Een nachtmerrie is een slechte, enge droom. Iedereen kan nachtmerries hebben, zowel volwassenen als kinderen. Een nachtmerrie maakt je bang maar doet je in feite niets ergs.

Als je slaapt blijven je hersenen actief. Tijdens je slaap doorloop je verschillende fasen. 1 daarvan is de REM (Rapid Eye Movement)-slaap, waarbij je ogen bewegen onder de gesloten oogleden. Tijdens de REM-slaap droom je. Om de 90 minuten kom je terecht in de REM-slaap. De lengte van de REM-slaap wordt hoe langer dat je aan het slapen bent langer. Als je wakker wordt na de REM-slaap is het mogelijk dat je je droom herinnert.

Waarom heb je nachtmerries?

Als er stressvolle dingen overdag gebeuren kunnen die in je droom voorkomen. Dat is een manier van je lichaam om de dingen die overdag gebeurd zijn te verwerken. Redenen van nachtmerries kunnen zijn:
– Problemen thuis, op school/werk of stress
– Iemand verliezen
– Enge films kijken voor je gaat slapen
– Als je ziek bent met hoge koorts
– Bepaalde medicatie
– Soms ook gewoon zonder reden

Hoe vermijd je nachtmerries?

Nachtmerries kunnen vermeden worden aan de hand van enkele technieken:
– Een gezonde slaaproutine ontwikkelen en proberen niet overdag dutjes te doen.
– Vermijden van erge films te kijken voor je gaat slapen.
– Slaap met een vertrouwd iets bij je.
– Doe een nachtlampje aan ’s nachts, zodat je na de droom meteen weet waar je bent.
– Laat de deur openstaan.
Als nachtmerries niet weggaan na het toepassen van deze technieken kan het helpen om te praten over je nachtmerries met een vertrouwenspersoon. Je kan ook praten over de dingen die overdag gebeurd zijn, zodat je ze al verwerkt hebt voor je gaat slapen. Je droom ‘herschrijven’ kan ook helpen. In dat geval verzin je een happy end aan je droom.

Als nachtmerries blijven duren moet je naar een slaapkliniek gaan. Daar onderzoeken ze of er misschien niet een fysische reden schuilt achter je nachtmerries. Fysische redenen kunnen zijn:
– Bepaalde hersenactiviteit
– Een spieractiviteit
– Een ademhalingsprobleem
Belangrijk om te onthouden is dat nachtmerries je niets kunnen doen. Dat je bepaalde dingen ’s nachts droomt betekent niet dat hetzelfde in het echte leven zal gebeuren. Het betekent ook zeker niet dat je een slechte persoon bent die enge dingen wilt doen.

Bron: http://www.goedgezond.be/2010/10/26/wat-zijn-nachtmerries/

AUM NAMASTE BOEDDHA BRUNO
Om Shanthi,
spiritueel en het aardse moet men kunnen verbinden

http://users.telenet.be/Boeddha_Bruno/
 
AUM MANI PADME HUM