken op bepaalde plaatsen en organen in het lichaam. Zo kan men sommige stoornissen verlichten of behandelen, vandaar de term reflextherapie.

Wat is het principe van reflexologie?

De reflexologie gaat uit van het principe dat de organen en de lichaamsfuncties weerspiegeld zijn op bepaalde zones van het lichaam. Zo hebben de tenen betrekking op het hoofd en de schedel, de hiel op de zone van het kleine bekken, de binnenrand van de voet op de wervelkolom en de buitenrand op de ledematen. 

Er bestaan verschillende veronderstellingen om de effecten van die reflexmassages te verklaren. De reflexologie zou tot resultaten kunnen leiden door de hindernissen voor de vrije energiedoorstroming weg te nemen, door het zenuw- of het lymfestelsel te stimuleren, door endorfines te laten vrijkomen (endorfines zijn hormonen die de pijn afzwakken en die ook tot een gevoel van euforie leiden), door het stimuleren van bepaalde zenuwen die pijnonderdrukkend werken, door het afbreken van het opgeslagen urinezuur, dat pijn veroorzaakt en dat de energiedoorstroming belemmert.

Wanneer is voetreflexologie aan te bevelen?

Voetreflexologie kan in talrijke gevallen worden aanbevolen, bijvoorbeeld om de last te verlichten in geval van cervicale pijn, rugpijn, hoofdpijn, chronische sinusitis, premenstrueel syndroom, stress, enz.

Voetreflexologie helpt ook mensen die getroffen zijn door een chronische ziekte om hun levenskwaliteit te verbeteren, bijvoorbeeld in geval van diabetes, kanker, multiple sclerose, enz.

Ook in het kader van palliatieve zorgen wordt gebruikgemaakt van deze therapie.

Reflexologie wordt ten slotte ook gebruikt in de sportgeneeskunde.

Reflexologie in de praktijk

Na een heleboel vragen te hebben gesteld, begint de reflexoloog met een nauwgezet onderzoek van beide voeten om een eventuele lokale aandoening op te sporen (eeltknobbel, likdoorn, wrat, infectie…).

Hij verkent vervolgens de voeten door elke zone te masseren (de voetzolen, de randen, de welving van de voeten). In feite is hij dan op zoek naar te behandelen zones.

Tot slot behandelt hij deze zones volledig door met de duim druk uit te oefenen of door met de vuist een strijkende beweging te maken. Hij behandelt eerst de ene, dan de andere voet.

Hoewel soms één sessie volstaat, is het meestal aanbevolen het resultaat te consolideren met één of twee bijkomende sessies. Een gemiddelde behandeling omvat echter eerder 6 tot 8 sessies.

Opgelet: als er na drie sessies nog geen sprake is van verbetering, heeft het geen zin om door te gaan!

Voorzorgsmaatregelen

Raadpleeg eerst uw arts om elke ernstige ziekte vooraf uit te sluiten.

In de volgende gevallen is reflexologie af te raden: na een recente flebitis, een acute gewrichtsontsteking aan de voet of na een recente voetbreuk. Hoewel er niet meteen sprake is van contra-indicaties, toch staat reflexologie ter discussie in geval van artrose of pijn.

BRON: http://www.e-gezondheid.be/meer-weten-over-voetreflexologie/2/actueel/335

Zelf werk ik heel veel moet voetreflex en voetmassage alle organen zijn erin te vinden en te voelen. Dat maakt dat je soms door het goede behandeling heel veel kan voorkomen.
Ook hoe iemand loopt kan men perfect zien en aanvoelen. Dat maakt dat het toch belangrijk is voor jezelf je voeten goed te verzorgen, en er ook aandacht aan te besteden. Het is dan ook zeer goed zoals hier boven het beschreven wordt.

Mochten er nog vragen zijn je mag ze altijd stellen om zo voor jezelf een mening of tot een therapie over te gaan.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden
http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM