“Schuld verkrachting steeds vaker bij vrouwen gelegd”

Een Canadese politie-agent die vrouwen de veiligheidstip gaf zich niet als ‘slet’ te kleden om aanrandingen te voorkomen zorgde in Amerika voor heel wat protest van vrouwen. Nu komt dit naar Europa overgewaaid en organiseren ook Britse vrouwen protestmarsen tegen deze seksistische gedachtengang, die volgens experts steeds meer aanvaard raakt.

De beweging van de SlutWalk kreeg vooral een boost door Facebook en Twitter. Het startte allemaal met een politieagent in de Canadese stad Toronto die studenten veiligeheidsadvies gaf. “Ik kreeg te horen dat ik dit eigenlijk niet mocht zeggen, maar vrouwen moeten vermijden zich als sletten te kleden om geen slachtoffer van aanranding of verkrachting te worden.”

Minder veroordelingen
Dit zorgde voor heel wat woedende reacties online, het leidde tot initiatieven in meer dan 20 Amerikaanse staten, Argentinië, Australië, Nederland, Nieuw-Zeeland, Zweden en het Verenigd Koninkrijk. De organisatoren van de protestmarsen, ook wel ‘SlutWalks’ genaamd, zeggen dat ze in opspraak komen tegen een cultuur die de schuld voor verkrachting en seksuele aanranding bij het slachtoffer legt. Het gevolg is volgens hen dat vrouwen minder vaak een verkrachting zullen aangeven, waardoor het aantal veroordelingen zal dalen.

Cijfers
Uit Brits onderzoek bleek dat 36 procent van de mensen gelooft dat een vrouw gedeeltelijk of volledig verantwoordelijk is voor een seksuele aanranding of verkrachting wanneer het slachtoffer dronken was, 26 procent vindt dit als ze in het openbaar sexy of onthullende kledij droeg. Het aantal aangegeven aanrandingen steeg van 2009 tot 2010 met drie procent, het aantal ernstige seksuele misdaden nam toe met zes procent.

Steeds vaker

De directeur van  de vrouwenorganisatie End Violence Against Women Coalition zegt dat de uitspraken van deze agent erg verontrustend zijn, maar dat dit steeds meer leeft in de maatschappij. “Enquêtes tonen aan dat de idee dat een verkrachting de schuld van het slachtoffer is, stijgt in het Verenigd Koninkrijk. De graad van veroordelingen bij de aangegeven verkrachtingen is minder dan 7 procent, dit lage cijfer bewijst dat dit invloed heeft op het strafrechtsysteem.”

Protestmars
Op vier juni verwachten organisatoren van de SlutWalk (wat evenveel betekent als ‘Slettenwandeling’) duizenden vrouwen op Trafalgar Square in het centrum van Londen, er worden dan ook evenementen gepland in Cardiff, Edinburgh, Brighton en Birmingham. De organisatoren van de mars in Londen leggen hun beweegredenen uit. “Verkrachting is nooit oké. Mensen wereldwijd komen in opstand tegen het idee dat het slachtoffer eerder dan de dader schuldig zijn aan de misdaad. De 20-jarige Beccy Pert uit het Britse Cardiff: “Mensen hebben wereldwijd genoeg van het onrecht dat onschuldige mensen wordt aangedaan, ze worden beschuldigd van verkrachting te hebben uitgelokt.” (ep)

BRON: http://www.goedgevoel.be/gg/nl/611/Sexy/article/detail/1262296/2011/05/10/quot-Schuld-verkrachting-steeds-vaker-bij-vrouwen-gelegd-quot.dhtml

Hoe kan iemand zeggen dat de vrouw het uitlokt en dat ze zelf verantwoordelijk is voor het geen zich voordoet of gedaan heeft.
Als men zo een verkrachting gaat bekijken gaan er nog weinig mensen zijn die het gaan aangeven, zeker als er geen geweld bij komt kijken. En dan bekijk ik het in huislijk geweld daar ook soms de vrouw met partner verkrachting te maken heeft. Want iets dat ongewenst is valt ook onder dit stukje.

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/

AUM MANI PADME HUM